На жаль, з діагнозом рак людина може зіткнутися у будь-якому віці. Особливості перебігу тяжкої хвороби у різних вікових проміжках описали експерти блогу Центру персоналізованої фармації “Хемотека”.

Статтю можна прочитати за посиланням https://chemoteka.com.ua/blog/. Сумісно з ними, ми вияснили, чому рак нещадний як до пенсіонерів, так і до зовсім юних осіб.

Чи існує залежність раку від вашого віку

Якщо переглядати статистичні відомості, вік онкопацієнтів дуже різний. Є серед них і маленькі діти. Єдине, що у різному віці з’являється більше ризиків захворіти на певний вид раку.

Все-таки пацієнти з онкопатологією – переважно особи 60+ років. Загалом близько 66% жінок та 71% чоловіків похилого віку стикаються з недугою. Дитячий рак поширений менше – приблизно 1,1% серед усіх продіагностованих. Здебільшого батьки чують діагноз – рак мозку, крові, лімфи.

Рак до 30 років: які прогнози?

Вік 19-30 років також може стати критичним, якщо особа має онкологічну спадковість, адже діти отримують гени від батьків. Тож якщо хвороба вражає кількох близьких родичів, вірогідність появи пухлини у нащадка дуже велика, проте не 100%.

У цьому разі хвороба дає про себе знати різко. Спадковими медики визначають рак шлунка та товстого кишечника. Найстрашніші діагнози, що чує молодь – лейкоз, злоякісне новоутворення щитоподібної залози, саркома.

Рак у середньому віці

У віці 30-59 років ризик зіткнутися з пухлинними процесами зростає. У цей віковий проміжок можливе ураження будь-якого органу. Проте у жінок здебільшого це груди та шийка матки, у чоловіків – легені, шлунок та передміхурова залоза.

Однією з теорій появи раку є накопичення канцерогенів в організмі, яке до цього віку сягає найбільшої позначки. Багато канцерогенів містить нездорова їжа, а саме: харчові добавки, копченості, рясно смажена на олії їжа, харчі з консервантами. Нещадно впливає на організм алкоголь, паління, відсутність спорту.

Поява пухлин у пенсійному віці

До накопичення канцерогенів додається проблема зниженого імунітету. Через вікові зміни організму важно боротися зі складними недугами.

Як вберегтися від раку

Профілактичні заходи запобігання появі злоякісних новоутворень існують. Потрібно лише дбайливо ставитися до власного здоров’я.

Ось кілька порад від експертів Центру “Хемотека”

  • кинути палити;
  • прийти до нормальної ваги;
  • займатися спортом, робити зарядку;
  • менше перебувати під палючим сонцем;
  • регулярно проходити онкологічні чек-апи організму;
  • щепитися проти вірусу папіломи людини.

Лікування онкопатологій у різному віці

Немає особливої різниці, чи вам 20 чи 60, курс терапії визначає онколог. Він залежатиме від багатьох інших факторів, крім віку, в тому числі від зросту та ваги, локалізації пухлини тощо.

В жодному разі не займайтеся самолікуванням та не коригуйте прийом ліків за власним бажанням, адже наслідки такого лікування можуть стати фатальними.