5 токсичних фраз, які не повинна чути жодна дівчинка. Але батьки все одно їх вимовляють

З незапам’ятних часів батьки виховують дітей у дусі «дівчинка красива і господарська, а хлопчик сильний і розумний». Може, тисячі років тому це і було виправдано: чоловіки ганялися за мамонтами, а жінки зберігали вогнище. Але сьогодні батьки продовжують вкладати в голови дівчаток непотрібні навички, які безнадійно застаріли.

Жіночий Світ уважно вивчив праці сучасних психологів і з’ясував, які помилки батьки неусвідомлено передають своїм донькам.

Дівчатка не б’ються і завжди слухаються дорослих

Поступливі дівчатка не створюють ніяких турбот та незручностей своїм батькам. Однак у дорослому житті слухняна дівчинка, яка не може дати відсіч, ризикує стати жертвою фізичного або морального насильства.

Домашнє насильство – хвороба суспільства. У країнах, де культивується жіноча слухняність, рівень жорстокості вкрай високий: 70% в Індії, 42% в Туреччині (Україна, до речі, не дуже відстає). Жертви миряться з ляпасами і образами, тому що з дитинства звикли слухатися того, хто сильніший.

Будь-яка людина, незалежно від статі, має право захищати свої інтереси і при необхідності показувати зуби ворогові. Дівчинка не стане грубою пацанкою, якщо дасть здачі або навчиться відстоювати свою точку зору.

Дівчинка повинна бути акуратною, а то заміж ніхто не візьме

Дівчаток за замовчуванням вчать бути акуратними: їм потрібно рівно писати в зошиті, прибирати в своїй кімнаті – і ще купу всього потрібно. Однак акуратність – не гендерна риса, а виховувати любов до порядку необхідно у кожної дитини незалежно від статі. Дівчинка, яку батьки фанатично вчать прати, прибирати, пекти пироги, і в сімейному житті звалює на себе всі домашні обов’язки.

В результаті численних опитувань з’ясувалося, що сучасні жінки, мало того що працюють повний день, ще й тягнуть на собі все господарство. Дружини по 16 годин на тиждень витрачають на наведення порядку, прання, виконання уроків з дітьми, а ось чоловіки – всього 6. Психологи кажуть: у роботи по дому немає статі. Це означає, що хлопчик повинен вміти мити підлогу, а дівчинка – вкрутити лампочку, наприклад.

Жіночий склад розуму якийсь особливий, так що не варто лізти в «чоловічі справи»

Стара байка про те, що жінкам не дається математика/фізика/програмування, – це не більше ніж бабусині казки. Насправді вчені до цих пір не знайшли в мозку чоловіків якихось особливих нейронів, які відповідають за математичні здібності. Але дівчатка все одно бояться вчити алгебру або геометрію, яка нібито непідвладна жіночому розуму. Тут є вина батьків і вчителів

Жарти про особливу жіночу логіку, манеру водіння, дурість в математиці непомітно б’ють по самооцінці дитини. Психологи кажуть, що до 6 років дівчатка і хлопчики бачать світ однаково і вірять в свої сили. Але до 7 років дівчатка думають, що недостатньо розумні, щоб займатися математикою/будувати літаки/проектувати мости.

Вчителі та викладачі апріорі чекають від хлопчиків академічних успіхів, а на дівчаток звертають менше уваги. Таке ставлення може позначитися на виборі професії: хто зна, може, ваша дочка могла б стати другою Марією Кюрі, якби не поблажливе ставлення до жіночих розумових здібностей.

Головна цінність жінки – зовнішність

В якій би країні світу ви не народилися, батьки, швидше за все, говорили вам, що хлопчик повинен бути сильним і розумним, а дівчинка – ніжною і красивою. В результаті дівчатка виростають з думкою, що їх головний капітал – зовнішність.

Взагалі-то в цьому твердженні є своя гірка правда. Соціологи вважають, що жінок досі зустрічають по одягу. Згідно з опитуванням, менеджери по персоналу в першу чергу звертають увагу на макіяж і колір волосся, а потім вже на ділові якості. Чи потрібно говорити, що до чоловіків застосовуються інші критерії?

Зрозуміло, що з такою несправедливістю потрібно щось робити. У Великобританії, наприклад, заборонили рекламу з гендерними перекосами на кшталт «мама красива, а тато розумний».

Компанія Mattel (виробник ляльок Барбі), яку давно лають за нереалістично гламурний образ жінок, вирішила підтримати кампанію проти гендерної нерівності. У лінійці з’явилися Барбі-суддя, Барбі-пожежний та інші представниці «нежіночих» професій.

Дівчатка не лазять по деревах і не стрибають по гаражах

Вчені давно довели, що чоловіки сильніше жінок: у них і м’язової маси більше, та й самі м’язи влаштовані по-іншому. Тільки це зовсім не означає, що жінкам потрібно менше фізичної активності.

Знайомство дівчаток з видами спорту, які традиційно вважаються чоловічими (футбол, баскетбол), не перетворить їх в вибивайл. За думку психологів, така активність допомагає їм побачити своє тіло ніби з боку і відчути себе не тільки красивою, але ще й сильною, сміливою, спритною.

Джерело

Поділись


Новини партнерів