Порушення травлення в кишечнику: симптоми і лікування

Відчуття важкості в шлунку після їжі знайоме практично кожній сучасній людині, а багато людей часто відчувають ще й біль, і інші неприємні симптоми: здуття, «бурчання» і підвищене газоутворення, частий і пінистий стілець, пронос з гнильним запахом – як бачимо, хорошого мало. Нерідко такі стани закріплюються, і у людини пропадає апетит, вона відчуває слабкість і не може працювати: в таких випадках лікарі говорять про диспепсію – в колишні часи це називали «нетравленням шлунка».

Диспепсія – що це?

У перекладі з грецької мови термін диспепсія означає практично те ж саме – «розлад (порушення) травлення», а ввів це визначення один з австрійських педіатрів, ще в XIX столітті. Так що проблема порушення травлення НЕ нова, але в наш час вона стала дуже гострою: з огляду на те, чим і як зараз харчується більшість працюючих людей, дивуватися не доводиться – організм просто не отримує необхідних речовин, а ті, що отримує, не може нормально засвоїти – не вистачає ресурсів.

Диспепсія – це не назва одного захворювання. Медики позначають цим терміном прояви різних симптомів і захворювань травної системи. До того ж диспепсію класифікують, в залежності від того, якою причиною викликане порушення травлення. Наприклад, при збоях в роботі певних «ланок» травної системи, може виникати диспепсія печінкова, шлункова, кишкова і ін., а при серйозних порушеннях принципів нормального харчування виникає жирова, гнильна або бродильна диспепсія – терміни дуже неприємні.

Які симптоми?

Давайте поговоримо докладніше про симптоми і причини порушення травлення. Найчастіший симптом даного захворювання – хронічна діарея. Пронос може бути обумовлений порушеннями обмінних процесів, і тоді розвиваються анемія, дистрофія та інші стани, з яких досить важко «вибиратися».

Є й інші симптоми порушення травлення, що зустрічаються окремо або в комплексі. Це запори, відрижка, постійне відчуття тяжкості внизу грудної клітини; відчуття «наповненості» шлунка, хоча їжі в ньому мало, печія, кольки в животі, ниючий біль; нудота блювота; блідість шкіри, набряки; погіршення згортання крові; куряча сліпота – порушення сутінкового зору; дратівливість і головні болі.

Основні причини

Цифри статистики просто жахливі: на жаль, більше 80% людей постійно або періодично страждають травними розладами – харчування і спосіб життя тут мають вирішальне значення.

Але серйозних захворювань, що супроводжуються порушеннями травлення, теж чимало. Це панкреатит – запалення підшлункової залози; дискінезія стравоходу, причому без органічних патологій, однак рухові функції порушені; виразкова хвороба; наслідки операції на органах шлунково-кишкового тракту; жовчнокам’яна хвороба; лямбліоз; запалення тонкого кишечника і непереносимість глютену; непереносимість лактози; муковісцидоз – важке захворювання, обумовлене відсутністю певного ферменту – при ньому розвивається непрохідність кишечника; онкологія; порушення секреції шлунка; вплив на організм алкоголю, куріння, прийому ліків, стресів і депресії.

Все перераховане вище є занадто серйозним, щоб займатися самолікуванням, так що при порушеннях травлення, і особливо якщо цей стан затягується або періодично повторюється, слід якомога швидше йти до лікаря. В іншому випадку стан здоров’я може погіршитися, і поставити правильний діагноз буде значно складніше, як і лікувати причину порушення травлення.

Лікування харчуванням

Спеціаліст призначає лікування після того, як буде відомий точний діагноз, але дуже часто симптоми доводиться усувати по ходу обстеження – наприклад, сильну діарею, здатну викликати зневоднення. Треба сказати, що подібні розлади найчастіше викликаються шлунково-кишковими інфекціями, які небезпечні не самі по собі, а через можливі наслідки.

Перше, що потрібно робити в такому випадку – пити багато чистої рідини: питної артезіанської води, негазованої мінеральної або просто кип’яченої, несолодкого чаю з трав – м’яти, ромашки, деревію і ін., регідрон або просто підсолену воду. Тверду їжу можна вживати приблизно 2 дні, а потім слід перейти на вівсяний (рисовий) відвар і сухарі, поки не відновиться робота кишечника.

Якщо диспепсія гнильна, пацієнт повинен вживати більше вуглеводної їжі; якщо бродильна – більше білка і менше простих вуглеводів; якщо жирова – різко зменшують надходження в організм жирів.

Прийом ферментних препаратів обов’язковий – як правило, диспепсія виникає при гострій нестачі травних ферментів. Паралельно необхідно лікувати захворювання, симптомом якого і є дане порушення травлення.

Народні засоби

Залишилося розповісти про народні засоби для лікування порушення травлення. Їх багато, але можна вибрати найбільш прості і доступні.

Роботу шлунка і кишечника приводить в норму настій оману. Коріння і кореневища подрібнюють і заливають 1 ч.л. сировини склянкою охолодженої кип’яченої води. Настоюють протягом 8 годин, проціджують і приймають за 20 хвилин до їжі по ¼ склянки. Пити настій не менш двох тижнів.

Усуває симптоми порушення травлення відвар плодів фенхеля. 2 ч.л. плодів заливають окропом, ставлять на водяну баню і гріють 15 хвилин, остуджують, доливають настій до 200 мл, і п’ють однаковими порціями протягом дня. Продовжувати вживати засіб необхідно так само, близько 2-х тижнів.

Роботу кишечника регулює відвар наступних трав: корінь солодки (3 частини), насіння гірчиці, плодів анісу і кори крушини (по 2 частини), трава деревію (1 частина) – все заварити окропом (200 мл) і кип’ятити протягом 10 хвилин на малому вогні. Процідити і пити, як чай, по 1/2 склянки до їжі, 2-3 рази на день.

При здутті і кишкових кольках п’ють відвар ромашки, м’яти, шавлії і деревію, 2-3 рази на день, по ½ склянки – трави беруть в рівних частинах. Суміш (1 ч.л.) заварюють в склянці, як чай, закривають і настоюють 30 хвилин.

Для лікування порушення травлення можна застосовувати відвари трав і зовнішньо. Так, кольки і спазми в кишечнику знімаються за допомогою ванн з липовим цвітом. Літром окропу заварюють липовий цвіт (4-5 жмень), кип’ятять кілька хвилин, дають постояти і виливають в ванну з гарячою водою; приймають ванну близько 15 хвилин. Цей же настій має антибактеріальну дію.

Уникнути можна!

Є думка, що уникнути порушень травлення в наш час майже неможливо – це не так. Звичайно, іноді будь-яка людина може з’їсти «щось не те», але навіщо ж вводити такі випадки в звичку?

Травлення завжди буде в нормі, якщо їсти тільки свіжу їжу – не треба залишати їжу про запас; їсти більше сирих натуральних рослинних продуктів; харчуватися різноманітно і стежити за збалансованістю раціону; чергувати продукти харчування в меню і уникати монодієт; харчуватися по сезону: в теплу пору – більше фруктів і овочів, а взимку більше білка і жирів; ніколи не переїдати і ретельно пережовувати їжу; дотримуватися правил роздільного харчування – це ефективний спосіб підтримки здоров’я не тільки травної системи, але і всього організму.

Джерело

Поділись


Новини партнерів