Жіноча проблема. Молочниця – як з нею впоратися?

Молочниця (кандидоз) – одна з найпоширеніших жіночих неприємностей. Але, питань про те, як її лікувати менше не стає. Ми зібрали 10 важливих фактів, про які потрібно знати кожній жінці.

1. Молочницю можна переплутати з іншими інфекційними захворюваннями
Безумовно, симптоми молочниці, такі як сухість і печіння в піхві, поява виділень, дискомфорт під час сечовипускання не є специфічними. Так може проявляти себе практично будь-яка інфекція. Наприклад, на хронічний кандидоз дуже схожий алергічний вульвовагініт. Тому одного огляду та бесіди і збору клінічних проявів зі слів пацієнтки не достатньо для точного встановлення діагнозу. Обов’язково необхідно пройти повноцінне лабораторне дослідження для виявлення проблеми. І вже тим більше, не варто ставити собі діагноз самостійно!

2. Молочниця може розвиватися безсимптомно
У 30% жінок гриби роду Candida входять в склад нормальної мікрофлори. Але це не відноситься до молочниці. Про захворювання можна говорити тоді, коли під впливом будь-яких чинників зовнішніх або внутрішніх гриби починають активно розмножуватися. І в цьому випадку кандидоз обов’язково себе проявить будь-якими симптомами.

3. Кандидоз буває гострим і хронічним
Це дійсно так. Тривалість гострої форми не перевищує два місяці, лікується такий кандидоз досить легко. Хронічна форма триває довше двох місяців, періодично затухаючи і загострюючись. Зазвичай у разі хронічного кандидозу захворювання загострюється більше 4 разів на рік.

4. Кандидоз може бути локалізований навіть на шкірі
Системний кандидоз – це дуже важкий перебіг кандидозної інфекції, локалізованої не тільки в області піхви, а, наприклад, на шкірі, на слизовій кишечника і ін. Найчастіше системний кандидоз розвивається на тлі імунодефіцитних станів, онкологічних захворювань, ВІЛ-інфекції, цукрового діабету. Лікування цієї форми кандидозу проходить досить серйозними, важкими препаратами тільки за призначенням лікаря.

5. Часто молочниця розвивається на тлі іншої урогенітальної інфекції
Ці проблеми поєднуються досить часто. Збудники таких захворювань, як, наприклад, хламідіоз або тріхоманіаз змінюють склад нормальної мікрофлори піхви, порушують нормальний рН в цій області і провокує розмноження грибів роду Candida. Основний шлях передачі урогенітальних інфекцій – статевий. Так що, якщо симптоми кандидозу ви виявили після незахищених стосунків з новим партнером, не виключено, що доведеться лікувати цілий «букет» захворювань.

6. Причиною молочниці може бути збій в роботі імунної системи. але це не єдина причина
Безумовно, але не тільки це. Розвитку кандидозу може сприяти і гормональний дисбаланс, і прийом антибіотиків, і будь-яка ситуація, яка є стресом для організму: зміна часових поясів, харчування, порушення режиму сон-відпочинок, загострення алергії або перенесене ГРВІ. Існує так само і зворотний зв’язок – зокрема само по собі стан імунодефіциту може розвинутися на тлі кандидозу.

7. Виявити молочницю можна тільки за допомогою аналізу
Останнім часом в діагностиці кандидозу нічого нового не з’явилося. Основним способом є мікроскопія мазка з забарвленням по граму. Робиться він лише в тих випадках, коли є клінічні прояви молочниці. Бувають випадки, коли мікроскопія не вказує грибів, однак симптоми кандидозу присутні. У даній ситуації береться посів грибів роду Candida, і виходячи з результатів лікар вирішує, підлягає ситуація лікуванню, або це норма і причина дискомфорту в чомусь іншому.

8. Головна жіноча помилка – лікуватися однією, без партнера
Одна з найпоширеніших помилок – це відсутність лікування статевого партнера. Приймати відповідні препарати потрібно обом! На другому місці – необґрунтоване скорочення термінів лікування. Нерідко при зникненні основних симптомів жінка припиняє прийом ліків, кандидоз залишається недолікований, гостра форма в даному випадку може перейти в хронічну.

9. Для лікування молочниці розроблений особливий протокол, про який повинен знати хороший лікар
Існують розроблені схеми-протоколи для лікування молочниці антимікотичними препаратами. Наприклад, курс таких ліків призначається для лікування гострого епізоду в хронічній формі, а далі підтримуюча терапія – призначення того ж антимікотичного препарату 1 раз на тиждень протягом півроку. У ряді випадків лікування може проходити тільки місцево (мазі, свічки) або тільки системно (таблетки). Найкраще за все застосовувати поєднання місцевих і системних препаратів.

10. Позбутися від молочниці раз і назавжди неможливо
Якщо у жінки гриби Candida входять до складу нормальної мікрофлори, то ніякими засобами позбутися від них не вдасться. Крім того, це може привести до порушень в організмі. Знову ж, причин для безконтрольного розмноження цих грибів і для розвитку цього захворювання досить багато. Багато жінок часто подорожують, змінюють стиль харчування, періодично застуджуються … Немає гарантії того, що кандидоз вас більше ніколи не потурбує. Якщо ви пролікували молочницю, а вона повернулася, це може бути не тому, що вам призначили неправильний курс. Це означає, що у вашому житті є якась причина, яка її знову спровокувала.

Джерело

Поділись


Новини партнерів