Вчені: червоне вино може поліпшити стан серця у людей з діабетом 2 типу

Дослідження переконливо показує, що червоне вино може бути корисним для серця людей з діабетом 2 типу. Це відбувається завдяки ресвератролу, антиоксиданту і природному з’єднанню, яке міститься в червоному вині і шкірці червоного винограду.

Для дослідження вчені звернулися за допомогою до 57 людей з діабетом 2 типу. Вони виміряли жорсткість аорти у всіх учасників. Пацієнтам давали добову дозу ресвератролу по 100 мг протягом двох тижнів. Потім цю дозу збільшували до 300 мг в день протягом ще двох тижнів. Після цього періоду учасникам давали плацебо без поліфенолів протягом чотирьох тижнів.

Кровоносні судини пацієнтів також тестувалися на їх здатність розслаблятися і розширюватися в міру необхідності, що було відзначено дослідниками як показник хорошої функції кровоносних судин.

Результати дослідження

Дослідники виявили, що лікування ресвератролом знижує жорсткість аорти. Однак це зниження не було статистично значущим. Дозування 100 мг знижувало жорсткість аорти на 4,8%, тоді як доза 300 мг знижувала її на 9,1%, а плацебо збільшувало жорсткість артерій.

Це дослідження, за словами автора Наомі Гамбург, показує, що певні втручання можуть допомогти повернути назад аномалії кровоносних судин, що виникають у зв’язку з віком, і частіше зустрічаються у людей з діабетом 2 типу.

Далі Гамбург заявив, що ефект ресвератролу «може бути більше пов’язаний з поліпшенням структурних змін в аорті і менше – з розслабленням кровоносних судин, і люди з нормальною жорсткістю аорти можуть не отримати такої великої користі».

Поділись


Новини партнерів