Легендарні “Балабушки”: рецепт сухого київського варення просили навіть гості з Парижу!

Від конфітюру, джему і повидла варення відрізняється тим, що фрукти і ягоди в ньому зберігають первісну форму і плавають в тягучому сиропі. А ви знали, що варення може бути сухим?

Саме воно – сухе варення від київського підприємця Миколи Балабухи – прославилося настільки, що стало популярним не тільки в Російській імперії, а й в країнах Європи. Гості з Парижа, Відня, Італії (представники знатних родин) по дорозі до царського двору спеціально заїжджали до Києва, щоб придбати ці солодощі.

У 1834 р підприємливий автор солодощів придбав на Подолі маєток з садом. У нежитлових будинках на прилеглій території він облаштував цехи варення. У своєму ж будинку, що виходив на багатолюдну Андріївську вулицю, він організував фірмовий магазин солодощів.

З приходом більшовиків приватний бізнес сімейства Балабухи був ліквідований, а рецепт київського сухого варення з часом (і унаслідок великих потрясінь) був незаслужено забутий.

Складові:

  • ягоди – 2,5 кг
  • цукор – 1,25 кг
  • вода – 2 л

Приготування

Ягоди переберіть, видаліть черешки, промийте. У вишень і черешень видаліть кісточки. Ягоди перекладіть в глибокий таз, засипте цукром, залиште на годину, щоб пустили сік.

Через годину вміст миски відкиньте на сито. В ягідний сироп влийте воду, доведіть до кипіння, варіть 5-7 хвилин, знімаючи піну шумівкою.

Ягоди залийте гарячим сиропом, залиште на 3-4 години. Знову злийте сироп і знову доведіть до кипіння. Залийте гарячим сиропом ягоди і знову почекайте 3 години. Повторіть процедуру ще 2 рази, щоб ягоди як слід просочилися сиропом.

В останній раз злийте сироп, ягоди в один шар викладіть на деко, застелене пергаментом, і відправте на 5-6 годин в духовку сушитися при 40-50 градусах. Сушити можна і на сонці, прикривши марлею, і в спеціальній сушарці. Висушені ягідки обваляйте в цукрі.

Сухе варення – першокласні ласощі для дітей, відмінна начинка для пирогів, оригінальна прикраса для тортів. З 2,5 кг ягід виходить приблизно 1,75 кг сухого варення.

Приємного чаювання і не забудьте поділитися рецептом цих дивовижних ласощів з друзями!

Джерело

Поділись


Новини партнерів