Не всі люди народжуються з рівними гарними зубами. Тому брекети стали звичайною частиною для того, щоб досягти прекрасної усмішки. Їх часто встановлюють не тільки задля естетичного ефекту, а й за рекомендацією лікарів – за станом здоров’я. В Україні на металеві брекети ціна є різна, тому можна підібрати варіант відповідно до показань і бюджету.

Із чого розпочати лікування? Передусім потрібно записатися до ортодонта на консультацію. Лікар проведе огляд і діагностику й визначить, який тип брекетів підходить саме вам. Вирішальними параметрами є вік, стан зубів і те, який саме дефект повинні лікувати брекет-системи. Можна переглянути різні варіанти брекетів тут: https://breket.com.ua/.

Які існують типи брекетів?

Всього існує три види цих ортодонтичних апаратів:

  • Фіксовані брекети

Це найпоширеніший вид і водночас найменш естетичний. Фіксовані системи складаються з металевих замків і дротів, які закріплені гумками. Однак сьогодні ви також можете вибрати з різних більш естетичних варіантів. За додаткову плату можна поставити білі замочки з дугою, яка має біле покриття. Так брекети будуть ледь помітними.

Також є напівпрозорі чи різнокольорові гумки. Найбільш естетичний варіант – це замки й дуги, розташовані на тильній стороні зубів. Їх зовсім не видно, але вони можуть подразнювати язик і теж підходять не для всіх дефектів.

  • Знімні брекети (пластинки для зубів)

Класичні пластинчасті брекети переважно використовуються для дітей під час прорізання постійних зубів. Їх можна використовувати для того, щоби повністю усунути дефект. Та часом це лише підготовка до використання фіксованих брекетів.

  • Невидимі брекети (капи, елайнери)

Такий варіант підходить для лікування дорослих і дітей. Капи зроблені з прозорого матеріалу й щільно прилягають до зубів. Вони рухаються разом із ними у необхідних напрямках. Лабораторія виготовляє набір кап на основі відбитків і рентгенів зубів. Одну капу носять впродовж певного періоду, а потім міняють на нову, що переміщує зуби в наступне положення. Щоправда, є основний недолік елайнерів – порівняно висока ціна.

Який фінальний етап лікування?

Ортодонтичне лікування складається з двох важливих етапів, які вимагають часу та регулярного огляду.

  1. Вилікувати відхилення (наприклад, за допомогою брекетів).
  2. Зберегти досягнутий результат на тривалий час – так звана ретенційна фаза лікування. Зазвичай вона триває довше, ніж носіння коригувального апарату. Зуби повинні звикнути до нового місця, а також залишитися в новому положенні.

Тож лікування дефектів зубів не закінчується зняттям брекетів або припиненням лікування ортодонтичними апаратами. У разі фіксованих або невидимих ​​брекетів потрібно перейти на підтримуючу терапію знімними брекетами (це можуть бути пластини чи капи). В іншому випадку на задню частину зубів приклеюють дуги, так звані ретейнери, які не дають зубам повернутися у вихідне положення.

Пам’ятайте, що за зубами необхідно стежити навіть у період після зняття апарату. Однак огляди у лікаря проходять швидше і рідше, ніж при активному лікуванні. Загальний час ретенційної фази залежить від віку пацієнта, типу відхилення та величини рухів зубів під час лікування. Бажаємо успіхів на кожному з етапів!