В турецькій кухні є дуже багато страв з нутом. Це надзвичайно популярний інгредієнт, з якого навчилися навіть десерти робити. Що ж, давайте розширювати гастрономічні горизонти і освоювати національну кухню інших народів! Пропонуємо вашій увазі абсолютно незрівнянний турецький суп з фрикадельками і нутом, як зазвичай, нескладний у приготуванні.
Фрикадельки для супу можете приготувати заздалегідь і заморозити. Рис для фрикадельок беріть круглий (можна навіть колотий): він більш клейкий, краще тримає форму і швидше вариться. Для прискорення процесу готування варений нут можна замінити консервованим або ж відварити напередодні з вечора.
Зверніть увагу на йогуртово-лимонну заправку: її додавання кардинально змінює смак страви! Йогурт для заправки підійде будь-якої жирності без добавок. Набір і кількість спецій можете змінити, але наполегливо рекомендуємо залишити зіру, вона додасть страві неповторного колориту.
Складові:
- Яловичий фарш – 500 г
- Чорний перець (мелений) – 1 ч. л.
- Рис – 3 ст. л.
- Цибуля – 1 шт.
- Пшеничне борошно – 2 ст. л.
- Нут – 150 г
- Морква – 1 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Оливкова олія – 1 ч. л.
- Жовтки – 1 шт.
- Лимонний сік – 2 ст. л.
- Сіль за смаком
- Вода – 2,5 л
- Йогурт – 4 ст. л.
- Паприка за смаком
- Зіра за смаком
Приготування:
Нут попередньо промийте, замочіть на годину, після цього відваріть до готовності.
Приготуйте фрикадельки. Цибулину очистіть і разом з фаршем пропустіть через м’ясорубку. Додайте чорний перець, промитий рис, трохи солі за смаком. Ретельно перемішайте, скачайте кульки, які потім обваляйте в борошні.
Моркву і картоплю очистіть, наріжте дрібними кубиками. У товстостінну каструлю влийте оливкову олію, злегка обсмажте на ній овочі. Додайте варений нут, перемішайте, влийте воду, посоліть за смаком. Доведіть до кипіння, додайте фрикадельки, варіть до готовності овочів.
У мисці змішайте лимонний сік з йогуртом і яєчним жовтком, додайте кілька ложок рідини з каструлі, перемішайте, вилийте заправку каструлю. Приправте суп паприкою і зірою за смаком. Доведіть до кипіння, вимкніть вогонь. Залиште суп настоюватися під кришкою на 20 хвилин.
Подавайте суп, заправивши ложкою сметани і великою кількістю подрібненої петрушки. Надзвичайно ароматна і навариста перша страва, яка, якщо влити в каструлю менше води, виступить і в ролі ситної другої. Готуйте на здоров’я і не забувайте з друзями рецептами ділитися!