Основою людського життя є нервова діяльність, адже саме ця система в першу чергу формується при розвитку плода. Завдяки роботі нервових імпульсів регулюється фізична та розумова діяльність. Саме тому важливо дбати про здоров’я нервової системи та за можливості захиститися від негативного впливу стресу на організм.

Ознаки стресу

Загалом стрес — це захисна реакція не негативні умови. Без неї людина могла б померти від будь-якого емоційного перевантаження. Попри це, наслідки стресу мають негативний вплив на здоров’я людини. Висока частота таких станів може призводити до погіршення як морального, так і фізичного стану. Саме тому важливо своєчасно звертати увагу на зміни в організмі. Найчастіше стрес проявляється через такі симптоми:

  • напруга м’язів у різних ділянках тіла (плечах, спині, шиї тощо);
  • підвищена тривожність;
  • дратівливість, яка виникає з найменшого приводу;
  • знижена працездатність;
  • проблеми зі сном;
  • відчуття пригніченості;
  • апатія;
  • погіршення пам’яті та проблеми з концентрацією;
  • головний біль;
  • розлади апетиту;
  • відчуття хронічної втоми.

Також ознаки стресу можуть бути індивідуальними. Наприклад, людина може постійно покусувати губи, поправляти волосся або ж мати інші нав’язливі звички. Нерідко стрес проявляється через свербіж шкіри, прискорене серцебиття тощо.

Як подолати стрес: фактори, що покращують якість життя

Постійний стрес може призводити до поганих наслідків. Його наслідки порушують діяльність людини, її фізичний та моральний стан, а також призводять до розвитку різних психоемоційних порушень (неврозів, депресії, емоційної нестійкості тощо).

Саме тому важливо застосувати комплексний підхід до розв’язання проблеми, почавши з відвідування профільного спеціаліста. Обов’язково слід звертатись до лікаря, якщо ви спостерігаєте всі вищеперераховані симптоми. Не варто ігнорувати й візит до психолога, який допоможе розібратись у проблемі та підібрати оптимальний підхід для її вирішення.

Не слід забувати, що здоров’я нервової системи насамперед залежить від вживання вітамінів, а також підтримки морального стану завдяки улюбленому хобі, фізичній активності, прогулянкам, йозі тощо.

Які вітаміни важливі для підтримки нервової системи?

Для нормального функціонування нервової системи дуже важливо вживати різні вітаміни та мінерали, які мають позитивний вплив на здоров’я людини. Мова йде про:

  • вітаміни групи В — ці нутрієнти важливі для створення нових нервових клітин в організмі;
  • вітамін Д — сприяє правильному функціонуванню нервової системи;
  • Омега-3 — поліненасичені жирні кислоти сприяють активній роботі клітин мозку;
  • вітамін С — захищає клітинні мембрані від негативного впливу вільних радикалів, завдяки чому сповільнюється процес пошкодження нервових клітин;
  • кальцій — покращує структуру клітин, а також сприяє їх відновленню у разі пошкоджень;
  • калій та натрій — стимулюють роботу нервових клітин;
  • магній — виконує нормалізуючу дію на вищі відділи нервової системи при емоційній напрузі та неврозі.

Окрім вживання цих харчових добавок можна пити спеціальні вітамінні комплекси, які поєднують одразу кілька корисних нутрієнтів. Наприклад, кальцій & магній + Вітамін D від Now Foods має чудову ефективність та позитивний вплив як на нервову систему, так і на стан здоров’я загалом.

Як зміцнити нерви: дієві поради

Важливо підтримувати здоров’я нервової системи шляхом так званої «духовної» корекції. В першу чергу слід щодня приділяти час моціону. Це може бути як прогулянка у парку перед сном, так і піший похід на роботу. Свіже повітря та фізична активність — ідеальні компаньйони для підтримки чудового ментального здоров’я.

Досить важливо за можливості відмовитись від спілкування з токсичними людьми. Не забувайте, що ваше ментальне здоров’я залежить насамперед від вас, тож слід оточувати себе приємними людьми, спілкування з якими приносить лише позитивні емоції.

Краще відмовитись від переглядання стрічок новин та агресивного контенту. Натомість слід присвячувати час улюбленим справам та хобі. Навчання — чудове заняття, яке дозволяє не лише позбутись стресу, але й покращити стан нервової системи. Освоєння нових навичок активує нейронні зв’язки, стимулюючи правильне функціонування всіх систем організму.

Медитація та спорт — ідеальні супутники чудового настрою. Тож не варто ігнорувати подібні активності у повсякденному житті, завжди знаходячи час для них.

Загалом підтримувати здоров’я нервової системи не так складно, як це може здатися спершу. Втім важливо дотримуватись принципу постійності та не ігнорувати перші симптоми стресу.