Лише 1/3 людей щастить обійтися без видалення зуба протягом всього життя – https://healthydent.ua/uk/uslugy/vydalennya-zubiv. Всім іншим доводиться зважуватися на таку операцію. Добре, що сьогодні вона стала безболісною, виконується швидко, а постопераційний період залежить від ступеня складності видалення. Незалежно від того, необхідне вам видалення зубів, які з вами з дитинства, чи видалення зуба мудрості – https://healthydent.ua/uk/uslugy/vydalennya-zuba-mudrosti, який прорізався нещодавно – ваш стоматолог визначить ступінь складності втручання.

Ступінь 1: просте видалення

Під час простого видалення зуб знаходиться в правильному положенні, не зачіпає слизову оболонку ротової порожнини, не заважає іншим зубам. Показами до екстракції в цьому випадку стають:

  • руйнування коронки;
  • значне ураження карієсом;
  • розхитування в десні;
  • надкомплектність – наявність більшої кількості зубів, ніж потрібна;
  • протезування, коли зуб заважає встановленню надійної конструкції.

Під час видалення використовуються лише анестезія та щипці: жодних додаткових інструментів операція не потребує, і проходить досить швидко (за 10-15 хвилин). Важливо зауважити, що й видалення зубів мудрості може бути настільки легким.

Ступінь 2: складне видалення

У разі часткового і проблемного прорізування, після часткового руйнування, за наявності флюсу – сам пацієнт вже починає розуміти, наскільки важливо вчасно вирвати зуб. Ціна такого видалення може виявитися дещо вищою і через подовжений час операції (20-30 хвилин), і через те, що необхідно використовувати додаткові інструменти:

  • бормашину для розсвердлювання зуба;
  • скальпель для розсічення десни;
  • пінцет для екстракції частин зуба;
  • нитки та голку для накладання швів, що розсмоктуються за тиждень самостійно.

Для видалення проблемного зуба обов’язково необхідно зробити рентген, а кваліфікація та досвід хірурга-стоматолога мають дозволяти йому впевнено взятися за ваш кейс.

Ступінь 3: атипове видалення

Частіше за все третій ступінь складності стосується видалення 8 зуба. Саме зуби мудрості частіше за все бувають ретинованими (такими, що не прорізались), розташованими під кутом у щелепі, і можуть мати нерівні, та навіть додаткові корені. Вони можуть травмувати коронку чи корінь сусіднього зуба, викликати біль та значний дискомфорт при прорізуванні (і так і не прорізатись), і навіть зміщувати весь зубний ряд, ведучи до змін у прикусі.

Екстракція такого зуба вимагає свідомого підходу та підготовки: огляду, проведення рентгену та КТ, використання різних інструментів, окрім щипців, а також накладання швів. Проводиться операція довше, займаючи до години часу стоматолога, а отже, і вартість може бути вищою. В будь-якому випадку, вона залишається доступною, а ваш комфорт, збереження здоров’я ротової порожнини і вчасне позбавлення від проблемних зубних одиниць мають бути в пріоритеті.

Ось чому, навіть у випадку атипового видалення зубів, варто вчасно звертатися до стоматологічної клініки.