Підвищення температури тіла, дискомфорт у грудях та сухий кашель, утруднене дихання, задишка, втома, втрата нюху та зниження чутливості смакових рецепторів — ось симптоми, які одразу викликають занепокоєння. Таке нездужання говорить лиш про одне: імовірно, організм зазнав атаки якогось зі штамів коронавірусу. Як діяти в такій ситуації? Читайте матеріал до кінця, ви про все дізнаєтеся.

Підтвердити чи спростувати: робимо тест

Насамперед варто звернутися за консультацією до сімейного лікаря або терапевта. Спеціаліст оцінює загальний стан клієнта, аналізує симптоматику й ухвалює рішення про доцільність тестування. Оскільки експрес-діагностика іноді виявляється неточною (метод протягом 10 хвилин визначає наявність антитіл у крові, але формуються вони лише на 5–7-й день від старту захворювання), лікар може рекомендувати саме ПЛР-тестування зразків слизу з горла.

Приватна клініка сімейної медицини пропонує швидке ПЛР- та ІФА-тестування на Covid-19. Особливої підготовки до дослідження не треба. Ось загальні рекомендації: за кілька годин до візиту (оптимально за 2–3) в лабораторію варто утриматися від їжі та пиття, чищення зубів і полоскання горла, паління. Вживати будь-які ліки «для горла» теж не можна.

Результат надходить швидко: якщо забір матеріалу виконано до 12:00, пацієнт отримує сповіщення електронною поштою після 17:00. Якщо пізніше — наступного дня. Для зручності пацієнтів діє опція виїзду лаборанта за домашньою адресою.

Що далі: отримуємо результат

Якщо дослідження не виявило інфікування, пацієнту надається відповідна довідка. Документ про негативний тест заповнюють українською або перекладають на одну з п’ятнадцяти мов (англійська, німецька, французька, італійська, іспанська, польська, чеська, словацька, румунська, угорська, грецька, арабська, іврит, російська). Довідка містить QR-код, тому дійсна практично в усьому світі.

Якщо тест позитивний, інформацію протягом двох годин передають до лабораторного центру МОЗ України за місцем проживання пацієнта. Людині пропонують обрати одну з програм комплексного супроводу:

  • прийоми в клініці (окреме приміщення);
  • виїзди за адресою клієнта.

Курс лікування передбачає також онлайн-консультації фахівців, зокрема реабілітолога (навчає техніці дихальної гімнастики), оренду пульсоксиметра, відкриття лікарняного листа та направлення на госпіталізацію (за потреби).

Якщо перебіг захворювання на коронавірус легкий, клієнту достатньо самоізолюватися й виконувати докладні інструкції медичних працівників. Якщо стан важкий, госпіталізації не уникнути. Професійну допомогу такі люди отримують у стаціонарі інфекційного відділення, для транспортування викликають спеціальну бригаду.

Одужуємо: загальні рекомендації для хворих на Covid-19

Якщо коронавірус підтвердився, хворому варто дотримуватися наступних рекомендацій:

  • самоізолюватися на чотирнадцять днів та повідомити про діагноз близьких, роботодавця, колег;
  • перебувати під наглядом лікаря (офлайн або онлайн) та виконувати його рекомендації;
  • якщо виникають нетипові симптоми, негайно інформувати про це медиків;
  • дотримуватися режиму відпочинку, не перевантажувати організм, харчуватися здоровою їжею, багато пити, пам’ятати про правила особистої гігієни.

Пам’ятайте, що вірус передається повітряно-крапельним (кашель, розмова), повітряно-пиловим (з часточками пилу в повітрі), контактно-побутовим (рукостискання, предмети побуту) шляхами.

Особливо високий ризик спостерігається в перші п’ять днів захворювання, значно менший — з дев’ятої доби.