Домашня моцарела: набагато смачніша за магазинну, а готується лиш за півгодини!

Приготувати справжню моцарелу вдома цілком реально, головне – знайти і купити сичуг (сичужний фермент).

Складові на 4 порції:

  • 1/2 ч.л. лимонної кислоти
  • 120 мл холодної води
  • 1/4 ч.л. сичужного ферменту
  • 50 мл води (нехлорованої, дистильованої)
  • 4 л незбираного молока (див. примітку нижче)

Спосіб приготування:

1. Молоко налити в глибоку каструлю.

2. Додати лимонну кислоту, перемішати акуратно.

3. Підігріти молоко до 32 С градусів.

4. Вимкнути плиту.

5. Додати сичуг, розведений у воді.

6. Мішати приблизно 30 секунд, потім накрити кришкою і залишити на 5-10 хвилин.

7. Маса повинна перетворитися в м’який сир (згусток).

8. За допомогою ножа розрізати сир на квадрати 2.5 см.

9. Потім злегка перемішати і нагріти до 43 С градусів.

10. Друшляк поставити в глибоку миску.

11. Перекласти сир у друшляк шумівкою, дати сироватці стекти і повернути її назад в каструлю.

12. Нагріти сироватку до 85 С градусів.

13. Одягти рукавички, відщипнути невеликий шматочок і за допомогою шумівки занурити сир в гарячу сироватку на 5-10 секунд.

14. Розплавити сир, розтягнути і скласти, повторити кілька разів.

15. Знову занурити в гарячу сироватку на 5-10 секунд і знову розтягнути.

16. Сир почне плавитися і стане більш еластичним.

17. Коли сир стане досить гладким потрібно сформувати з нього кульки або надати йому форму косички.

18. На цьому етапі перед розтягуванням можна додати 1 ч.л. солі, якщо хочете сир підсолити.

Примітка: Молоко повинно бути звичайне, те, яке скисає. Якщо використовувати пастеризоване молоко тривалого зберігання, то білки і кальцій будуть в процесі реагувати інакше, у вас може вийти замість моцарели рікота. Якщо сир у вас розтягується як годиться, але в підсумку виходить сухуватий, значить, ви розтягували його занадто довго. Не впадайте у відчай, спробуйте ще раз, це приходить з досвідом.

Джерело

Поділись


Новини партнерів