Яке молоко найшкідливіше: думка вчених

Ще років сорок тому пропагувалося активне вживання молока. Стверджувалося, що особливо корисно пити його дітям – інакше не виросте здоровою. Останнім часом все частіше доводиться чути протилежні аргументи – про шкоду молока. Може бути, все залежить від того, яке саме молоко ми п’ємо?

Користь і шкода молока

Молоко – біологічно активний продукт. У ньому містяться білки, жири, глюкоза, вітаміни, а також кальцій, який необхідний для кісток. Але в той же час молоко засвоюється організмом гірше інших продуктів, так як при попаданні в шлунок молочний білок – казеїн – злипається, утрудняючи травлення.

Крім того, в організмі дорослої людини занадто мало ензиму, який розщеплює молочний цукор – лактозу. Це призводить до бурчання в животі і діареї.

Ще в 1975 році німецький гастроентеролог Вальтер Вёгтлін опублікував книгу «Дієта кам’яного віку». У ній вчений доводив, що висока захворюваність людства раком, діабетом, серцево-судинними та іншими серйозними недугами – це багато в чому наслідок вживання молока.

Справа в тому, писав автор книги, що в давні часи люди були мисливцями і збирачами і харчувалися м’ясом, овочами і фруктами. Діти не пили молока після відлучення від материнських грудей. І тільки з розвитком скотарства молоко увійшло в повсякденний раціон дорослих людей. Тим часом у 15% європейців присутня алергія на молоко і молочні продукти, а в африканських країнах 90% населення взагалі не переносять молока. Мабуть, наш організм не занадто пристосований перетравлювати молоко тварин.

Висновки вченого підтвердили і більш пізні дослідження. Так, в 2011 році фахівці з Каролингского інституту (Швеція), підвівши підсумки 13-річних спостережень за 61 000 добровольцями, з’ясували, що ті з тих, хто постійно пив молоко, в сім разів частіше захворювали діабетом, онкологією і старечим недоумством.

А тепер поговоримо про те, які види молока існують.

Парне молоко

Це те молоко, яке отримують одразу після доїння корів. Протягом декількох годин в ньому зберігаються «живі» речовини, корисні для здоров’я. У той же час в складі парного молока можуть бути присутніми різні бактерії і патогенна мікрофлора, що потрапила туди безпосередньо з організму тварини. Тому таке молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити.

Незбиране молоко

Складові частини якого перебувають у вихідному співвідношенні. Тобто воно не є розведеним, знежиреним, нормалізованим і т.п.

Пастеризоване молоко

При пастеризації молоко нагрівають, що знищує частину мікроорганізмів. Але оскільки частина їх все-таки залишається, зберігати таке молоко можна тільки в холодильнику.

Ультрапастеризоване молоко

За 2-3 секунди його нагрівають до температури 135-150 ° C і тут же охолоджують до 4-5 ° C. В результаті шкідлива мікрофлора знищується, а корисні вітаміни залишаються. До того ж його можна зберігати при кімнатній температурі більше 6 тижнів.

У чому небезпека пастеризованого молока?

На жаль, щоб магазинне молоко довго не псувався, в нього дуже часто додають антибіотики. А серед них є і ті які впливають на ДНК. Крім цього, до складу багатьох видів молока входять різного роду загусники, консерванти, емульгатори, синтетичні вітаміни. У малих концентраціях вони, як правило, безпечні, але якщо вживати продукт регулярно, то ці речовини накопичуються в організмі.

Але це ще не все. Пастеризоване молоко перестає бути джерелом кальцію, оскільки процес пастеризації повністю знищує фосфатазу, яка допомагає кальцію засвоюватися організмом.

12-річне дослідження вчених з Гарварду показало, що жінки, які часто вживали пастеризоване молоко, страждали переломами кісток частіше тих, хто не захоплювався молоком. Також з’ясувалося, що остеохондроз найбільше поширений в тих країнах, де молоко є популярним продуктом.

Численні дослідження показують, що вживання саме пастеризованого молока викликає проблеми з кишечником, недокрів’я, алергічні реакції, запальні процеси, зниження імунітету і ще багато неполадок зі здоров’ям.

У 40-х роках минулого століття доктор Френсіс Поттінгер провів наступний експеримент. Він взяв дві групи кішок. Одну з них годували сирим м’ясом, сирим молоком і маслом печінки тріски. Іншій групі давали пастеризоване, а також згущене молоко.

У тварин, які їли сире м’ясо і молоко, зі здоров’ям все залишилося в порядку. А ось кішки, які харчувалися пастеризованим молоком, страждали від блювоти, діареї, різних запалень, а крім того, у деяких з них розвинулися такі недуги, як рак, діабет, остеопороз, серцево-судинні хвороби.

Інші ж дослідження показали, що у дітей, яким давали сире молоко замість пастеризованого, знизився рівень захворюваності на цингу, астму і туберкульоз. Новонароджені, які отримували молоко матері в сирому вигляді, швидше набирали вагу і були здоровіші, ніж їх ровесники, які одержували молоко в пастеризованому вигляді.

А експерти з Департаменту сільського господарства США в науково-дослідному центрі молочних кормів в місті Медісон штату Вісконсін прийшли до висновку, що сполучена лінолева кислота, яка входить до складу молочного жиру в непастеризованому молоці, захищає організм від злоякісних пухлин, оскільки є потужним антиоксидантом.

Яке молоко краще вибрати?

Найкраще купувати так зване сільське молоко «з-під корови». У ньому найбільше корисних речовин. Однак таке молоко брати найкраще у перевірених продавців. Якщо у вас немає можливості купувати справжнє сільське молоко, то можна брати молоко і в магазині. Тоді краще вибирати ультрапастеризоване. До речі, якщо упаковка розкрита, молоко можна вживати протягом 1-2 днів. Це стосується всіх видів молока.

Джерело

Поділись


Новини партнерів