Чи може шампунь вилікувати волосся: відповідь експерта

Як правильно доглядати за волоссям в домашніх умовах і правильно підібрати шампунь? Відповідає лікар-трихолог Тетяна Цимбаленко:

– Досить велика кількість жінок і чоловіків мають високу секрецію шкірного сала, в результаті чого волосся швидко забруднюється і втрачає свій зовнішній вигляд.

Догляд за шкірою голови, схильною до надлишкової секреції сала, повинен обов’язково включати миття голови в міру забруднення. Найпоширеніший тип волосся – це поєднання жирної шкіри голови і сухих стрижнів волосся. У таких випадках оптимально вибирати шампунь для жирного волосся, але після миття обов’язково застосовувати різні відновлюючі маски, кондиціонери та бальзами, які доглядають за стрижнем волосся.

Не нехтуйте застосуванням кондиціонерів і бальзамів – вони нейтралізують лужну дію шампунів за рахунок слабокислого середовища.

При вираженій сухості волосся необхідні маски, що володіють відновлюючою дією для стрижня волосся. Вони містять амінокислоти, протеїни і гідролізат білка, які зменшують структурні дефекти стрижня волоса, а також компоненти, що поліпшують ліпідний бар’єр або покривають кутикулу волосся тонкою плівкою (рослинні масла, силікони і диметикон).

Закінчилися часи, коли голову мили милом і бензином. Сьогодні на прилавках перед нами величезний вибір шампунів і кондиціонерів. Але як вибрати той шампунь, який буде підходити саме вам, – завдання не з легких. А неправильний вибір засобу для миття волосся може сприяти появі свербіння, лупи і спровокувати випадання волосся.

Типи волосся

Найпоширеніший тип – жирна шкіра голови. Відразу після миття волосся виглядає нормально, проте вже до кінця першого дня стає жирним. Така шкіра потребує миття щодня або через день, волосся швидко втрачає обсяг і виглядає не дуже гарно. Жирна шкіра голови схильна до появи лупи, свербежу, до запалень. Вам потрібен шампунь, який містить в собі мікрогубки, що видаляють жирний блиск з шкіри голови.

При нормальній шкірі голови волосся виглядає чистим довше – близько 2 днів, голову потрібно мити 2 рази в тиждень, волосся добре піддається укладанню. В такому випадку краще купувати шампуні, які не перенасичені поживними компонентами.

Суха шкіра голови – більш рідкісне явище. В такому випадку мити голову потрібно 1 раз в 4-5 днів, стрижні волосся сухі, волосся «розлітається», погано піддається укладці. Необхідний живильний шампунь, який зволожить волосся. Такий шампунь повинен містити протеїни, колаген, масла, рослинні екстракти і вітаміни.

Як правильно мити голову

Перед тим як помити голову, потрібно розчесати волосся. Це певне стимулювання волосяних цибулин і підняття ороговілих частинок, які після розчісування легко змиваються водою.

• Волосся краще мити теплою водою, не більше 50 градусів.

• Візьміть трохи шампуню на долоні, злегка розітріть, після чого втирайте в шкіру голови – так корінці волосся краще постачатимуться киснем. До того ж масаж сприяє покращенню кровообігу голови.

• Шампунь не слід тримати на волоссі більше 1-2 хвилин, активні речовини в шампуні починають діяти миттєво.

• Змивати шампунь потрібно 3-5 хвилин – так волосся точно буде вимите.

• Після того як вимили волосся і позбулися залишків шампуню, наносимо кондиціонер.

• Кондиціонер на волоссі тримаємо 1-2 хвилини, потім гарненько змиваємо прохолодною водою.

• Мокре волосся не потрібно терти рушником, достатньо його просто промокнути.

Джерело

Поділись


Новини партнерів