Щоб своєчасно встановити наявність злоякісної пухлини, слід складати відповідні аналізи. І обов’язково фахівці проводять перевірку онкомаркерів, які є особливі антигени (білки), присутні у крові.

За наявності злоякісної пухлини концентрація антигенів у крові суттєво збільшується. І для того, щоб це виявити, можна здати аналіз са 125, а також проходити додаткові дослідження. Все це дозволяє не тільки вчасно встановити наявність проблем, а й швидко розпочати лікування.

Як отримати максимум інформації при здачі аналізу виявлення онкомаркерів?

Щоб отримати максимум користі від здавання аналізу, слід попередньо провести підготовку. І обов’язково потрібно враховувати кілька рекомендацій.

  1. Перед здачею аналізів заборонено курити, а також вживати алкогольні напої.
  2. Здавати відповідні аналізи слід у ранковий час, а також натщесерце. Найчастіше забір крові виконується з 8 до 10 годин.
  3. Споживати рідину слід у певній кількості, щоб забезпечити прийнятні результати.
  4. Не варто приймати медикаменти та проходити певні медичні маніпуляції. Якщо без цього не обійтися, слід розповісти про це лікарю.
  5. На якийсь час слід відкласти фізичну активність.
  6. Якщо аналізи планує здавати жінка, варто брати до уваги і параметри менструального циклу.

Різноманітні види онкомаркерів

Різні онкомаркери свідчать про наявність тих чи інших видів пухлини.

ПСА

Класичний простато-специфічний антиген у більшості випадків виробляє саме пухлину простати. Якщо кількість онкомаркерів становить від 4 до 10 нг на 1 мг, то слід відвідати відповідного фахівця. Все тому, що є ризик розвитку пухлини.

РЕА

Норма раково-ембріонального антигену становить близько 5 нг/мл. Більш детальне обстеження слід проводити при перевищенні цього показника. Все тому, що зростає можливість раку товстої кишки або легень.

Онкомаркер СА-125

Перевірка даного антигену здійснюється у разі, якщо є ризик розвитку злоякісної пухлини раку яєчників. Щоб проконтролювати ситуацію, слід враховувати рекомендації професіоналів.

СА-19-9

Його вироблення активізується, якщо в організмі розвивається рак підшлункової залози.

СА-15-3

Цей онкомаркер підвищується у разі, якщо є новоутворення у області молочних залоз чи печінки. Також він підвищується, якщо є деякі інші проблеми в організмі. Тому важливо своєчасно реагувати.

Здаючи аналізи на онкомаркери, слід враховувати кілька важливих аспектів. Так, при відхиленні від норми не слід одразу засмучуватися. Необхідно додатково пройти перевірку. Це дозволить встановити детальніше обстеження. І звертатися слід до спеціалістів, які мають немалий досвід.