Якщо до вас несподівано нагрянули гості, а в кухні є кілька листів ароматного лаваша, значить вам неодмінно буде чим їх пригостити. Іноді здається, що в цей борошняний виріб можна загорнути все, що є в холодильнику і ні крапельки не прогадати.
Але, на жаль, багато господинь готують з нього лише найбанальніші страви, які вже давно всім приїлися. Щоб урізноманітнити ваш раціон, ми підготували добірку чудових закусок в лаваші. Експериментуйте і насолоджуйтеся.
Листковий пиріг з сиром
Вам знадобиться:
- 50 г вершкового масла
- 300 г сиру
- 150 г бринзи
- 150 г твердого сиру
- 3 яйця
- 0,5 пуч. кропу
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
- 2 листи тонкого лаваша
Як приготувати:
- Змішайте в глибокому посуді вимитий і подрібнений кріп, розім’ятий вилкою сир, натерту на крупній тертці бринзу, яйця, сіль і перець за смаком.
- Розділіть начинку навпіл і рівномірно розподіліть її по поверхні 1 листа лаваша, скрутіть лаваш рулетом і наріжте невеликими порційними шматочками. Те ж саме виконайте з рештою сиром і листом лаваша.
- Викладіть отримані «трояндочки» в застелену пергаментним папером форму для запікання, поверх рулетиків викладіть вершкове масло і поставте закуску в розігріту до 180 градусів духовку на 25-30 хвилин.
Домашня шаурма
Вам знадобиться:
- 2 курячих стегна
- сіль за смаком
- чорний мелений перець за смаком
- 1 огірок
- 1 помідор
- 4 листка айсбергу
- 2 листи лаваша
- 4 ст. л. сметани
- 2 ст. л. вершкового сиру
- 0,5 пуч. петрушки
- 1 зуб. часнику
Як приготувати:
- Вимийте курятину, видаліть кістки, розріжте м’ясо таким чином, щоб у вас вийшов один пласт. Викладіть стегна на розпечену сковороду шкіркою вниз і обсмажуйте до золотистої скоринки, переверніть м’ясо і обсмажуйте його до готовності. Якщо курячого жиру не вистачить, можете долити в сковороду трохи рослинної олії.
- Готову курку наріжте тонкими скибочками.
- Щоб приготувати соус, в глибокому посуді змішайте сметану, вершковий сир, вимиту подрібнену петрушку і пропущений через прес часник. Якщо хочете, можете додати трохи солі і перцю.
- Вимийте і наріжте невеликими кубиками помідори і огірки, додайте трохи солі.
- На сухій сковороді прогрійте листи лаваша, поверх листа викладіть по 2 листа айсберга, змастіть їх половиною соусу, викладіть половину курки і овочів.
Акуратно згорніть лаваш рулетом і можете подавати домашню шаурму до столу.
Лаваш з оселедцем
Вам знадобиться:
- 1 лист тонкого лаваша
- 1 філе оселедця
- 2 курячих яйця
- 0,5 цибулини
- 2 зуб. часнику
- 0,5 пуч. петрушки
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 ч. л. гірчиці
- 1 ч. л. оцту
- 1 дрібка чорного меленого перцю
- 1 дрібка морської солі
Як приготувати:
- Очистіть і окремо подрібніть цибулю і часник. Обсмажте цибулю в сковороді на оливковій олії до прозорості. Потім додайте в сковороду часник і змішайте його з цибулею.
- Розбийте в сковороду яйця, гарненько все перемішайте і зніміть сковороду з вогню. Перемішуйте яєчну суміш ще протягом хвилини і викладіть омлет, що вийшов, в глибокий посуд.
- Змішайте омлет з гірчицею, оцтом, сіллю і перцем. Невеликими кубиками наріжте філе оселедця, вимийте і подрібніть петрушку.
- Розріжте лаваш навпіл. На одну половину викладіть яєчну суміш і оселедець.
- Присипте начинку петрушкою і накрийте другою половиною лаваша. Наріжте лаваш невеликими шматочками.
Піца на лаваші
Вам знадобиться:
- 1 лист лаваша
- 500 г заморожених креветок
- 11 артишоків в олії
- 200 г моцарели
- 1 пуч. базиліка
- 1 зуб. часнику
- 2 ст. л. оливкової олії
- 5 горошин чорного перцю
- 1 дрібка морської солі
Як приготувати:
- Розігрійте до 180 градусів духовку. У глибокій ємності розітріть очищений часник із сіллю і перцем.
- Разморозьте креветки, збризніть їх оливковою олією, додайте розтерті прянощі і добре перемішайте.
- Викладіть лаваш на деко і змастіть його половиною оливкової олії, рівномірно розподіліть креветки, артишоки і дрібно нарізану моцарелу по поверхні лаваша.
- Скропіть страву оливковою олією, що залишилася, і відправте в розігріту духовку на 10 хвилин. Вуаля, чудова піца на тоненькому коржі готова! Прикрасьте її вимитим листям базиліка.
Яблука в лаваші
Вам знадобиться:
- 1 лист лаваша
- 5 яблук
- цукор за смаком
- соняшникова олія за смаком
Як приготувати:
- Вимийте і очистіть від шкірки яблука, видаліть серцевину. Наріжте фрукти невеликими кубиками і помістіть в глибокий посуд. Змішайте яблука з цукром.
- Розріжте лаваш широкими смужками, смужки поділіть на квадрати. На кожен квадратик викладіть начинку і загорніть лаваш трубочкою.
- Викладіть трубочки в розпечену сковороду з соняшниковою олією і обсмажте з двох боків до золотистої скоринки. Щоб трубочки не розсипалися, підігніть краї лаваша всередину і викладайте страву на сковороду швом вниз. Перед подачею можете присипати солодощі цукровою пудрою.
Лаваш з болгарським перцем
Вам знадобиться:
- 1 лист тонкого лаваша
- 1 червоний болгарський перець
- 1 жовтий болгарський перець
- 1 червона цибулина
- 50 г твердого сиру
- 50 г сметани
- 2 зуб. часнику
- 1 ст. л. оливкової олії
- 1 дрібка чорного меленого перцю
- 1 дрібка морської солі
Як приготувати:
- Вимийте, очистіть і наріжте тонкими скибочками болгарський перець. Очистіть і наріжте кільцями червону цибулю, очистіть і подрібніть часник.
- Помістіть овочі в розпечену сковороду з оливковою олією і тушкуйте їх на повільному вогні до тих пір, поки вони не стануть м’якими. В кінці приготування посоліть їх і поперчіть.
- На дрібній тертці натріть сир. Розріжте лаваш на 4 частини і нагрійте його в розігрітій до 180 градусів духовці.
- Розділіть овочеву начинку на 3 частини і сформуйте з шматочків лаваша невеликий торт. Накрийте його шматочком лаваша, що залишився, і відправте в розігріту духовку на 3-4 хвилини. Подавайте хрустку закуску з томатним соусом.
Тепер у вашій кулінарній скарбничці є ще 6 цікавих рецептів простих закусок в лаваші.