Оселедець під шубою – один з найбільш розкручених святкових салатів крім «Олів’є» (і, на мою скромну думку, найсмачніший). Українці більше консерватори, ніж експериментатори, тому з великою підозрою ставляться до будь-яких нововведень, навіть в кулінарії. Але повірте, друзі, сьогодні не той випадок.
Ми розшукали для вас 7 крутих рецептів звичного оселедця під шубою в незвичайному виконанні. Один яскравий акцент – і страва перетворюється, при цьому залишаючись такою ж смачною. Варто спробувати!
Нові рецепти оселедця під шубою
Оселедець під шубою з яблуком
Складові:
- 300 г філе слабосоленого оселедця
- 300 г картоплі
- 300 г буряка
- 300 г моркви
- 300 г яблук
- 150 г ріпчастої цибулі
- майонез
Приготування:
Моркву, буряк і картоплю відваріть до готовності. Дайте їм охолонути і почистіть.
Дрібно наріжте цибулю. Щоб прибрати гіркоту, залийте цибулину окропом на 10 хвилин, потім злийте воду і промийте.
Наріжте філе оселедця дрібними шматочками.
Натріть на дрібній тертці буряк, картоплю і моркву.
Почистіть яблуко і натріть на середній терці.
Візьміть глибоку тарілку і викладіть на дно шар картоплі. Розрівняйте і змастіть майонезом.
Далі викладіть шари в наступному порядку: оселедець, цибуля, морква, яблуко і буряк. Кожен шар змастіть майонезом. Буряк розрівняйте і прикрасьте майонезом.
Оселедець під шубою в рулеті
Складові:
- 300 г картоплі
- 200 г філе оселедця
- 300 г моркви
- 300 г буряка
- 100 г ріпчастої цибулі
- майонез
Приготування:
Підготуйте всі інгредієнти: відваріть і натріть на дрібній тертці картоплю, моркву і буряк. Оселедець і цибулю наріжте невеликими шматочками.
Застеліть піднос або широку тарілку харчовою плівкою. Викладіть шар буряка в формі квадрата і змастіть майонезом.
Зверху викладіть моркву і картоплю, рівномірно розподіливши по всьому квадрату. Не забудьте кожен шар змастити майонезом.
Наступний етап – цибуля і оселедець. Викладіть їх смужкою посередині квадрата.
Заверніть рулет і притисніть плівкою. Поставте салат в холодильник на 2 години, після чого зніміть плівку і наріжте «шубу» перед подачею.
Оселедець під шубою пікантний
Складові:
- 2 буряки
- 1 морква
- 3 картоплини
- 2 яйця
- 1 цибулина
- 1 оселедець
- 1-2 кисло-солодких яблука
- 2 ст. л. каперсів
- 2 ст. л. зернистої гірчиці
- майонез
- петрушка
- рослинна олія
Приготування:
Відваріть овочі. Спершу натріть картоплю на крупній тертці. Відокремте половину і викладіть на тарілку.
Почистіть оселедець, зніміть шкіру і видаліть кістки. Наріжте невеликими шматочками і викладіть шар поверх картоплі.
Наріжте цибулю і змішайте з каперсами. Викладіть поверх оселедця і змастіть сумішшю з гірчиці і майонезу.
По черзі викладіть: натерту моркву, половину буряка, дрібно нарізані яйця і залишки картоплі. Змастіть гірчично-майонезною сумішшю.
Завершіть салат шаром натертих яблук і буряком, що залишився.
«Шуба» заливна
Складові:
- 3-4 картоплини
- 2 моркви
- 2 середні буряка
- 1 цибулина
- 4 філе оселедця
- 1 яйце
- 200 г майонезу
- 1 пакетик желатину
- 100 г води
Приготування:
Відваріть яйце, моркву, картоплю і буряк (його зваріть в окремій ємності, щоб не забарвити інші овочі). Поріжте овочі кубиком, а яйце натріть на тертці.
Дрібно наріжте цибулю і на хвилину опустіть в киплячу воду, щоб прибрати гіркоту. Воду злийте, промийте цибулю під проточною водою і обсушіть.
Наріжте філе оселедця дрібними шматочками і змішайте з цибулею.
