Багато досліджень вже довели, що наше здоров’я безпосередньо залежить від того, що ми їмо і як ми їмо. А тому багато хто рано чи пізно приходить до бажання або навіть необхідності правильно харчуватися.

Що таке правильне харчування? Це не про дієту в класичному розумінні. Це про вибір правильних продуктів, про дисципліну та бажання бути сильним та здоровим. Цьому й навчає Школа Здоров’я лікарки Катерини Толстикової.

Особливості правильного харчування: з чого розпочати?

Для початку необхідно розібратися в тому, для чого взагалі потрібно правильно харчуватися. Як відомо, з продуктів харчування ми отримуємо необхідні вітаміни та мікроелементи. І коли неправильне харчування, з’являються різні захворювання, а також ,нерідко і зайва вага.

Правильне харчування – це не дієта. При дієтичному харчування часто виключається велика кількість продуктів, а також знижується кількість калорій, які людина отримує протягом доби. Фахівці перестали на це орієнтуватися, тому що через зниження калорійності страв людина отримує мало енергії, а тому втрачає активність, вистачає брак життєво важливих мікро- та макроелементів.
Є три важливі макронутрієнти – це:

  • білки. Це м’ясо, риба, яйця, бобові;
  • жири. Авокадо, горіхи, жирна риба;
  • вуглеводи. Це хліб, картопля, макарони, фрукти;

Це компоненти, які необхідні для здоров’я та життя людини, а також чиста вода. Правильне харчування – це вживання цілісних продуктів, у яких багато корисних речовин. Завдяки цьому вони правильно засвоюватимуться і приноситимуть нашому здоров’ю виключно користь.

Що ще потрібно знати про правильне харчування?

Багато хто впевнений, що потрібно виключити зі свого раціону певні продукти, як, наприклад, хліб чи навіть солодощі. Звичайно, дещо потрібно обмежити, але в жодному разі не можна забороняти собі їх їсти – рано чи пізно ви просто зірветесь, що в результаті може вилитися в погіршення проблеми. Якщо ви хочете солодкого, періодично собі можна дозволити з’їсти шматочок шоколаду чи цукерку – так у вас і настрій буде кращим, і бажання продовжувати свій шлях назустріч найкращій версії себе.

Правильне харчування – це спосіб життя, а не тимчасова дієта. Деякі починають переглядати свій щоденний раціон через проблеми зі здоров’ям, а інші – через бажання щось змінити в собі, позбутися зайвої ваги, зберегти своє здоров’я, молодість та красу.

Але є низка продуктів, від яких бажано відмовитися, оскільки вони завдають шкоди здоров’ю:

  • солодкі газовані напої. Лікарі вважають, що саме газування призводить до ожиріння та появи цукрового діабету;
  • трансжири. Можуть стати причиною проблем із серцем;
  • знежирені продукти. Деякі впевнені, що потрібно обмежити вживання продуктів із високою жирністю, щоб схуднути. Однак з знежиреними продуктами все відбувається навпаки – для покращення смаку виробники часто додають у них цукор та інші не дуже корисні компоненти.

Сніданок – найважливіший прийом їжі. Коли людина його пропускає, вона починає заглушувати голод перекушуванням і часто не найкориснішими. У результаті надвечір голод посилюється, тому перед сном можна сильно переїсти.

Повноцінний сніданок дозволить вам довго бути ситим. В обід необхідно щільно поїсти, а ввечері прийом їжі має бути легким. Обов’язково протягом дня необхідно собі влаштовувати два перекушування – це можуть бути горіхи, сухофрукти, сир, фрукти, сир.

Якщо розписати собі меню, включити в раціон корисні та улюблені продукти, постаратися позбавитися шкідливих харчових продуктів, ви зможете значно покращити своє життя.