Запалення ясен, неприємний запах із роту, карієс, потемніння емалі — на жаль, ці проблеми трапляються ледь не кожному з людей. А так хотілося б мати білосніжну усмішку, як у голлівудських зірок! Звісно, тут свою роль відіграють фотошоп або вініри, але ставитися до гігієни ротової порожнини потрібно набагато уважніше. Доглядати за зубами не важко. Головне, призвичаїтися до цього із самого дитинства.

8 кроків до блискучої посмішки

Запорука здорових зубів — профілактика. Якщо нею нехтувати, то й нарікати на генетику чи екологію не треба. Дотримуйтесь восьми основних правил, щоб усміхатися широко та відверто.

  1. Уважно вибирайте зубну пасту. Вона має містити фторид. Інші домішки (відбілювальні, зміцнювальні, що освіжають) особливого значення не мають. Не шкодуйте гроші та купуйте лише електричні щітки для чищення зубів, бо вони набагато ефективніші за звичайні. Привчіться користуватися зубною ниткою, стоматологічними смужками та фломастерами з перекисом водню для очищення емалі.
  2. Чистіть зуби правильно: щонайменше 3 хвилини, невеликими ділянками, рухами колом, не забуваючи про язик. Виконуйте процедуру двічі на день: зранку та перед сном. Після їжі використовуйте ополіскувач або жуйку.
  3. Підтримуйте жувальне навантаження. Його дефіцит призводить до того, що м’язи щелепи слабшають. Тим часом ретельне пережовування не лише допомагає процесу травлення, але і сприяє поліпшенню кровопостачання ясен. Отже, у раціоні обов’язково мають бути присутні продукти, що вимагають посиленого жування (наприклад, горіхи).
  4. Робіть масаж ясен. Ця процедура запобігає розвитку пародонтиту. Ясна потрібно масажувати не довше п’яти хвилин, великим і вказівним пальцями, захоплюючи ними обидві поверхні. Починати краще із центру щелепи, просуваючись до боків. Рухи мають бути круговими й дуже обережними, які не спричиняють неприємного відчуття.
  5. Скоротіть споживання вуглеводів. Це головна причина швидкої появи жовтого нальоту на зубах. Не зловживайте кондитерськими виробами. А якщо з’їли смаколик, обов’язково прополощіть рот.
  6. Пам’ятайте, що ви не Лускунчик. Хоча щелепи здатні подрібнювати тверду їжу, це шкодить зубам. Сухарі, неочищене насіння, фісташки та інші горіхи зношують емаль.
  7. Стежте за температурою їжі. На зуби негативно впливає різке чергування надто гарячих та холодних страв. Тобто не запивайте морозиво кавою щойно з вогню.
  8. Додайте в раціон якомога більше корисних для зубів продуктів, насичених білками, амінокислотами та мікроелементами. Це сир, риба, картопля, макарони, овочі, фрукти та олія.

Не забувайте також регулярно відвідувати стоматолога. Зазвичай люди звертаються до лікаря вже тоді, коли зуб уже нестерпно болить. Але профілактичний огляд раз на пів року дуже важливий. Візити до фахівця допомагають не лише позбутися наявних проблем, але й запобігти розвитку ускладнень і серйозних захворювань.