5 продуктів, які допомагають зберегти молодість шкіри

Про корисний раціон найчастіше згадують, коли з’являється необхідність скорегувати фігуру. Однак здорова дієта, яка буде включати в себе особливо корисні продукти, допоможе не тільки прибрати зайві кілограми, але й поліпшити якість шкіри і колір обличчя. Що саме входить в гастрономічний «омолоджуючий список» розповіла Світлана Володимирівна Машак, д. м. н., професор кафедри гістології, ембріології і цитології педіатричного факультету, експерт Coral Club.

Формування здорового раціону – одна з тих корисних звичок, на яку в «докарантінний» час у багатьох не доходили руки. А коли обрана дієта працює на омолодження шкіри, крім приємних смакових відчуттів, ви отримуєте помітні поліпшення зовнішності, що, звичайно, радує і покращує настрій. І, зауважте, цей б’юті-навик стане в нагоді вам незалежно від ситуації і сезону.

З медичної точки зору питання віку є актуальним, насамперед, для збереження здоров’я і активності, і, звичайно, ментальної усвідомленості. Процес старіння пильно вивчається – на сьогоднішній день виділяють як мінімум дев’ять теорій і механізмів старіння в організмі, в кожному з яких порушені питання обміну енергії, її кількості і якості.

Підтримати її життєдіяльність і «продовжити» молодість допомагають компоненти-антиоксиданти, які у великій кількості містяться в певних продуктах. А оскільки наша шкіра – це лакмусовий папірець загального стану організму, то омолодження зсередини досить швидко відбивається на зовнішності і стані шкіри, зокрема.

«Корисна» вода

Про важливість питного режиму не написав тільки ледачий. Ця «дорогоцінна рідина» впливає на стан і циркуляцію міжклітинного простору. І від того, наскільки збалансовано в ньому відбувається рух залежить реалізація генетичного потенціалу людини, простіше кажучи, термін життя клітин організму.

Однак крім кількості вживаної води важливо стежити за її якістю. Зберегти молодість і красу може тільки «корисна» вода, яку ще називають біодоступною. Це означає, що вода збагачена корисними мінералами, і її склад близький за складом до плазми крові.

Омега 3, 6, 9

Незамінний б’юті-мінімум – це набір інгредієнтів, який омолоджує організм зсередини на рівні клітин! Омега 3, 6, 9 сприяє оновленню клітинних мембран, велика частина яких складається з фосфоліпідів. Омега-3 жирними кислотами багаті устриці, боби, м’ясо птиці, лосось, лляне насіння, сардини і скумбрія. Ці продукти також допомагають засвоїти вітамін А, дуже корисний для шкіри. Крім того, омега-3 жирні кислоти запобігають появі прищів і допомагають зняти запалення шкіри.

Вітаміни С і Е

Вітаміни С і Е, а також інші антиоксиданти, що містяться у фруктах і овочах, працюють на зміцнення імунної системи, що відповідає за захисні функції організму. Вітамін С, запаси якого є в апельсинах, динях, помідорах, необхідний для синтезу колагену і гіалуронової кислоти. Він також зміцнює стінки клітин, підвищуючи пружність шкіри, і захищає її від появи плям. Щоб поповнити запас вітаміну Е, рекомендується вживати мигдаль, яйця, полуницю, зелені листові овочі, які в надлишку містять даний антиоксидант.

Сірка

Сірка є дуже важливим структурним компонентом для організму: вона входить до складу білків, в тому числі білків імунної системи, ферментів, гормонів. У підтримці молодості і краси сірка відіграє особливу роль – оскільки вона входить до складу кератину (основного білка епідермісу шкіри), то безпосередньо впливає на якість волосся і нігтів. Крім того, сірка бере участь в утворенні основних білків сполучної тканини – колагену і еластину, від яких залежить пружність шкіри і кількість видимих ​​зморшок.

Високим вмістом сірки відрізняється м’ясо – індичка, курка, свинина, яловичина, кролик і більшість видів риби, молочні продукти (молоко, сири, сметана), горіхи (волоський горіх, кешью), а також яйця. Хорошим джерелом цього макроелементу є волокнисті та темно-зелені листові, такі як: кукурудза, горох, шпинат, спаржа, листовий салат, баклажани. До числа сірковмісних продуктів можна сміливо віднести всі «ароматні овочі» – багато видів капусти (білокачанна, броколі, цвітна, кольрабі), цибулю, часник, порей.

Біотин

Біотин (який також називають вітаміном B7) відповідає за стан волосся і структуру нігтів, усуваючи їх ламкість і розшарування. Оскільки він впливає на вміст жиру в клітинах шкіри, в тому числі шкірі голови, то від кількості цього компонента залежить робота сальних залоз. Таким чином, брак біотину миттєво позначається на якості шкіри, волосся і нігтів.

Майже всі види м’яса містять біотин, однак найбільш багаті ним печінка і нирки тварин. Ще одним джерелом вітаміну B7 є харчові дріжджі і яєчний жовток. Також варто звернути увагу на лосось, авокадо, солодку картоплю, цвітну капусту, молочні продукти (молоко, окремі види сиру і йогурт), горіхи (мигдаль, арахіс, горіхи пекан).

Поділись


Новини партнерів