Лінь як відсутність бажання активно працювати, на думку фахівців, рідко проявляє себе в школярів. Найчастіше цей стан “тюленя” (як його називають в народі) є окремою проблемою – прокрастинацією. І причини для виникнення прокрастинації бувають різні, тому вмовляння та погрози не допомагають дітям налагодити режим навчання. Ми знайшли цікаві відповіді для батьків, як допомогти дитині плідно працювати над уроками та покращити настрій на навчання.

Дитина боїться невдач та поразок

Цікаво, що справжні лінтюхи не переймаються через свої лінощі, а докори оточення сприймають спокійно, продовжуючи свою справу, чи то пак, неробство. Прокрастинація, навпаки, мучає дитину морально і навіть призводить до поганого самопочуття через стрес.

Прокрастинація – це відкладання тих справ, про які школяр усвідомлює, що вони мають бути зроблені, навіть більше – він і сам прагне виконати свою роботу, але чомусь ніяк не може навіть почати. Психологи стверджують, що для переважної більшості дітей шкільного віку причиною прокрастинації є страх невдалого виконання завдання, страх провалу та осоромлення.

“В умовах шкільного уроку діти щомиті відчувають себе як на іспиті. Деякі діти так і не можуть за всі роки в школі звикнути та відчути себе більш спокійно та розслабитися під час відповіді на уроці. Вони бояться виклику до дошки, переживають, що їх осоромлять перед однокласниками тощо. Добре, що школа дистанційного навчання вирішує цю проблему, і діти в ній позбавлені стресу класних уроків,” – розказали педагоги Центру Освіти “Оптіма”.

Побороти страх поразки в школяра допомагають наступні способи:

  • ретельна підготовка до уроків;
  • спільне з батьками заняття шкільними справами;
  • дружні стосунки з однокласниками;
  • допомога батьків у створенні авторитету дитини в класі та школі;
  • гарний зовнішній вигляд, коли з одягом, зачіскою, сумкою все гаразд;
  • тренування в спортивній секції тощо.

Дитина перевтомлюється у навчанні

Буває так, що школяру не вистачає спокою в житті. У нього 6-7 уроків у школі, потім додаткове заняття з репетитором, потім футбол чи танці, а ще домашні обов’язки і уроки робити теж колись треба. При цьому якщо в дитини немає свого затишного куточка вдома, де її ніхто не чіпатиме, то формується стрес втоми від зовнішніх подразників на тлі перевтомлення. І прокрастинація тут як тут, уроки не робляться, справи відкладаються, навіть випрати шкарпетки сил нема.

“Зараз у дітей дуже насичене життя – студії, хобі, майстер-класи, а ще треба вчитися та допомагати родині. Батьки мають пам’ятати, що відповідальні не лише за те, як дитина працює над своїми справами, а й як вона відпочиває. Організувати відпустку в дитячий табір або просто разо поїхати у подорож – байдуже як далеко – це кращий відпочинок для дітей. Нові враження, повна зміна оточення та позитивні емоції допомагають розслаблятися і сприяють нормальному психологічному стану дитини,” – пояснили експерти з туризму https://optima.tours/.

Тож слідкуйте за рівнем стресу та прокрастинації своїх школярів, давайте їм можливість відчувати себе впевнено і вчасно відпочивати, і все буде добре!