При організації спостереження всередині досить великого об’єкта, контролю за прилеглою територією – завжди стоїть завдання відстеження проникнення або моніторингу того, що відбувається на значній площі.

Рішенням може стати установка декількох камер. Однак такий крок спричинить здорожчання системи і необхідність контролювати і записувати безліч відеопотоків. Набагато привабливіше для вирішення моніторингу великої площі виглядає роботизована камера, або PTZ, купити яку можна за посиланням https://technomarket.biz.ua/.

Принцип роботи PTZ камер

PTZ камери відеоспостереження – це технічно складний пристрій, в якому реалізовано відразу кілька механік, необхідних для стеження за об’єктами на великій площі.

Короткий список конструктивних вузлів можна описати так:

  • реєстратор, який складається з світлочутливого елемента і системи первинної обробки сигналу;
  • система оптики, оснащена сервоприводами для фокусування;
  • поворотний блок, який здійснює обертання реєстратора в горизонтальній площині;
  • сервопривід, який здійснює нахил реєстратора по вертикалі;
  • система вторинної обробки сигналу;
  • структура, що відповідає за формування підсумкового відеопотоку, що реалізує сигнальне реагування, яке проводить обробку імпульсів управління.

Говорячи простими словами, PTZ камери по сигналу управління можуть націлюватися на зазначену точку, проводити фокусування (в тому числі автоматичне) для формування чіткого зображення, за бажанням оператора або головного пристрою провести масштабування (зум, в тому числі цифровий).

Сучасні моделі пропонують набагато більше. Наприклад, вбудоване управління PTZ камерами відеоспостереження може включати реагування і фіксацію огляду на об’єкті, що рухається, проходження за порушником периметра, визначення дальності для подальшого налаштування чіткості картинки.

Конструктивні особливості і технічні характеристики камер

Обирати модель потрібно з позиції майбутніх умов її експлуатації. Сьогодні на ринку представлено кілька різновидів камер.

Розміри PTZ камери відеоспостереження

Хоча основний список конструкційних значущих вузлів у них однаковий, пристрої розрізняються по ряду параметрів.

  • Роботизовані камери. Даний клас пристроїв мало поширений, оскільки вважається морально застарілим. Це такий собі гібрид середньостатистичної вуличної камери, встановленої на систему позиціонування. Пристрої не можуть запропонувати (в більшості випадків) ні автоматизованого фокусування, ні розумного управління з реагуванням на події.
  • Поворотна PTZ камера орієнтована на використання всередині приміщення. Даний сегмент моделей відрізняється максимальною відкритістю конструкції і малим захистом від вологи і пилу. Такі пристрої рекомендується експлуатувати при температурі від 0 до 55 градусів Цельсія.
  • Мініатюрна для установки всередині приміщень – така PTZ камера відрізняється малою захищеністю конструкції від проникнення вологи і забруднень, може працювати при температурі 0-55 градусів. Її відмінність від поворотної полягає в високій естетиці і дещо зниженій необхідності в обслуговуванні.
  • Вуличні купольні продукти із загальною назвою Speed Dome відрізняються високим захистом від вологи і пилу, а завдяки куполу – і антивандальною стійкістю. Така камера може працювати при температурі від -50 до 60 градусів Цельсія.
  • Верх технологічної досконалості – це купольні PTZ камери вуличного типу. Вони відрізняються швидкісним приводом, наявністю потужного ІЧ підсвічування, розумними технологіями автоматизованого управління і реагування.

У цьому сегменті пристроїв можна відшукати модель, здатну вирішити практично будь-які завдання. Наприклад, яка допускає підключення зовнішніх датчиків ( диму, води, газу) для подієвого реагування та фокусування на проблемній зоні для моніторингу. Вулична купольна камера може працювати при температурі від -40 до 60 градусів, захищена від води, пилу, вандалів.

До інших конструктивних особливостей окремих виробів може належати оснащення для здійснення додаткових функцій.

Наприклад:

  • мікрофон для запису аудіо;
  • динамік для двостороннього діалогу;
  • ІЧ фільтр для отримання гарної картинки вдень і вночі;
  • система панорамного огляду (привід, безперервно повертає камеру на 360 градусів);
  • порт підключення карт пам’яті;
  • блок бездротового (або по мережах мобільних провайдерів) зв’язку;
  • система підігріву і контролю температури.

В залежності від поставлених перед відеоспостереженням завдань – можна зупинити вибір на тій чи іншій моделі з потрібним рівнем надійності, захисту та функціоналу.