Види обробки в новобудовах

Перед придбанням квартири в новобудові покупець звертає увагу на тип обробки. Від того, чи виконане в приміщеннях чорнове або під чистове оздоблення, буде залежати, чи можна заселитися в зданий будинок відразу, або буде потрібен час та гроші на ремонт. Строго встановлених норм, закріплених юридично, в цих різновидах обробки не існує. Проте, це загальноприйняті в будівництві поняття та різні види обробки разюче відрізняються одна від одної.

Що означає здача квартири з чорновою обробкою?

Чорнова обробка має на увазі необхідність подальшого ремонту. Як правило, коробка квартири має в цьому випадку частково або повністю оштукатурені стіни. Втім, можливий варіант, коли їх поверхня взагалі являє собою цегляну кладку або бетон. Пол має лише стяжку, надалі знадобиться покласти ламінат, паркет, лінолеум або будь-яке інше покриття на вибір господаря.

Забудовник забезпечує підведення стояків водопостачання, при цьому внутрішня розводка може бути відсутньою. Електричні комунікації також повинні бути проведені, але розетки та вимикачі можуть бути відсутні. Встановлюються також радіатори опалення, віконні коробки, вхідні та міжкімнатні двері. Ці елементи зазвичай найдешевші та надалі мешканці змінюють двері на більш міцні та красиві. Таким чином, у квартиру з чорновою обробкою відразу в’їхати не вийде: потрібно вкласти ще, як мінімум, кілька десятків тисяч гривень та декілька місяців часу в остаточний ремонт.

Обробка під чистову

Є ще таке поняття, як квартира під чистове оздоблення. Тут, як правило, будівельники мають на увазі або все ту ж чорнову обробку, або проміжний варіант між чорновою та чистовою. Щоб зрозуміти, що конкретно мається на увазі під цим поняттям, слід звернутися до проектної документації. У ній повинно бути прописано все, що буде зроблено в приміщеннях, що підлягають здачі. Таким чином, обробка під чистову – це підготовлені для фінішних робіт стеля, стіни та підлога. А остаточне оздоблення власники будуть виконувати самостійно.

Чистовий варіант

На відміну від попередніх варіантів, чистове оздоблення дозволяє новоселам відразу в’їхати в квартиру. Ремонт можна зробити вже після декількох років. В цьому випадку забудовником крім чорнової обробки будуть додатково проведено ще ряд дій:

  • Пол вирівняний та на нього укладено підлогове покриття.
  • Стіни оштукатурені та на них виконано фінішне покриття у вигляді фарби, декоративної штукатурки, плитки або шпалер. Як правило, у ванних та прихожих стіни на певну висоту від підлоги викладаються керамічною плиткою.
  • У кожному приміщенні встановлено необхідну кількість розеток та вимикачів, підключений лічильник електроенергії.
  • Встановлена сантехніка та прилади обліку витрат води.
  • На кухні повинна бути підключена газова або електроплита.
  • Вхідні та міжкімнатні двері пофарбовані, або виготовлені з матеріалу, що не потребує подальшої обробки.

Тобто, квартира забезпечена всіма приладами та технікою для проживання. Однак, список передбачених робіт в рамках чистової обробки у кожного забудовника різний.

Переваги повної чистової обробки

Плюси такого нового житла «під ключ» очевидні для покупців:

  • Можна відразу в’їжджати в квартиру та не турбуватися про підключення тих чи інших комунікацій.
  • Немає потреби в грошових витратах на ремонт.
  • Оздоблення виконується кваліфікованими фахівцями будівельної компанії з досвідом роботи та з використанням перевірених якісних матеріалів. Така обробка прослужить довгі роки.

Купуючи готові квартири з ремонтом на сайті DOM.RIA, покупці отримують не тільки економію часу та грошей, але повноцінний комфорт. Тут представлена ​​значна база первинної нерухомості, що розрахована на потреби більшості українців.

Робимо висновки

Чим повніше перелік робіт прописаний в договорі на покупку квартири в новобудові, тим краще. Та справа не тільки в халтурі з боку будівельників – останнім часом почастішали випадки, коли забудовники при передачі квартири вимагають доплати за додаткові роботи.

За логікою квартира з обробкою, тим більше чистовою, повинна коштувати дорожче. Це не завжди так. У разі дорогого елітного житла цей момент дійсно серйозно впливає на ціну. Але матеріали для оздоблення там використовуються не від вітчизняних виробників. А ось в секторі типового житла наявність обробки може виявитися набагато менш істотним фактором у порівнянні з іншими – площею квартири, розташуванням будинку та іншими факторами.

Незважаючи на те, що багато забудовників відразу визначають вид обробки в споруджуваних новобудовах, є об’єкти, в яких покупець може вибирати відповідний варіант з декількох типів квартир. Крім цього, деякі будівельні компанії пропонують вибрати відповідне планування та вид обробки майбутньої квартири ще на стадії будівництва. Тому уточнюйте запитання у забудовника та підбирайте відповідний варіант.

Поділись


Новини партнерів