Як правильно молитися Богу, щоб молитва подіяла?

    Незліченні мільйони людей зверталися до Бога в молитві. Хтось потребував Бога, тому що був у біді. Багато людей молилися з радістю і вдячністю в честь свого порятунку і нової свободи. Інші звеличували милість і красу Бога. Навіть зараз сотні мільйонів людей моляться з безлічі причин.

    Але ми будемо виходити з того, що ви новачок і хочете зрозуміти, що таке молитва і як треба молитися. Не соромтеся і не тривожтеся через це, врешті-решт, ми всі – тільки початківці. Навіть учні Ісуса прийшли до нього з проханням “Навчи нас молитися”. Приклад їх вчителя показав їм, що його молитва дуже сильно відрізняється від тих молитов, які знали вони.

    Між іншим, пропонуємо вам ефективну молитву від пороблень, яка допоможе не допустити у вашому житті появи поганих людей, недоброзичливців. Ця молитва захистить і від ворогів.

    Навіщо мені молитися?

    Як правильно молитися?

    У молитві ви вступаєте у взаємини з Богом, це перша ступінь в спілкуванні з Богом. Щоб зав’язати стосунки з кимось, спочатку необхідно просто почати спілкуватися з цією людиною. Точно також для того, щоб створити відносини між нами і Богом, в першу чергу необхідно спілкування. І чим більш щирі і чесні взаємини між двома людьми, тим більше вони розуміють як один одного, так і себе. Чим чесніше наша молитва, тим глибше ми зможемо зрозуміти Бога, “побачити” який Він, зрозуміти Його серце.

    Почнемо з того, що Бог – істота реальна. Він – не ікона, не ідол, не якийсь образ, створений нашою уявою. Він – живий, з справжнім характером і справжнім серцем. У нього справжні почуття, думки і прагнення. Він наш батько і хоче бути також нашим кращим другом. За допомогою молитви ми можемо зрозуміти Його. Якщо ми молимося від щирого серця, Бог буде з нами. Ми можемо відчути, як Бог направляє нас в житті.

    Але це зовсім не означає, що молитва – це просто ваші прохання або навіть вимоги, наприклад: “Боже, хочу автомобіль”, “Боже, хочу дачу”, “Боже, знайди мені нову подружку”, “Боже, підкажи на іспиті”. Багато людей відносяться до Бога, як ніби він дід-Мороз: їм щось потрібно від Нього, але не Він сам. Чи можна такі взаємини назвати праведними?

    Молитва – це щире прагнення душі, висловлене чи невисловлене. Ми можемо висловити це через спеціальну молитву, можемо просто розповісти про це Богу. Молитва це щирий крик душі, спраглої зустрічі з нашим істинним, вічно люблячим нас Батьком, Богом.

    Одного разу почавши молитися, ви зрозумієте, що молитва – це не просто проведення часу, а що вона має величезну силу. Молитва – один з ефективних шляхів боротися з нашими труднощами.

    Так само, як нам необхідна їжа, щоб бути фізично здоровими, молитва допомагає нам зберігати духовне здоров’я, яке є важливим чинником для розвитку характеру. Духовне життя схоже на сад з диких рослин, який, якщо його поливати, полоти, удобрювати, піклуватися про нього, дасть прекрасні квіти і плоди; якщо ж його закинути, він виродиться. Щоб ваш сад був таким, яким ви хочете його бачити, необхідний регулярний догляд за ним – тобто цілеспрямоване постійне внутрішнє вдосконалення, що включає в себе молитви.

    Як звертатися до Бога?

    Молитва – це зустріч, при якій ми розмовляємо з живим Богом. Молитва починається з того моменту, коли людина перестає думати про Бога абстрактно – “Він”, “Всемогутній”, “Творець”, а думає особистими займенниками – Ти і я.

    Не може бути справжньої молитви при обережному, віддаленому і прохолодному ставленні, поки між нами і Богом існують якісь церемонії. Ми повинні вільно звертатися до Бога, висловлювати перед ним свій біль, тугу, страх, злість, сумніви, а також надію, радість і любов. Так що, коли ми говоримо Богу “Ти”, це повинно звучати не формально, а як звернення до особливого і неповторного “Ти”.

    Оскільки Бог знаходиться в положенні істинного Батька, одне з найбільш поважних і близьких звернень до нього – “Отець Небесний”, “Отче”, “Батько наш”. Так само Його “Господи”, “Боже”, “Отче люблячий”, “Аллах” або “Бог”. Зрозуміло, звернення до Бога розрізняються залежно від конкретної релігії і культури.

    Як мені молитися?

