Недостатньо просто носити маску та уникати скупчень людей. Часто-густо зараження відбувається іншим шляхом. Ви можете навіть ніколи не побачити людину, що передала вам вірус. Значна частина людей заражається через контакт з предметами, до яких раніше доторкнувся хворий. Так, на деяких поверхнях вірус здатен “жити” декілька діб.

Найкращий метод захисту від передачі збудника хвороби через поверхню − це обробка рук антисептичним розчином. Не потрібно купувати в аптеці дорогий імпортний засіб. Ви можете власноруч зробити якісний антисептик з недорогих компонентів. Рецепт розроблено ВООЗ, головний компонент − етиловий спирт, той самий харчовий етанол, який ми так добре знаємо.

Що вам потрібно

Етанол

Спочатку придбайте етиловий спирт. Краще замовити його в інтернеті в промисловій ємності. Спирт у великих, шестилітрових пластикових пляшках, коштує дешевше, ніж в малих пляшечках. Різниця в ціні дуже відчутна. Адже в такі тарі він продається, як сировина, а не як готовий продукт.

Зовсім необов’язково витрачатись на дорогий ґатунок “Люкс”, з якого готують домашні алкогольні напої. Можна взяти щось бюджетне, на зразок “Екстри” чи “Вищої очистки”. Деякі постачальники навіть продають спирт “Медичний”. Як правило, це та сама “Екстра”, але коштує ще дешевше.

Одної шестилітрової пляшки вам вистарчить десь на три місяці на сім’ю з трьох осіб. Два літри на місяць − це за умови частого використання антисептичного розчину. Можете відштовхуватись в цій цифрі у своїх розрахунках.

На 10 літрів готового антисептику у вас піде 8,333 літра спирту міцності 96,3%.

Перекис водню

Ця речовина здатна знищити тих збудників хвороб, які здатні опиратись руйнівній дії спирту. Тому не варто нехтувати цим додатковим захистом. Тим більше, що перекис водню коштує ще дешевше, ніж етиловий спирт. Щоправда, тут теж все залежить від ємності.

Якщо ви будете купувати перекис водню в аптеці, в малій упаковці 100 мл чи ще меншій, то заплатите більше. Але якщо ви замовите в інтернеті велику пляшку, 1 л, то зможете суттєво заощадити. Різниця в ціні − в три рази, а то й більше.
На 10 літрів антисептику потрібно лишень 0,417 л перекису водню з концентрацією 3%.

Гліцерин

Цей компонент потрібен для того, щоб зволожувати шкіру. Спирт − рідина дуже летюча. Тобто, він швидко випаровується. Від цього випаровування шкіра рук пересихає. На ній можуть з’явитись невеличкі тріщини, які досить швидко перетворяться на рани. Відчуття неприємні, якщо не сказати більше.

Але якщо ви додасте в антисептичний розчин трішки гліцерину, то цього не відбудеться. Він подбає про те, щоб на поверхні шкіри залишилась волога. А сама шкіра стала більш еластичною.

На 10 літрів антисептику вам треба взяти лишень 0,145 л гліцерину з концентрацією 98%.

Вода дистильована

Цей компонент потрібен для того, щоб знизити концентрацію спирту. Так-так, ви все правильно прочитали. Етанол краще знешкоджує хвороботворні мікроорганізми, коли його концентрація наближується десь до 70-80%. Краще знайти дистильовану воду, ніж брати просто кип’ячену. Але, за необхідності, розбавляйте тою, яка є у вас під рукою.

На 10 літрів антисептику вам знадобиться 1,105 л дистильованої води.

Змішування та використання

Процес приготування дуже простий. Треба просто змішати всі компоненти, щоб отримати однорідний розчин. Пам’ятайте, що це краще робити в закритій посудині. Щоб спирт не випарувався.

Так само й зберігати антисептик варто у невеличких пляшках з корками, що щільно прилягають. А користуватись розчином треба так часто, як тільки ви зможете.

Джерело – https://vodka-ua.luxe/