Український співак потрапив у гучний скандал після звернення до жителів Донбасу

Український співак Олег “Фагот” Михайлюта, соліст дуету ТНМК потрапив у скандал після звернення до жителів Донбасу, в якому порушив питання російської та української мов.

У короткому відеозверненні, опублікованому на каналі “Радіо Свобода” в YouTube “Фагот” висловився про російськомовних патріотів, викликавши на свою адресу хвилю обурення.

“Особливо останнім часом я розумію, що люди, які нарочито розповідають, що лише українською мовою ми зможемо побудувати нашу країну, – вони або випадково роблять помилку, або спеціально роблять помилку і розгойдують ситуацію”, – зазначив артист.

При цьому Михайлюта навів у приклад українських військових на Сході.

“Приблизно половина хлопців, які за нас за всіх там із автоматами ризикують життями і гинуть, – вони говорять російською. Але вони так само розуміють, що Україна їхня країна, і вони будуть відстрілюватися до останнього патрона”, – додав він.

У відповідь на це співакові заявили, що російська мова серед українців є результатом примусової русифікації суспільства і пропаганди, якій він піддався сам.

“Слова Фагота – це вплив пропаганди, якою щодня громадянам України промиває мізки псевдоукраїнське телебачення”, – поспішили з критикою в соцмережах.

Прокоментувати скандал співак вирішив розгорнутим постом на особистій сторінці у Facebook, де вказав на головну проблему українців.

“По-перше, скажу про головне – я за україномовну державу з єдиною державною мовою – українською. Це єдине і головне що потрібно усвідомити всім, хто приєднався до кидків ла**ом. А тепер давайте запитаємо себе як цього досягти і які кроки для цього зробити”, – почав “Фагот”.

У своєму пості співак вказав на те, що змусити людину говорити будь-якою мовою вважає неможливим, оскільки “такі речі повинні щиро виходити зсередини”.

“Зацікавити і пробудити інтерес – єдиний шлях. Так трапилося саме зі мною під час “Рути 97” (музичний фестиваль “Червона рута” – Ред.), Нам стало цікаво, і з тих пір всі альбоми ТНМК ми пишемо виключно українською мовою, тому що саме це я вважаю своїм внеском у відродження української культури, а культуру в свою чергу я вважаю фундаментом будь-якої державності”, – наголосив Михайлюта.

У приклад співак знову навів російськомовних патріотів України, яких налічує чимало.

“Є безліч прикладів російськомовних патріотів, які зробили для України більше, ніж україномовні зрадофіли, які своєю нетерпимістю і недалекоглядністю тільки руйнують все досягнення останніх років”, – пояснив він.

“І якщо подивитися на історичний досвід, то стане ясно, що найбільший ворог України за весь час – це нездатність українців домовитися між собою, тому і зараз я бачу як яскраво працює принцип “розділяй і володарюй”, – зазначив співак.

Як підсумок “Фагот” закликав співгромадян “припинити давати силу ворогу”.

“Тому може перестанемо додавати ворогові сили своєю недалекоглядністю. Тому що якщо ви будете продовжувати в критичний момент жерти своїх, то ворогові залишиться тільки запастися попкорном і вже після дозняти своє кіно. Я за розумну україномовну українську державу, але ключове в усьому цьому – розумну!” – підсумував він.

Пост музиканта в соцмережі викликав значно більше солідарних відгуків його фоловерів.

“Взагалі не бачу сенсу тобі виправдовуватися, ви круті і робите україномовний контент із тих пір, як твої хейтери говорили російською”, – зазначили в одному з коментарів.

“Олегу, не виправдовуйся, вони того не варті. У шляхетність твоїх помислів і вчинків адекватні люди не сумніваються”, – додали під постом співака.

Джерело

Поділись


Новини партнерів