Необхідно звернутися до дерматоонколога, якщо на тілі з’явилася велика кількість родимок або спостерігаються інші прояви раку шкіри. Під час приймання лікар проводить дерматоскопічне дослідження та візуальний огляд новоутворення. При цьому лікар зазначає його розмір, структуру, колір, форму тощо. Якщо один або декілька показників будуть свідчити про те, що новоутворення може бути злоякісним, дерматоонколог назначає біопсію з гістологічним дослідженням.

Біопсія при діагностуванні раку шкіри

Біопсія – це збір зразка тканини пухлини, що передається до лабораторії для проведення гістологічного дослідження. Спеціалісти досліджують структуру клітин та їх відповідність нормі. Якщо структура зразка відрізняється від здорових клітин, це свідчить про можливість розвитку раку шкіри.

Існує можливість розповсюдження раку на інші органи тіла. Щоб виключити це припущення, а також виявити стадію розвитку раку шкіри, можуть бути призначені: цифрова дерматоскопія, УЗІ, рентген, КТ, МРТ тощо.

Лікування раку шкіри

Для кожного пацієнта складається індивідуальна програма лікування. Вона залежить від виду злоякісного новоутворення, рівня диференціації клітин, стадії розвитку захворювання, віку пацієнта та інших критеріїв. Якщо виявити рак на ранній стадії, коли ще не пошкоджені лімфатичні вузли та немає метастазів, ймовірність одужання складає 80-90%. у більшості випадків вистачає хірургічного втручання. Може бути проведена:

– кріодеструкція – пухлина видаляється з використанням охолодженого рідкого азоту;

– лазерна деструкція – тканини видаляються за допомогою лазера;

– кюретаж або електродесекція – пухлина видаляється за допомогою спеціальної кюретки, далі краї рани обробляються за допомогою електричного струму;

– висічення – клінічне видалення злоякісних тканин хірургічним скальпелем (цей метод практикується за наявності великих у розмірі новоутворень).

Бувають тяжкі випадки, коли є необхідність у проведенні більшого об’єму операцій. Для відновлення естетичного вигляду шкіри після операції може бути проведена реконструктивна або пластична операція. За необхідності, лікування може включати проведення променевої терапії, хімієтерапія, імунної або таргетної терапії. Також їх можуть застосовувати якщо пухлина неоперабельна.

Для профілактики захворювання рекомендовано не знаходитися довгий час під відкритими сонячними променями. Особливо обережними варто бути людям зі спадковою схильністю до розвитку раку шкіри.