11 цинічних істин про життя, які люди вперто не хочуть визнавати

Щасливі люди не живуть в рожевих окулярах, вони приймають світ таким, яким він є. А в ньому є багато неприємного і несправедливого. Ті ж, хто не хоче цього помічати, біжать нескінченний марафон по порочному колу помилок. Життя показує, що за всім не встигнути, але, щоб це побачити, треба “зняти штори”, пише Жіночий Світ.

Ми намагаємося дивитися правді в очі, якою б жорстокою вона не була. А допомагають у цьому прості істини, про які багато хто забуває.

У житті немає сенсу, просто потрібно знайти своє покликання

Чи є у нашому житті вище призначення, нам, на жаль, знати не дано. Тому не варто витрачати дорогоцінний час на пояснення світобудови, якщо ви не професійний філософ.

Все здається безглуздим, коли просто нічим зайнятися або ніщо не приносить задоволення. Потрібно знайти своє покликання, завдяки якому ви будете насолоджуватися життям, тоді питання про сенс відпадуть самі собою. Лежання на дивані перед телевізором не рахується.

Нікому немає діла до ваших проблем

Багато людей мимоволі діляться своїми проблемами: зарплату знизили, спина болить, начальник лютує. При цьому вважають такі розмови звичайною балаканиною, але людей ниття дратує, і вони намагають втекти від вічно незадоволених.

Перш ніж поскаржитися на несправедливість світу, подумайте, з якою метою ви хочете цим поділитися: попросити допомоги або просто виплеснути негатив? Якщо людина не може допомогти, не завантажуйте її даремно, потім самі ж не будете засмучуватися, що вас не підтримали.

З кожним роком життя стає нуднішим

Одна і та ж дія, яка відбувається багато разів, швидко набридає. А життя по суті і є повторенням одного і того ж, день у день. Можна подорожувати, брати уроки верхової їзди, вивчити китайську, але з кожним роком буде все менше речей, які дивують. А ось напади нудьги стають частішими, і це цілком природно.

Йосип Бродський радив ставитися до нудьги так: «Коли вас долає нудьга, потрібно зрадити їй. Нехай вона вас задавить; потоніть, дістаньте до дна. Взагалі, з неприємностями правило таке: чим швидше ви торкнетеся дна, тим швидше вдастся виплисти на поверхню».

Завжди є хтось розумніший, красивіший і молодший за вас

Це особливо складно визнавати, але необхідно, щоб адекватно оцінювати свою значимість для інших. Якщо ви вважаєте себе особливим, то живете в ілюзіях і боляче поплатитеся за це.

Як заважає жити віра в свою унікальність? Дівчина закохується в легковажного хлопця і думає, що інші просто не змогли його приборкати, а заради неї він стане розсудливим, адже вона не така, як усі. Звичайно, цього не відбувається. Або співробітник зі злості кидає на стіл заяву про звільнення, чекаючи вмовлянь з боку начальства: ну не можуть же вони втратити такого класного фахівця? А директор спокійно підписує її.

Загалом, зняти корону і прийняти той факт, що для інших людей ви такий же, як всі, – чудодійний спосіб полегшити собі життя.

Найбільше болю завдають близькі

Рідні люди знають ваші слабкі місця і часом свідомо, а часом ні, б’ють по ним. Такі удари найважче, адже ми чекаємо від близьких тільки хорошого. Щоб було не так боляче, потрібно зменшити свої очікування. Вони такі ж люди, як і ви, теж роблять помилки, у них є свої бажання, які не завжди збігаються з вашими.

Вами користуються, тому що ви себе не поважаєте

Тут все просто: якщо власний час і сили для вас не важливі, ви будете витрачати їх на благо інших. Причому буде здаватися, що робите це від щирого серця. Ви постійно допомагаєте людині, потім виявляється, що вона просто дозволяла про себе піклуватися, а у відповідь вона не може нічого вам запропонувати. Може ще й претензії висловити, коли перестанете бути зручним.

Тільки не подумайте, що люди невдячні. Ні, це ви себе не цінуєте. Замість того, щоб зайнятися собою, ви присвячуєте час іншим. В першу чергу думайте про себе, допомагайте близьким і тим, кому це дійсно необхідно.

Здоров’я почне вас підводити

Не старіти серцем – хороша установка. Але доведеться визнати, що в 40 років вже не буде такого здоров’я, як в 20 (болячки про себе нагадають). Чим раніше ви це усвідомите і приймете необхідні заходи, тим краще будете відчувати себе в майбутньому.

Шкідливі звички допомагають хворобам швидше проявляти себе. Як кажуть лікарі, дефективні гени заряджають пістолет, а спосіб життя спускає курок. Тому пройтися зайвий раз пішки, з’їсти овочі на пару замість фастфуду, піти на лікарняний, якщо застудилися, – розумний вибір. А вважати себе вічно молодим і ставитися до здоров’я як до невичерпного ресурсу – загрожує поганими наслідками.

У старості ви залишитеся наодинці з собою, і до цього потрібно готуватися

А готуватися слід фізично, фінансово і морально. Як це не прикро, але з віком соціальні зв’язки слабшають. Діти й онуки не рятують від самотності, в старості більшу частину часу ми знаходимось наодинці.

Однак старість – це не так страшно. У наш час у літніх людей більше можливостей: вони можуть продовжити працювати (якщо стануть експертами в своїй області) або зайнятися хобі. Все залежить від ставлення до старіння: якщо переосмислити своє становище в соціумі і взагалі в світі, можна добре пристосуватися до нового порядку речей. Ви ж не хочете сидіти цілими днями на лавці біля під’їзду?

Завжди існує ймовірність, що партнер вас розлюбить

Обіцянки вічно любити, на жаль, стримуються досить рідко. Соціологи припускають, що люди схильні до зміни партнерів. Почуття проходять, і це варто мати на увазі, перебуваючи у відносинах. Не можна розчинятися в іншій людині, жити тільки її інтересами, спілкуватися тільки з її друзями. Якщо все-таки вас розлюблять, вам доведеться будувати своє життя з нуля, а це не у всіх виходить.

У відносинах часто один любить, а другий дозволяє себе любити

Якщо ви відчуваєте, що більше віддаєте, ніж отримуєте у відносинах, ймовірно, так воно і є. Це відбувається або тому, що партнер проявляє любов не так, як вам хочеться, або тому, що не любить і йому просто зручно, щоб ви про нього турбувалися. У першому випадку, якщо сказати людині прямо про свої бажання, вона буде змінюватися. А якщо зміни не відбуваються, значить, тут другий випадок і варто вирішити, чи потрібні вам такі відносини.

Працювати над відносинами майже завжди безглуздо

Багато людей розуміють роботу над відносинами як прагнення змінити партнера, ультиматуми і нескінченну боротьбу за свої інтереси. Все це веде до ще більшої кризи. Замість спроб отримати бажане від коханої людини психологи радять дати їй те, що вона хоче. Таким чином, працювати потрібно не над відносинами, а над собою, і це стосується обох.

Поділись


Новини партнерів