УЗД – ефективний, безпечний і недорогий діагностичний метод обстеження людського організму. Ця діагностика допомагає оцінити стан внутрішніх органів та тканин, поставити діагноз і застосовується практично в кожному напрямі.

УЗД досить поширений вид діагностики. Тому, практично кожен медичний центр готовий надати своєму клієнту цей вид дослідження. УЗД має величезну кількість переваг, починаючи від помірної ціни і закінчуючи широким застосуванням у різних галузях медицини. Крім того, ультразвукове дослідження є безпечним, оскільки даний метод не інвазивний і практично не має протипоказань, дана діагностика не піддає клієнта променевому навантаженню. Виявити величезну кількість різних захворювань допомагає УЗД діагностика у Львові, а її точність наближається до 90%, що є дуже добрим показником.

УЗД – це апарат, спеціалізовані датчики якого, ловлять ультразвукові хвилі, що відбиваються від тканин внутрішніх органів, і виводить інформацію про їх стан у графічне зображення, яке виводиться на монітор, після чого лікар роздруковує знімок на спеціальному папері.

Класифікація

Для кожної галузі медицини застосовуються різні апарати УЗД. Виділяють такі типи за їх призначенням: ехоофтальмоскоп – апарат для дослідження очей, ехокардіоскоп, – використовують при дослідженні серця, а також його роботи, з головним мозком працюватиме ехоенцелоскоп, а за допомогою ехотомоскопа можна провести дослідження малого тазу, черевної порожнини та плода при вагітності. Апарати УЗД можуть бути статичними, динамічними чи комбінованими.

Області застосування

Ультразвукове дослідження, як говорилося вище, застосовується практично у всіх галузях медичної діагностики. Даний вид дослідження допомагає обстежити внутрішні органи, виявити пухлинні утворення або конкременти та багато іншого.

Печінка. Жовчний міхур. Дані органи не просто беруть участь у багатьох найважливіших процесах, як, наприклад, травлення та кровообіг, а й займаються знешкодженням шкідливих речовин та синтезом корисних. Дослідження допомагає лікареві скласти поняття про розміри печінки, виявити її структуру. Крім того, визначити появу вогнищ та оцінити стан кровотоку. УЗД печінки дозволяє виявити дифузні зміни, такі як, порушений обмін речовин у клітинах – гепатоз або хронічний гепатит, а також зміни, що зачіпають окремі частини органу: пухлину та рідинні новоутворення. Діагностика дозволяє виявити дуже серйозне захворювання – цироз. Завдяки УЗД жовчного міхура лікар складає картину про розмір та прохідність, виявляє такі речі як конкременти, і більше того, перевіряє товщину стінок жовчного міхура.

Нирки, надниркові залози та сечовий міхур. УЗД заочеревинної порожнини проводиться досить проблематично за рахунок розташування органів. УЗД дозволяє відстежити справність сечовивідної системи, діагностувати різні захворювання по урології, відстежує стан сечоводів, дозволяє виявити каміння або пухлини. УЗД нирок, сечового міхура дає можливість вчасно помітити захворювання та запобігти серйозним і небажаним наслідкам.

Через гази, що перебувають у шлунку, проводити дослідження підшлункової залози досить проблематично. УЗД дає лікарю необхідні дані про розміри і форму, контур і однорідність залози. Крім того, лікар здатний виявити різні новоутворення.

Важливим для кожної жінки є УЗД молочних залоз, яке слід проходити щорічно. Це дослідження дозволяє виявити пухлини, різні новоутворення, кісти або мастопатію. Під час підготовки та безпосередньо у процесі вагітності, а також перед початком годування груддю, УЗД стане незамінним для мам.

Щитоподібна залоза є дуже важливою для нашого організму. І УЗД є одним із найбільш ефективних та результативних методів її дослідження. Діагностика дозволяє виявити вузли чи кісти, зміну розміру чи структури залози. Щитовидка досить вразлива і, при цьому, виробляє один із найважливіших гормонів, бере участь в обміні речовин, за рахунок чого правильна та своєчасна діагностика залози дозволить залишатися здоровим.

Кардіологія. При діагностиці серця та його захворювань використовується спеціальна ультразвукова методика ЕхоКГ. Цей спосіб підходить для оцінки розмірів серця та стану клапанів. Крім того, лікар може виміряти масу серця та простежити за скорочувальною здатністю.

УЗД у сфері урології застосовується для дослідження сечовивідної системи, виявлення чоловічих захворювань, обстеження простати та її стану при запаленні, раку або інших захворюваннях.

У такій важливій сфері як акушерство та гінекологія, УЗД застосовують у дослідженні органів малого тазу. Гінеколог проводить діагностику стану матки та шийки матки, перевіряє яєчники та репродуктивні органи. Під час вагітності лікар стежитиме за внутрішньоутробним розвитком плода. УЗД у галузі гінекології є високорезультативним за рахунок гарної провідності звуку від матки.

Результат та ефективність УЗД залежатиме від якості апаратури та кваліфікації лікаря. Мережа медичних центрів “Родина” пропонує пройти обстеження на високоякісній апаратурі на консультації професійного лікаря. УЗД може застосовуватися для встановлення діагнозу, коли у пацієнта ще немає конкретних скарг. Область застосування цього дослідження дуже широка. Проходить процедура досить просто, швидко і безболісно. Лікар запросить Вас до кабінету, запропонує влаштуватися на кушетці, обробить місце обстеження спеціальним гелем для кращої провідності.