    Для молитви добре вибрати тихе місце: або на природі, або в кімнаті з зачиненими дверима, де нам ніхто не завадить. Можна стояти, встати на коліна, сісти на підлогу, схрестивши ноги, або сісти на стілець. Забудьте про повсякденні турботи. Якщо вас відволікають мирські турботи і практичні справи, нехай приходять, а ви по черзі позбавляйтеся від них, щоб створити внутрішню атмосферу, схожу на глибоке озеро, мирне і спокійне. Щоб на мить відчути зв’язок з Богом, ми повинні повністю зосередитися на Ньому. Суть молитви саме в тому, щоб бути наодинці з Богом і тільки з Ним. Коли ми усвідомлюємо присутність Бога сильніше, ніж самих себе або когось іншого, тоді можна постукати до Нього в двері і сказати: “Я хочу зустріти тебе”.

    Почнемо з того, що уявімо собі Бога як люблячого батька, який прийшов до нас із важким серцем. Він шукав довго-довго, але всюди Його зустрічало нерозуміння, глухота і образи; скільки разів ми самі забували про нього або нарікали на нього. Але весь цей час Він наполегливо прагнув до нас, тому що Він нас любить. Спробуйте наповнити своє серце вдячністю і смиренням. Адже початок молитви – це наше смиренне волання до Бога.

    Що означає смиренність? Ви пам’ятаєте, як в ранньому дитинстві вас вчили писати? Мати вкладала вам в руку олівець, брала вашу руку в свою і починала нею рухати. Оскільки ви не знали, що вона збирається зробити, ви повністю підпорядковували свою руку її руці.

    Ми так довго жили далеко від Бога, що навіть не знаємо, як любити його, люблячого нас більше всього на світі. Можна почати молитву так:

    Отець Небесний, вибач нас за те, що ми так довго забували Тебе, що я жив без Тебе, тому що я нічого не знав про Тебе, про Твоє серце і Твоєю волю. Хоч я і не гідний, молю Тебе, покажи мені, хто ти. Прошу, навчи, що таке любов, і як любити Тебе і інших щирою любов’ю“. Якщо ми почнемо молитися і відчуємо зв’язок з Богом, то більше не захочемо жити без нього.

    Є два основних види молитви: написана (кимось іншим) і безпосередня (своїми словами). Для деяких людей, які тільки вчаться молитися, легше користуватися готової молитвою. У міру того, як ваш зв’язок з Богом стане більш глибокої, ви виявите, що ваші власні почуття збігаються зі словами, якими користувалися інші, і ці чужі слова стають вашими власними.

    Чи користуєтеся ви своїми або чужими словами, вони повинні вимовлятися від щирого серця, так що запитайте себе, наскільки ці слова чіпають ваше серце, в якому ступені ви можете зосередити на них свою свідомість – тому що якщо ви самі неуважні до слів, які вимовляєте, як може прислухатися до них Бог? Як може Він прийняти їх за вираження любові, якщо ви не вкладаєте в них душу, якщо ви вимовляєте їх лише з розсіяною ввічливістю?

    Виберіть молитву і зосередьте на ній всю вашу увагу, адже це – вираз істини, ті слова, з якими ви збираєтеся звертатися до Бога. Вкладіть в них всю свою душу. Чесно перевіряйте Богу свої думки і почуття, не намагайтеся нічого приховати, тому що Богу все одно відомо, що у вас на душі, але Він хоче почути про все від вас.

    Уявіть собі, що ваш друг потрапив у важку ситуацію, і ви здогадуєтеся, що у нього на душі. Як би ви себе почували, якби запитали, що з ним і дали зрозуміти, що готові вислухати і допомогти йому, якщо він хоче, а він відповів би, що все прекрасно і говорити нема про що.

    Це стосується і Бога. Коли ви звертаєтеся до Бога, будьте щирі, викладіть йому все – ваші справжні почуття, проблеми, страхи, сумніви, злість, біль – все, що ви відчуваєте. Бог дійсно хоче допомогти вам впоратися з труднощами.

    Молитися краще вголос, тому що це допомагає зосередитися. Молитва про себе може перериватися різними думками, що приходять на розум. Коли ви зосереджені на тому, щоб втілити думку в вимовлені слова, вам легше зосередитися, і це надає більше сили вашій молитві.

    Після того, як ви звернулися до Бога, Він може побажати відповісти вам, тому слід почекати кілька хвилин, прислухатися до себе – чи не говорить Бог з вами. Він зазвичай говорить з нами через нашу інтуїцію і серце, через осяяння і раптове усвідомлення істини.

    Поділись


    Новини партнерів