Як вибрати келихи для вина

Цінителям якісного вина не можна нехтувати такою важливою процедурою, як вибір келиха. Для кожного виду вина необхідний свій келих, який дозволить напою в повній мірі розкритися. Якщо у вина є душа – то без келиха неможливо її пізнати.

Звичайно, навіть найідеальніший посуд, не перетворить рядове вино в вишукане. Але майте на увазі, що правильно підібрані келихи для вина дадуть вам можливість впіймати навіть найтонші відтінки смаку. У спеціальних келиках для вина ви можете оцінити його колір і прозорість і, врешті-решт, отримати естетичне задоволення від використання красивої і елегантної речі.

Існує кілька основних правил, які допоможуть в пошуках правильного келиха. Келих повинен бути абсолютно прозорим, настільки, щоб здавалося, що його зовсім немає. Експерти рекомендують келихи, які не будуть спотворювати колір вина. Якщо в такому келиху покрутити вино, аромат “розійдеться” і заграє безліччю відтінків. А оцінка кольору – перша частина дегустації, яка для цінителя важлива не менше, ніж оцінка букета смаку.

Завдяки формі келиха, можна в повній мірі відчути смак вина і оцінити його переваги і недоліки. Форму і розмір чаші слід вибирати відповідно до виду вина. Хороший винний келих повинен мати дуже тонкий обідок, щоб направляти вино в потрібні зони чутливості язика. Придбати якісні винні келихи ви можете у інтернет-магазині Posud:meister перейшовши за посиланням https://posudmeister.ua/bar-i-xrustal/bokaly .

Ніжка будь-якого келиха повинна бути досить довгою для того, щоб вино не нагрівалося від тепла рук.

Терпкі вина подають у високих і округлих келихах, а легкі – в келихах, які звужуються догори. Для ігристих вин і шампанського використовують високі вузькі фужери, так як така форма келиха дозволяє вину пінитися, але уповільнює вихід бульбашок.

Любителям насичених вин більше підійде келих, стінки якого звужені сильніше, ніж в класичному варіанті.

Для рожевих вин келих повинен бути максимально відкритий – його стінки злегка увігнуті всередину, а до крайки він розкривається.

Келих для портвейну повинен бути невеликим, ідеально – 120 мл, форма нагадує класичний келих для вина, але чаша більш подовжена.

Білі солодкі вина прийнято наливати в келихи, що нагадують перевернуту грушу. Їх обсяг приблизно в два рази менше, ніж для звичайних сухих вин. Дегустувати таке вино необхідно маленькими ковточками.

Коктейлі на основі вермуту найчастіше п’ють з трикутних чарок, а ось в чистому вигляді їх наливають або в невеликі келихи для віскі (склянка з прямими гладкими стінками), або в келихи для води (на ніжці з прямими стінками).

Так що з винними келихами доведеться поводитися шанобливо і використовувати індивідуальний підхід, чого вони, безумовно, заслуговують. Маючи вдома набір келихів і невеликий винний бар, ви завжди зможете здивувати і порадувати своїх гостей.

Поділись


Новини партнерів