Якщо ви завели бджіл і хочете отримати не тільки запилення, але і товарний мед, вам в будь-якому випадку знадобиться медогонка. Для початківця бджоляра тут є два виходи: попросити медогонку у знайомого якщо такий є, або купити її в магазані, наприклад в uleyshop.com. Виходячи з нашого досвіду, можна сміливо говорити про те, що брати медогонку в оренду не кращий варіант. Дружину, рушницю і медогонку не довіряй нікому.

У цій статті ми будемо мати на увазі те, що ви знайомі з самим принципом відкачки меду за допомогою центрофугування і докладно на цьому, зупинятися ми не будемо. Перейдемо відразу до питань щодо безпосередньо медогонки.

Розмір має значення.

В першу чергу ми повинні запланувати наскільки велика буде наша пасіка. Тут все просто, чим більша пасіка і більша кількість бджолосімей, тим продуктивнішою повинна бути медогонка. Розміром медогонки визначається її внутрішній устрій, наприклад система установки рамок: хордіальна або радіальна. Від розміру також залежить і кількість одночасно відкачуваних рамок, чим їх більше, тим більша продуктивність.

Системи медогонок.

Хордіальна: найбільш поширена система серед медогонок в малих і середніх баках (400 – 900 мм.). Під час відкачки меду рамки розташовуються як хорда щодо кола (привіт шкільна геометрія). Саме рамки, а не касети. Справа в тому, що в хордіальних медогонках не обов’язково стоять касети. Є величезна кількість моделей медогонок в яких використовується «кошик», особливо це стосується медогонок західного виробництва. Сказати, що зручніше, корзина або касети, однозначно не можна, проте касети можуть бути поворотними, це трохи прискорює процес відкачування меду. Привід на такий медогонці може бути, як ручним, так і електричним. Дана система медогонок найкраща для початківця бджоляра.

Радіальна: застосовується в медогонках із середніми або великими баками (600 – 1200 мм). Рамки в таких медогонках розташовуються паралельно радіусу бака. При відкачці варто пам’ятати просте правило: чим далі соторамка знаходиться від центру медогонки – тим краще відкачуватиметься мед. Саме тому краще купувати радіальні медогонки в якомога більшому баку. Радіальні медогонки мають свої плюси. Головний з яких кількість одночасно відкачуваних рамок – їх може бути і 300 шт. за один раз. Велика кількість рамок має на увазі великі зусилля для обертання ротора. На такі медогонки як правило ставиться електричний привід.

З якого металу повинна бути медогонка?

Найбільш поширені метали з яких виготовляють медогонки це: нержавіюча сталь, алюміній, оцинкована сталь, а також пластик. З усього перерахованого з харчовими продуктами може працювати тільки н/ж сталь або харчовий пластик. Раніше були також популярні медогонки з алюмінію, проте ціна цього металу зараз не може конкурувати з «нержавійкою». Пластик теж непогано справляється з роллю матеріалу для бака медогонки, однак погано переносить механічні навантаження, легко ламається. З усього сказаного робимо висновок, що кращий матеріал для медогонки – це харчові сорти нержавіючої сталі. Найбільш популярними є сталі марки AISI 304 і AISI 430.

Підсумок.

Для початківця бджоляра найоптимальнішим варіантом медогонки є хордіальна медогонка з нержавіючої сталі на 3-4 рамки, привід ручний або, якщо дозволяють фінанси, електричний.