Обираючи ламінат, важко не заплутатись в різноманітті дорогих та бюджетних варіантів. Часто різниця буває занадто велика, тому природно виникає питання, чи варто переплачувати? При зовнішній схожості різного цінового сегмента покриття певних виробників коштує по-різному. Можливо, є критерії, за якими розділяють вироби?

Перш за все, ламінат – це багатошаровий матеріал з декоративною поверхнею, яка за текстурою нагадує натуральну деревину, камінь або абстрактні візерунки. Верхня частина вкрита зносостійкою плівкою для захисту матеріалу від фізичних пошкоджень. На перший погляд і дешевий, і дорогий ламінат мають однаковий малюнок. Однак це лише перше враження. Якщо придивитись, можна помітити, що бюджетний варіант має фактуру низької якості з нерівномірним візерунком. При з’єднанні елементів у бюджетній моделі не вбачається схожості з деревиною або камінням. Натомість в аналогічній продукції вищої вартості при укладенні тиснення повністю збігається та утворює єдиний малюнок. В результаті отримуємо суцільне зображення, схоже за дотиком та візуально на природний матеріал.

Отже, перша різниця – зовнішня, є початком для ретельного вивчення різних цінових сегментів. Окрім цього, відмінності стосуються:

  • матеріалу основи;
  • товщини дощок;
  • просочування;
  • захисного прошарку;
  • замкового механізму й зносостійкості.

Доступний та дорогий ламінат: невидимі ознаки якості

Кожен тип покриття складається з оргаліту у вигляді пресованих волокон деревини. Обидва варіанти виготовлені не з цільного матеріалу, як то паркет чи паркетна дошка. Як основа виступають різні породи деревини, що характеризують вироби обох цінових груп.

  • У випадку з бюджетним матеріалом використовується тополя у невеликій кількості. Дорожчі вироби містять сировину з берези або сосни. В останньому випадку мова йде про більш міцну конструкцію, здатну витримувати удари та локальне навантаження від підборів.
  • Окрім основи, різниця є і в складі. Так, частиною продукції є папір, що застосовується для надання покриттю певної текстури. Також існує прошарок для балансу й додаткової міцності. Кожен шар містить смоли, які під впливом високих температур плавляться та надійно з’єднують частини. Така конструкція необхідна для забезпечення вологостійкості виробів. Зазвичай дешевий ламінат має невелику кількість смол. Відповідно, це значно знижує його стійкість до вологи та перепадів температур.
  • Кожне покриття, як вже сказано, оздоблене смоляним просоченням. Дорогий варіант має більш щільне насичення, завдяки чому його легше мити й простіше доглядати.

Замкові конструкції недорогого ламінату та його аналога

Так само, як малюнок, цю особливість можна визначити самостійно. Хоча інколи поради досвідчених консультантів не завадять. Так, якщо власноруч важко помітити різницю, можна звернутись до фахівців салону Стардизайн. Продавці швидко зорієнтують по каталогу та підкажуть, який краще купити ламінат.

А для завзятих дослідників радимо звернути увагу на стан замків та пазів. Дорогий сегмент має точки стикування, щільно просочені воском. При цьому не має значення, яка використана система: Lock, Click або власний запатентований механізм з’єднання. Це дозволяє:

  • підвищити зчеплення між дошками;
  • запобігти здуттю та псуванню у разі потрапляння на стики рідини;
  • збільшити експлуатаційний строк покриття.

Обираючи дешевий ламінат, існує ризик отримати занадто делікатну й проблемну підлогу. Таке покриття є справжньою проблемою в сім’ях, де є тварини та немовлята через можливість випадково намочити поверхню. Навіть процес укладення доступного аналога може зайняти більше часу, необхідного для такої роботи.

Який термін служби має дешевий ламінат?

Інколи ціна питання грає важливу роль. Буває, що має значення місце встановлення покриття. Так, для дачі інколи достатньо придбати недорогий матеріал. Проте чи виправдовує себе таке заощадження? Дорогий сегмент більш стійкий до забруднень та фізичних навантажень. У разі переміщення важких меблів не лишає слідів. Він менш капризний в експлуатації та може служити десятиліттями.

Не варто забувати про клас зносостійкості ламінованого покриття. Якщо говорити про 33 клас, стандартний термін експлуатації дорогого матеріалу складає 15-20 років. Аналогічний доступний варіант максимально придатний для використання 7-10 років. А з часом матиме витертий та потоптаний вигляд.

Отже, чим нижче клас зносостійкості, тим менш приваблива й довговічна підлога. Тому перед купівлею варто добре зважити всі переваги й ризики, якщо є бажання зекономити. Чи виправдано переукладати нове покриття кожні 3-5 років? Чи є в цьому сенс та справжня ощадливість?

Використання у виробництві екологічної сировини разом з великим терміном служби роблять дорогий матеріал безумовним лідером серед ламінатів. Саме тому ціна є абсолютно виправданою та обґрунтованою. Головне упевнитись, що покриття має належні характеристики. Для цього варто купувати ламінат лише в спеціалізованих магазинах, таких як Стардизайн. Так можна бути впевненим у якості, яка варта витрачених коштів.