Налийте в сотейник півсклянки води і додайте желатин. Дайте йому набрякнути протягом хвилини, потім поставте на вогонь і доведіть до повного розчинення, постійно помішуючи. Охолоджену суміш з’єднайте з майонезом, посоліть, поперчіть, додайте трохи цукру і оцту.
Кожен компонент – картоплю, моркву, буряк і цибулю з оселедцем – окремо заправте майонезом, залишивши трохи заправки для прикраси. Викладіть шари в зазначеному порядку в глибоку ємність. Змастіть верхівку майонезом і посипте зеленню і натертим яйцем.
Готову «шубу» можна перевернути на тарілку (желатин склеїть шари, і салат не розвалиться). Для цього застеліть дно ємності харчовою плівкою і викладіть інгредієнти в трохи іншому порядку: буряк, картопля, цибуля з оселедцем, морква і знову картопля. Поставте в холодильник для застигання і потім переверніть. Вийде дуже красиво!
Оселедець «Під фуфайкою»
Складові:
- 1 оселедець
- 5 морквин
- 200 г консервованої кукурудзи
- 5 картоплин
- 3 кисло-солодких яблука
- 1 цибулина
- 2 яйця
- 2 яєчних білка
- майонез
- петрушка
Приготування:
Відваріть, очистіть і натріть на тертці картоплю і моркву (1 морквину відкладіть для прикраси). Складіть овочі в окремі ємності.
Відваріть яйця, відокремте жовтки від білків і натріть на тертці. Не змішуйте.
Оселедець промийте, очистіть від шкіри, кісток і наріжте дрібними кубиками.
Відкиньте кукурудзу на друшляк. Жменьку зерен відкладіть для прикраси.
Дрібно наріжте цибулину.
Зніміть з яблука шкірку і натріть на тертці.
Зберіть салат шар за шаром, змащуючи кожен майонезом: цибуля, оселедець, кукурудза, картопля, морква, яблуко, білки і жовтки.
За бажанням прикрасьте «фуфайку» кукурудзою, тертою морквою, білками і нашаткованою петрушкою.
Оселедець під шубою “Новорічні свічки»
Складові:
- 6 скибочок житнього хліба
- 1 невеликий буряк
- 1 філе малосольного оселедця
- 6 ст. л. оливкового майонезу
- 1,5 ч. л. желатину
- 70 мл води
- чверть лимона
- 1 щіпка меленого коріандру
- цукор і сіль за смаком
Приготування:
Замочіть желатин в воді на пару хвилин, поки він не набубнявіє. Потім підігрійте, але не доводьте до кипіння.
Відваріть, очистіть буряк і наріжте невеликими кубиками. Покладіть в блендер, посоліть, додайте майонез, коріандр і перемеліть в пюре. Видавіть лимон і влийте сік в масу. Додайте теплий желатин і знову збийте буряк до однорідного стану.
Відставте пюре в сторону, щоб воно зчепилося. Тим часом виріжте з хліба круглі денця для наших свічок. Для цього використовуйте високі металеві десертні кільця. Зверху на хліб викладіть шматочки оселедця, потім заповніть буряковим мусом.
Приберіть в холодильник на 1 годину. Металеву форму зніміть відразу перед подачею.
Сьомга під шубою
Складові:
- 300 г слабосоленої сьомги
- 1 буряк
- 2-3 картоплини
- 1-2 моркви
- 1 цибулина
- майонез
Приготування:
Для цього салату можна взяти готові слайси сьомги або очистити цілісний шматок від шкіри і кісток. Підготовлене філе наріжте кубиками.
Відваріть, очистіть і натріть картоплю, буряк і моркву. Дрібно нарубатицибулю. Можна попередньо замаринувати її в лимонному соусі, це додасть салату пікантності.
На плоску тарілку викладіть сьомгу і накрийте все подушкою з цибулі. Зробіть майонезну сіточку і зверху викладіть моркву. Потім – картоплю. Між цими шарами можна не додавати майонез, це за бажанням.
Картопляний шар обробіть майонезом і зверху покладіть буряк. Поставте салат в холодильник просочитися.
Не бійтеся експериментувати і вдосконалювати старі рецепти, і тоді добре відома всім страва заграє зовсім іншими фарбами. Тепер ви зможете здивувати гостей, пригостивши їх оригінальною варіацією «шуби».