Проблемна шкіра тіла: 5 порад щодо правильного догляду

Чому з’являються запалення на тілі, як з ними боротися і як правильно доглядати за шкірою? Відповідає експерт марки Марія Галкіна.

З чим пов’язана поява акне на тілі?

Найчастіше запалення з’являються на тих зонах, де сальних залоз більше, вони крупніші і активніше працюють. Під прицілом опиняється обличчя, а також спина і верхня частина грудей.

Для позначення акне на спині західні дерматологи навіть ввели окремий термін – «бакне»: від англійського «back» (спина).

Основною причиною є занадто активна робота сальних залоз. Її можуть спровокувати гормональний дисбаланс, генетична схильність, похибки в дієті, стрес, деякі лікарські препарати. А також зовнішні чинники – тісний одяг із синтетичних тканин, вплив ультрафіолету (засмага), неправильний догляд за шкірою тіла, надмірне потовиділення.

Як доглядати за шкірою тіла, щоб уникнути запалень?

Приймайте душ двічі в день, використовуючи м’які миючі засоби. Один-два рази на тиждень відлущуйте шкіру за допомогою скрабу чи гоммажу для тіла – це необхідно, щоб видалити мертві клітини шкіри і запобігти закупорці сальних залоз. Але ні в якому разі не використовуйте скраби під час запалень – це суттєво погіршить ситуацію.

Мийте шкіру тіла після миття волосся, а не до, інакше залишки забруднень і бальзаму-кондиціонера спровокують появу акне. Віддавайте перевагу одягу з натуральних тканин і з більш вільним силуетом, а також уникайте тривалого тертя (від ременів, сумок і рюкзаків).

Що не можна робити?

Не використовуйте щітки і мочалки для душу і не зловживайте скрабами – це може травмувати шкіру і сприяти збільшенню кількості запалень. Ні в якому разі не потрібно самостійно проводити «чистки» і видавлювати запалення – це може привести як до загострення процесу, так і до появи рубців. Незважаючи на популярні міфи, не варто ходити в солярій або засмагати на пляжі – запалень менше не стане. Ультрафіолет – один з провокаторів появи акне, тому після тимчасового короткочасного поліпшення обов’язково буде загострення.

Які засоби необхідно використовувати?

Для догляду за проблемною шкірою тіла підійдуть і засоби для обличчя. В душі використовуйте гель для проблемної або жирної шкіри (добре, якщо він містить цинк, саліцилову кислоту, рослинні матуючі екстракти). Точково на запалення наносьте локальні засоби для проблемної шкіри.

Які процедури можуть допомогти?

Лікування запалень вимагає комплексного підходу. Дотримуйтесь правил гігієни, використовуйте локальні косметичні засоби, носіть правильний одяг. Обов’язково перегляньте свою дієту і спосіб життя. Але не забувайте: поява акне (і на тілі в тому числі) часто пов’язана зі зміною гормонального фону – не займайтеся самолікуванням і зверніться за консультацією до лікаря-дерматолога і лікаря-гінеколога.

Читайте також: Фахівець розповів, чому з’являються прищі на тілі

Поділись


Новини партнерів