Кашель у дитини не є самостійним захворюванням. Це лише прояв на дію певних зовнішніх чи внутрішніх подразників. З його допомогою організм виводить із дихальних шляхів малюка сторонні частки. Саме тому потрібно шукати причини, через які виникає дитячий кашель.

Кашель у дітей виникає з різних причин:

  • ГРВІ. Основна причина – вірусні інфекції органів дихання. Захворювання супроводжується високою температурою тіла, виділенням слизу з носа та загальним нездужанням.
  • Алергія. Виникає, коли організм дитини відрізняється підвищеною чутливістю до певних речовин. Алергія може розвиватися на пилок рослин, шерсть тварин, побутовий пил, суперечки грибків.
  • Астма. Хронічне захворювання, що супроводжується хронічним запаленням дихальних шляхів. Потребує комплексного та тривалого лікування.
  • Захворювання ЛОР-органів. Такі патології часто супроводжуються надмірним утворенням слизу, який стікає поверхнею глотки, дратуючи кашльові рецептори.
  • Психогенна реакція. Виникає на тлі стресу, підвищених емоційних навантажень. При такій патології у дитини не спостерігають відхилень у роботі чи стані органів дихання.

Вирізняють інші причини кашлю серед дітей — рефлюксна хвороба, туберкульоз. Тому за наявності даного симптому, особливо якщо він непокоїть тривалий час, необхідно звернутися до лікаря.

Різновиди кашлю

Якщо кашель виникає на тлі ГРВІ, його називають гострим. Такий симптом спостерігається протягом 8-12 днів. Затяжний кашель, який турбує дитину понад 3 тижнів, називають підгострим. Хронічний – якщо триває понад 1,5-2 місяців.

Кашель також поділяють на сухий та вологий. Останній супроводжується інтенсивним відділенням мокротиння. Сухий кашель може бути нападоподібним і супроводжується сильним болем.

Чому у дитини з’являється кашель?

Кашель у дитини не є самостійним захворюванням. Це лише прояв на дію певних зовнішніх чи внутрішніх подразників. З його допомогою організм виводить із дихальних шляхів малюка сторонні частки.

Терапія кашлю має відбуватися з урахуванням причини, що його викликає. Дитину повинен оглянути лікар, і за необхідності призначити аналізи та інші діагностичні процедури.

Після цього призначається правильне лікування, яка включає препарати на натуральній основі, а потім же за необхідності антибіотики. До складу препарату мають входити екстракти чебрецю і плюща, які справляють противірусний ефект і допомагають полегшити кашель.

Також важливо знати, що деяким дітям важко проковтнути таблетки, саме тому мають призначатися інші форми, такі як сироп, краплі. Вони мають приємний на смак, а потрібну кількість засобу легко виміряти за допомогою мірного стаканчика.