Марія і шпигуни – 5 нових книжок, які варто прочитати

Умовно ці книжки можна розділити на «дорослі» та «дитячі», Насправді ж іноді важко відрізнити пригоди, які стаються з малими героями, від халеп, куди потрапляють їх старші колеги – батьки чи навіть дідусі з бабусями. Хай там як, але напруга в обох випадках не спадає до самого фіналу, а цікавий сюжет не відпустить до останньої сторінки.

Виктор Хорунжий. Муха Мария. – К.: Space One, 2020

У творчому здобутку цього молодого київського видавництва вже чимало книжок на цілком поважні сучасні теми, розвивати які – в його майбутніх планах. Містика, фентезі, а незабаром – навіть комікси. Цього разу маємо нещодавно видану дитячу книжку, яка висвітлює «дорослі» проблеми. Легке і захоплююче чтиво про комашиний світ виявляється мало не філософською притчею на загальнолюдські теми. Отже, це історія про юну муху Марію, серед радісних і сумних пригод якої – перший політ і втрата друзів, потрапляння у пастки і знайомство з оточуючим світом та його жорстокими законами. Словом, все, як у людей, якщо бути об’єктивним. Адже всі персонажі комашиного світу обов’язково нагадують когось зі світу людей – злобний маніяк у павутинні, великий бос, на якого працює Оса, лякаючи навіть мохнатого Джмеля, злодійкуваті Жуки. Та й малі друзі зі школи виявляються не кращими за чванькуватих однокласників і пихатих однокласниць багатьох із нас. І нічого цікавого у житті нашої мухи б не сталося, якби вона не познайомилася з комариком Феліксом та гусеницею, яка побачила уві сні свою мрію – ромашкове поле поруч з безмежним океаном. Але нову подругу тримає її незграбне тіло, комарик занадто слабкий, щоб самому щось міняти, тож поодинці нікому не вижити і не здобути свободу. Натомість, якщо розділити всі проблеми на трьох, то в результаті можна отримати не лише захоплюючу історію з глибокою мораллю, але й нагоду замислитися над своїм власним життям.

Пол Ґелліко. Дженні. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2020

За сюжетом цієї історії, восьмирічний хлопчик Пітер хоч і живе з родиною, але почувається дуже самотнім, бо в батьків ніколи не вистачає на нього часу. А ще він мріє про кота, якого йому не дозволяють тримати. Таємничим чином Пітер сам перетворюється на кота й пізнає всі негаразди, які чекають приблуду на вулицях великого ворожого міста. Він знайомиться з такою ж бездомною кішечкою Дженні, яка допомагає йому оволодіти мистецтвом непростого котячого життя. Друзів чекають карколомні пригоди, смертельні небезпеки, мандрівка до Шотландії, зрада та справжня дружба. Пітер навчиться бути котом, а Дженні… знову повірить у людей.

Ирина Лобусова. Дневник призрака. – Х.: Фолио, 2020

…Погодившись не з власної волі співпрацювати з НКВД, героїня цього ретро-роману, Зінаїда Крестовська, чудово усвідомлює, що спокійного життя у неї більше не буде. Однак реальність виявляється страшніша за будь-які її припущення. Намагаючись зрозуміти походження старовинної книги, сторінка з якої випадково потрапляє їй в руки, Зіна з подивом виявляє, що за нею полює не тільки вона, але й НКВД. А ще не менш страшна організація … Що ж такого важливого у цьому манускрипті? Чому при його пошуках гинуть люди? Ця таємниця не дає спокою Крестовській. Тим більше, коли у місті з’являється таємничий незнайомець. «Просьба отвезти его к одесскому побережью не выглядела странной. Странны были два армейских револьвера да охотничий нож. Этот арсенал моряк разглядел, когда мужчина входил в хлипкую единственную каюту, предназначенную для перевозки пассажиров. Он вошел на борт с одним саквояжем — и моряк подозревал, что в саквояже из оружейного арсенала может быть что-то еще».

Андрій Новік. Аномалія. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020

Географія цього психологічного та інтелектуального чтива напрочуд широка, а події та їх наслідки неабияк заплутані й таємничі. Німеччина і США, Іспанія, Франція та Марокко – саме в таких просторових межах відбувається дійство. Що ж до часу… Все починається у наші дні, в Гамбурзі, де створюється реальність, якою надалі годі опанувати. Саме тут науковця Александера Бунге знаходять мертвим у власному кабінеті. Він був одним з учасників експериментів з виявлення гравітаційної аномалії в кристалах. Агент спецслужби Маркус Бруннер починає розслідування. Тим часом українці Остап, Віталій, Ян та Марта прилітають в Марокко на відпочинок. Під час екскурсії вони опиняються в моторошній ДТП. Це було так дивно, наче водії випали з цієї реальності на кілька секунд. Остап розуміє, що відбувається щось незвичайне. А потім він зустрічає Аміру — дівчинку, що вижила після тієї ДТП. І стала інакшою… Тепер на неї розпочато полювання. Аміра якось пов’язана зі смертю науковця Бунге. Бруннер хоче знайти дівчинку. Бо вона — ключ до катастрофи… «Книга, яку ви зараз тримаєте в руках, у певному значенні є особливою для мене, – зауважує автор. – У ній описано речі, які оточують нас із вами, однак про які ми навіть не здогадуємося. Кожен проведений дослід містить під собою реальне підґрунтя, а загадкові просторово-часові кристали насправді існують».

Рейчел Спретт. Діти шпигунки. Мисливці на тарганів. – К.: Книголав, 2020

Це зaxoпливa книжкa – пpo життя тpьox підлітків, Eйпpiл, Фiнa тa Джo, якe piзкo змiнюєтьcя, кoли oднoгo дня paптoвo зникaє їxня мaмa. Poзгублeнi i з купoю зaпитaнь бeз вiдпoвiдeй, дiти мaють пepeїxaти дo тaтa. Життя у нoвoму мicтeчку виявляєтьcя нeпpocтим. Дiтям пoтpiбнo нe лишe пopoзумiтиcя з тaтoм, aлe й влитиcя у нoву гpoмaду. Нa зaвaдi ocтaнньoму cтaє низкa тaємничиx злoчинiв. Пepeд щopiчними тapгaнячими пepeгoнaми – нaйпoпуляpнiшoю poзвaгoю для мicтян – xтocь пoчинaє cпpaвжнє пoлювaння нa pудoвуcиx учacникiв. Для нoвaчкiв є cпpaвoю чecтi з’яcувaти, xтo зa цим cтoїть, i oчиcтити cвoє iм’я вiд пiдoзp. Paзoм iз нoвoю cуciдкoю Лopeттoю тa бeшкeтним пecикoм Гapбузoм дiти бepутьcя зa poзcлiдувaння…

Автор Ігор Бондар-Терещенко, спеціально для Жіночий Світ

Поділись


Новини партнерів