Марміт – це сучасний пристрій, призначений для підтримки температури перших страв, гарнірів, соусів, і т.п. протягом необхідного періоду часу. Широко використовується в місцях громадського харчування (ресторанах, кафе, їдальнях), має великий вибір типорозмірів і варіантів зовнішнього виконання.

Марміт: різновиди та особливості

Марміт входить в теплові лінії роздачі харчування і встановлюється як на кухні, так і безпосередньо на прилавку. Завдяки наявності таких пристроїв ресторан може пропонувати відвідувачам різні страви, температура і смакові якості яких після завершення процедури готування залишилися незмінними.

Залежно від модифікації, марміт універсальний може бути розрахований на різну кількість ємностей круглої, квадратної і прямокутної форми. Що стосується варіантів зовнішнього виконання, то обладнання даного типу ділять на кілька категорій:

  • підлогові;
  • настільні;
  • пересувні (встановлені на візки).

За принципом роботи марміти для їдальні можна розділити на кілька основних різновидів:

  • прилади без підігріву – температура страв зберігається (нетривалий час) тільки за рахунок спеціальних герметичних кришок і подвійних стінок ємностей;
  • пристрої з електропідігрівом;
  • марміти з підігрівом від газового, спиртового та гелевого пальника або свічки.

Залежно від модифікації, марміт настільний проводить нагрів за допомогою водяної бані або «сухим» способом.

Марміт водяній підігріває їжу на водяній бані, тому страви, поміщені в нього, не пересихають і не змінюють смаку. Дане обладнання має відносно нескладну конструкцію і складається з корпусу, ємності для їжі, електричного Тена, ємності для води і спускного крана.

Марміт з сухим підігрівом підходить виключно для перших страв, так як їх неможливо висушити при тривалому температурному впливі.

Марміт пересувний, що забезпечує підтримання температури готових страв за допомогою водяної бані, обладнується нагрівальним елементом і герметичною ємністю для води. Протягом всього часу використання вода не википає, що виключає необхідність в постійному контролі її рівня. По завершенні роботи рідина з герметичного піддону зливається через спеціальний кран. Температуру нагріву води можна змінювати в залежності від найменування страв за допомогою спеціального контролера.

До переваг обладнання можна віднести наступне:

  • підтримання температури приготовленої їжі протягом декількох годин;
  • збереження смакових якостей страв без пересушування або пригорання;
  • простота і зручність використання;
  • широкий вибір модифікацій і варіантів зовнішнього виконання;
  • відсутність необхідності в складному догляді;
  • тривалий термін служби;
  • безпеку експлуатації.

У деяких моделях такого обладнання додатково встановлюється парогенератор, який виробляє пар і рівномірно розподіляє його по поверхні марміту, не дозволяючи готовим стравам пересихати і втрачати смакові якості.

Особливості вибору марміту

Марміт електричний може бути призначений тільки для перших або других страв або бути універсальним, призначеним для підтримки будь-якої гарячої їжі в гастроємності на лінії роздачі.

Для того, щоб залишитися повністю задоволеним покупкою, при виборі такого пристрою варто звернути увагу на кілька важливих нюансів:

  • запланувати при проектуванні необхідну кількість мармітів, згідно з асортиментом пропонованих страв;
  • обладнання з сухим підігрівом може використовуватися виключно для перших страв;
  • марміти, що працюють від електромережі, є більш простими і безпечними в експлуатації;
  • якщо у вашому закладі часто проходять фуршети, краще вибрати марміт пересувний, встановлений на спеціальний візок з коліщатками;
  • для економії коштів і корисного простору на кухні можна придбати універсальний марміт, який підходить як для перших і других страв, так і для соусів, напоїв, і т.д.;
  • при необхідності можна купити марміт із суцільною робочою поверхнею і окремо підібрати ємності для їжі з відповідною формою і типорозмірами.