Затіявши ремонт у вітальні, багато хто стикається з питанням вибору підлогового покриття. Хочеться, щоб підлоги були не тільки красивими і зручними, а й практичними. Тому так хочеться покласти таке підлогове покриття, яке не доведеться міняти вже через 3-5 років. Якісну і сучасну підлогу ви можете знайти на сайті laminat-parket.com.ua. А у цій статті ми розповімо вам, що ж вибрати для підлоги у вітальні, як правильно постелити і як краще зробити кімнату більш цікавою.

Роль підлоги в створенні своєрідного тла для красивих меблів і обраного інтер’єру дуже велика. Тому не варто вибирати підлогове покриття яскравого відтінку. Ідеальним буде варіант, коли підлога в кімнаті буде поєднуватися з кольором віконних рам і наличників для міжкімнатних дверей.

ПРОБКОВА ПІДЛОГА

Пробкова підлога – це один з найсучасніших і затребуваних варіантів підлогового покриття для вітальні. Пробка є природним матеріалом з властивою тільки їй структурою. Пробкова підлога відрізняється своєю еластичністю і високими тепло- і звукоізоляційними властивостями. Особливо актуальним коркове підлогове покриття є для тих будинків, в яких є маленькі діти. Обробка підлоги корковими плитами проводиться двома способами: встик (по типу ламінату); клейовий спосіб. У другому випадку коркову підлогу можна чистити з використанням миючого пилососа.

Пробкові плити вдало виглядають в класичному інтер’єрі вітальні або в стилі модерн. Перевагами такого підлогового покриття є:

  • Міцність і довговічність;
  • Абсолютна екологічність матеріалу;
  • Стійкість до стирання і зносу;
  • Еластичність і швидке відновлення після навантажень.

Важливо: коркову підлогу бажано покрити декількома шарами акрилового лаку, щоб вона прослужила довше. Крім того, лак посилить її початковий колір.

ПАРКЕТ І ПАРКЕТНА ДОШКА

Це традиція, яка непідвладна часу. Підлоги з масиву дерева завжди відрізнялися своєю шляхетністю і розкішшю. Більш натурального покриття для підлоги вітальні годі й шукати. Обробка підлоги паркетом або паркетною дошкою може проводитися за системою «тепла підлога», що робить покриття універсальним. До недоліків такого покриття можна віднести лише високу ціну і необхідність професійного укладання. Особливо це стосується штучного паркету. Паркетна підлога ідеальна для вітальні в стилі класика. Тут головне підібрати правильний колір планок, щоб готове покриття не виступало із загальної картини.

ЛАМІНАТ

Уже понад 15 років ламінат є лідером на ринку матеріалів для обробки житла. Планки ламінату – це своєрідні сендвіч-панелі, вироблені з деревини з тонкою плівкою поверх неї. Плівка може імітувати різні породи дерева, плитку і навіть мармур, що дозволяє зробити незвичайну обстановку в приміщенні. Ламінат випускають в трьохсмуговому, двосмуговому і односмуговому виконанні. Для маленької вітальні краще вибрати трьохсмуговий ламінат. Таким чином, вдасться візуально збільшити кімнату. Особливо якщо вибрати ламінат світлого кольору. А для кімнати середнього розміру або дуже великої підійдуть ламіновані покриття в дві і одну смугу. Важливо: вибирати ламінат для обробки при покупці потрібно дуже уважно. Всі коробки з плитками повинні бути з однієї партії. Інакше є ризик купити покриття з розбіжностями у відтінку. Крім того, варто знати, що для вітальні краще вибрати ламінат класу 31-32. Такий клас свідчить про те, що підлогове покриття витримує високі механічні навантаження, що важливо для вітальні.

Важливо: щоб підкреслити благородство і красу ламінату, краще придбати дерев’яний або шпонований плінтус тон в тон. Таким чином підлога в кімнаті стане монолітною без різких кольорових перескоків. Особливість ламінату – можливість його укладання на систему «тепла підлога».

КОВРОЛІН

Обробка підлоги килимовим покриттям відрізняється своїми яскравими кольорами і дизайнерськими можливостями. Якщо ви за затишок і тепло, і при цьому не проти постійної чистки килима, то можна постелити у вітальні ковролін. Причому тут абсолютно не потрібно використовувати покриття з високим ворсом. Воно швидко затопчеться в місцях інтенсивного навантаження. Краще постелити низьковорсний або безворсовий ковролін. Обробка підлоги килимовим покриттям відрізняється своїми яскравими кольорами і дизайнерськими можливостями. Тому ковролін буде актуальним в вітальні в стилі модерн, хай-тек, скандинавія або класика. Просто дуже важливо вибрати правильний колір матеріалу. Стики ковроліну з покриттями в інших кімнатах можна розділити спеціальними порогами.

Важливо: ковролін ідеальний в тих будинках, де немає алергіків і домашніх тварин. Інакше доведеться боротися з проявами алергії і регулярно чистити покриття.

НАЛИВНА ПІДЛОГА

Це своєрідне ноу-хау в світі оздоблювальних технологій. Полімерні 3d підлоги все впевненіше займають свої позиції на сучасному ринку. Особливо якщо врахувати, що таке покриття можна лити на систему «тепла підлога». Наливні 3d підлоги – це суміш водної дисперсії і епоксидної смоли (або плоіуретану). Особливість такого підлогового покриття в тому, що його можна лити на будь-яке зображення, розміщене на підлозі. Або можна придбати готову поліуретанову суміш будь-якого однорідного кольору. Таким чином, створюється або оригінальне тривимірне зображення в обраному вами стилі, або однорідна підлога яскравого кольору. Наливні підлоги 3d досить дорогі, однак і окуповують себе повністю тривалим терміном служби. Таке покриття прослужить від 40 і більше років. При цьому, абсолютно не втративши своїх властивостей. Після заливки наливну підлогу покривають шаром акрилового лаку, що робить її ідеально гладенькою. Важливо: наливна підлога у вітальні, залита в темних тонах, може залишати на підлозі сліди від босої ноги. Тому доведеться частіше полірувати покриття.

ЛІНОЛЕУМ

Найбюджетніший, але не менш практичний матеріал для оформлення підлоги. Особливо якщо врахувати, що сьогодні технологія виробництва лінолеуму істотно удосконалилася. Тепер для вітальні замість звичного ПВХ лінолеуму можна придбати натуральний. Виготовлений на основі лляної олії, джуту та борошна дерева, такий матеріал є абсолютно екологічно чистим покриттям. Важливим є те, що серед усіх представлених варіантів лінолеуму можна вибрати покриття будь-якого кольору і з різним візерунком:

  • Імітація дерева або ламінату;
  • Імітація керамограніту або кахлю;
  • Зображення мармуру або навіть покриття з будь-яким малюнком.

Стелити лінолеум можна на систему «тепла підлога», що є сьогодні актуальним для багатьох сімей.