рибний шашлик

Смачно запекти на вугіллі можна не тільки м’ясо. Відмінний шашлик виходить з риби, особливо якщо її філе жирне і щільне. Підійде для цієї мети товстолобик. Шматочки легко насаджуються на шампури, не розвалюються. Товстолобик смажений на мангалі соковитий, ніжний і низькокалорійний. Щадна теплова обробка зберігає корисні властивості риби – в ній містяться жири Омега-3, цинк, фосфор, залізо, сірка.

Правильно вибираємо і чистимо товстолобика

Купуйте рибу вагою від 2 кг – вона жирніше. До того ж більш дрібних особин складніше очистити від невеликих, але гострих кісточок. Двокілограмового товстолобика вистачить приблизно на 5 порцій.

Переконайтеся, що риба свіжа – це можна зрозуміти за такими ознаками:

  • пружне філе;
  • червоні або рожеві зябра;
  • чисті прозорі очі;
  • легкий запах водоростей;
  • блискуча луска;
  • тонкий шар прозорого слизу.

Приготування товстолобика на мангалі починається з оброблення. Видалити луску складно, потрібно використовувати невеликий гострий ніж або спеціальний зубчастий скребок. Допускається попередньо обдати рибу окропом – ошпарені кісткові пластинки простіше зняти, не пошкодивши шкірку.

Сокиркою відокремте голову і хвіст, ножем видаліть плавники під основу. Зробіть надріз на череві, щоб дістати нутрощі. Робити це потрібно акуратно – якщо пошкодите жовчний міхур, м’ясо вийде гірким. Очищена риба промивається під проточною водою. Можна залишити цілу тушку або нарізати для шампурів шматочки товщиною 3-5 см.

Якщо не хочете самостійно чистити рибу, варто оформити замовлення товстолоба на мангалі на сайті «Шашлик Маркет». Послуга особливо корисна великим компаніям – не доведеться витрачати багато часу і сил, щоб накрити для всіх на стіл.

Секрети з приготування товстолобика

Рибу рекомендується відразу відправляти в маринад, щоб зберегти її форму. Допускається попередньо замочити товстолобика в молоці. Досить 20 хвилин, щоб смак пом’якшав, а запах водоростей зник.

Лимонний сік – відмінна основа для маринаду. Зазвичай вистачає одного цитруса. У сік заливають 150 мл газованої води або 100 мл оливкової олії. Сіль, спеції додають за смаком. З приправ підійдуть коріандр, розмарин, базилік, суха петрушка, чорний перець. Можна попередньо покрити шматочки кільцями цибулі або часточками лимона, а потім залити зверху маринад.

сік лимону для шашлику

Непогана альтернатива лимонному соку – грейпфрутовий фреш. Крім того, в меню кращих ресторанів можна знайти шашлик з товстолобика на мангалі, приготований в білому вині. Повторити рецепт нескладно – потрібно змішати 300 мл напою, подрібнений через прес часник, чорний перець, сіль.

Час маринування становить від 20 до 120 хвилин – чим кисліше суміш, тим швидше риба буде готова. Найчастіше вистачає 1 години.

При нанизуванні на шампури шматочки можна чергувати з помідорами, баклажанами, червоним перцем. Якщо використовуйте решітку, попередньо змастіть її рослинним маслом.

Розігрійте вугілля – дочекайтеся, поки на них утворюється білий наліт. При цьому жар не повинен бути занадто сильним, орієнтуйтеся на власні відчуття.

Готується риба на мангалі до 10 хвилин – за цей час товстолобик встигає покритися хрусткою скоринкою.

Подають страву з запеченою картоплею, свіжими овочами. Відмінно доповнює рибу соус «Тартар».