Діви в тенетах: 5 книг літнього чтива

Фентезі, детектив, мелодрама – ось далеко не повний список жанрів, які цілком підходять для літнього відпочинку. І книжки цього огляду – саме з таких, адже зможуть задовольнити найвибагливіші смаки, даруючи задоволення від читання.

Виктор Хорунжий. Звездные ангелы. Новый мир. – К.: Саммит-книга, 2018

Якби не родовий знак на плечі, старовинна Книга, що відсилає в іншу реальність і загадкові можливості, якими володіють двійко сестер-студенток, їхнє життя у тихому містечку було б цілком безхмарним. Але Книгу розкрито, зброю вибрано і з нового світу, куди потрапили обоє, ще треба повернутися до люблячого батька, який залишився сам-один по цей бік реальності. Звісно, нас чекають карколомні пригоди – мандри в просторі та часі, зоряні портали, таємниці єгипетських пірамід, а також, безперечно, історія кохання, але як складеться доля дівчат, які, нарешті, пізнали своє призначення і виявилися потрібні у паралельному світі? «Знаешь, как трудно найти в Мире ангелов высококлассного лаера? – пожаловалась она. – Ведь у него должны начисто отсутствовать такие вредные качества, как принципы и совесть. Нужна сильно развитая любовь к материальным вознаграждениям, которая измеряется нейронами и ничем больше! Как хорошо, что мы позаимствовали с Земли идею о деньгах! – вела дальше Темный Оракул. – Отлично придумано: в погоне за наградой люди готовы идти на любые лишения, жертвовать свободным временем, общением с близкими, браться за самую неприятную работу, выполнять которую без денег никто бы их не заставил…»

Андрей Курков. Серые пчелы. – Х.: Фолио, 2018

Автор цього роману вкотре намагається вирішити геополітичні проблеми в геопоетичний спосіб. Передостанній його роман розповідав про пригоди в часи відкриття «шенгенського» простору, і нова книжка також присвячена пошуку ідентичності, але вже за складного воєнного часу. За сюжетом, на «сірій» зоні залишилося двоє мешканців села – пенсіонер зі своїми бджолами і його однокласник. Звісно, обидва різних поглядів – до одного ходять в гості українські військові, до другого – сепаратисти. Утім, не це головне в романі, а подальша подорож до Криму головного героя, а також те, як на розвиток історії впливають… бджоли, яким, хоч як дивно, їхній господар так само, як людям, не може більш довіряти.

Віктор Янкевич. Тенета. – Тернопіль: Навчальна книга Богдан, 2018.

Світ нових технологій та комунікацій породжує ще новіших монстрів, які навіть не снилися мужнім героям минулих часів. Злочини кояться без відриву від монітора, новинами про інтернет-суїциди, про які вже знімають кіно, нині нікого не вразиш, а злочинцем може бути навіть підліток. Утім, у даному випадку – це детектив, в якому карколомний сюжет рухає все-таки жінка, в якої внаслідок довіри мережевим «доброзичливцям» загинула подруга. Звісно, не в поліцію слід при цьому звертатися, а до більш досвідченого фахівця. Чи пак, хакера або айтішника. Крім того, головна героїня – сама телевізійна журналістка, тож самогубство подруги таїть щось більше, аніж просто рішення самотньої жінки. Хтось же «допомагає» загубленим душам вкоротити собі віку?! «Ось кілька малюнків, як правильно робити зашморг. Збережи їх собі на комп’ютер. Попрактикуйся. Зв’яжемося в п’ятницю, так само, як і сьогодні, о шостій вечора. Видали всі повідомлення. І пам’ятай, я з тобою. Разом ми зможемо все. Разом ми зможемо», – написала Алла і вийшла зі своєї сторінки в соціальних мережах», – дізнаємося ми про спілкування жертви з можливим ляльководом. Загалом цей дебютний роман кременчанина добре доповнив би найновіший фільм «Анонім» з Клайвом Оуеном, якби не майбутнє, про яке йдеться в кіно, а якраз наше сьогодення – ось поле битви надсучасних героїв соціальних мереж.

Дара Корній. Сузір’я Дів. – Х.: Віват, 2018

З одного боку, ця «жіноча» історія – трагічний родинний епос на тлі затишних пейзажних замальовок, місцевих легенд і дівочих таємниць, які юна Василина змалечку звіряє лише своєму щоденнику. Здається, життя випробує її на міцність, вірність та любов. Ще дівчиною побувала у психлікарні після смерті мами й батькової зради, тепер працює лікарем-педіатром. З іншого боку, маємо соціальну драму – трагічну історія про те, як Василина Коморовська була готова стати Василиною Базилевич, бо її Кирило був «той самий», і що з того вийшло. Як зауважив один з героїв, «не ситуація, а якась «Просто Марія» мексиканська», оскільки пристрасті розігруються в цьому романі, що нагадує трилер, навіть не шекспірівські. Адже українські роди так само не завжди родичаються, і нас чекає справжня драма – з приворотами на кохання , ворожінням на смерть та іншою карпатською демонологією. Загибелі, народження, зрада і спокута смертю – все, як у житті, але з детективною напругою і майстерним авторським стилем – ось що таке це «жіноче» чтиво нашого сьогодення.

Ольга Деркачова. Коли прокинешся. – Брустурів: Дискурсус, 2018

Жанрова суть цього роману не у формальних ознаках, а в психологічному наповненні, натомість експеримент поставило над героїнею на ім’я Марта саме життя. Можливо, тому його варто цінувати? Оскільки вже далі героїня експериментує і з собою, і з оточуючими – витримають чи кинуть все і підуть, як вже зробили це під час її сну? Може, це була така перевірка на вошивість, міцність та непам’ять? «Уламки колишнього життя, колишніх людей, колишньої роботи. Все, що колись так лячно було втратити, валяється мотлохом-непотребом біля її ніг», – так описує своє існування героїня, яка щойно вийшла з коми, випавши з життя на шість років. А її чоловік, має нову дружину, сина, і всі живуть разом, бо чого соромитися… Хай там як, але після того, як все сталося, Марта народжується заново, потребуючи уваги, любові, зацікавлення у власній особі. Бо це справді страшно, коли дізнаєшся, що всі тебе поховали, одяг роздали, на роботі забули, а за стіною рідний чоловік кохається з іншою. Але все має змінитися, а також з’явитися той, хто, виявляється, був і причиною, і наслідком, і продовженням цієї драматичної історії.

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів