Як стрес насправді впливає на шкіру?

Попереджаємо відразу! Швидше за все, ця стаття змусить вас трохи понервувати, але стане відмінною профілактикою в розпал робочого тижня. До того ж, в цьому матеріалі є і чудові новини для вашої шкіри.

Будь-хто, у кого тиждень видався важким, знає, як це відбивається на зовнішньому вигляді: опухлі очі, темні кола, раптова поява «заломів» і складок на обличчі … Дерматолог і психіатр, доктор медичних наук Емі Векслер називає це явище «стресовим старінням». Щоденна нервова напруга – надто вимоглива робота, нестача сну і нездоровий спосіб життя – по науковими спостереженнями Векслер, можуть проявлятися у вигляді пігментних плям, прищів і зморшок, які миттєво «старять» шкіру на 3-6 років!

Вся справа в тому, що стрес уповільнює процес травлення. Це, в свою чергу, впливає на поведінку бактерій, які можуть поставити під загрозу цілісність мікрофлори кишечника. Перший доказ таких збоїв – «спалахи» акне, причому по всьому тілу. Крім того, на передчасне старіння сильно впливає гормон стресу кортизол, який руйнує колаген.

А тепер до гарних новин: більшу частину цих збитків можна нейтралізувати. І перш за все, за допомогою грамотної релаксації: зупиніть психологічний стрес – скасуєте ланцюжок запалень і зморшок. Наприклад, скачавши додаток для медитації, який навчить правильно і глибоко дихати всього три (!) хвилини в день – але при цьому ви відчуєте колосальну різницю в стані вашої шкіри.

Ще одна ключова профілактика – регулярні фізичні навантаження. У тому числі секс! І фітнес, і пристрасні любовні ласки збільшують рівень бета-ендорфінів, які боряться з наслідками кортизолу. Навіть якщо ви не відчуваєте, що опинилися в стані стресу, і намагаєтеся дотримуватися спокою, шкіра може відчувати ще й згубний вплив екологічних факторів. Частинки, які забруднюють повітря, викликають утворення вільних радикалів, які ушкоджують ДНК, приводячи до прискорення старіння. А такі подразники як пилові кліщі і алергени активують ферменти, що розщеплюють колаген. Що робити? У складі beauty-продуктів шукайте захисні кераміди, протизапальні компоненти (наприклад, троянда) і антиоксиданти (вітамін С і зелений чай). Актуальними будуть і пробіотики, Які знімають почуття тривожності і посилають шкірі заспокійливі сигнали.

Поділись


Новини партнерів