Ви, мабуть, вже теж задавали собі це питання. Адже раніше ми майже не стикались з вірусами. Ну, був грип чи інші респіраторні інфекції. Але приходили вони тільки восени й не виглядали такими страшними як те, що ми маємо зараз. Усюди ми бачимо баночки з антисептичними розчинами. Лікарі рекомендують нам користуватись ними якомога частіше. Але чи всі антисептики однаково корисні? Ми знайшли відповідь на це питання.

Етиловий спирт – найкращий вибір

Серед усіх відомих нам та доступних речовин найкраще працює етанол. Так, є й більш ефективні субстанції. Але вони або коштують дорожче, або ж їх складніше придбати, зберігати чи транспортувати. Тому для боротьби з вірусами краще застосовувати етиловий спирт.

Ви й самі можете провести дослід, який покаже дію етанолу. Вірус − це, якщо сильно спростити, набір РНК вкритий захисною ліпідною оболонкою. “Ліпідна” − це жирова. Щоб знищити вірус треба просто зруйнувати цю оболонку.

Ану, згадайте, яку саме речовину ви застосовуєте для знежирення поверхонь? Так − етиловий спирт. Так само як на поверхню перед склеюванням він діє й на ліпідну оболонку вірусу. Руйнує її, як промінь світла темряву.

Але мусимо тут зауважити − на бактерії спирт дії трішки інакше. Адже поверхня бактерії складається здебільшого з білків, а не з жирів. Етанол може руйнувати й таку поверхню, буквально розчиняючи бактерії. Але для цього потрібно, щоб його концентрація була меншою за 85%. Інакше він “пропалює” протеїнову оболонку дуже швидко. Бактерії здатні “вилікувати” себе, відновити цілісність поверхні. Щоб цього не трапилось, потрібно застосовувати спирт у концентрації від 60% до 85%. Він знищить усі бактерії.

Чому тільки 99%

Але чому ж тоді залишається отой 1%? Які саме мікроорганізми можуть протистояти дії спирту? Цей один відсоток фахівці списують на неуважність чи необережність користувача. Адже немає гарантій, що ви нанесете антисептик рівномірно на всю поверхню рук. Якусь ділянку можете й пропустити. Наприклад, проміжки між пальцями або простір під нігтями. А там теж можуть бути хвороботворні мікроорганізми. Тому кожного разу уважно та ретельно обробляйте руки спиртовим антисептиком. Щоб не залишити мікробам жодного шансу.

Додатковий захист

Крім бактерій та вірусів хвороби можуть викликати ще й грибки чи їх спори. Що робити у цьому випадку? Для ефективного знищення цих мікроорганізмів в антисептик варто додати перекис водню, звичайний 3% розчин.

Тоді ви отримаєте найбільш ефективний антисептик з тих, що можна виготовити власноруч чи придбати в магазині. Обробляйте ним руки якомога частіше та ретельніше.

Але якщо часто обробляти руки спиртом, то шкіра на них пересохне та може розстріскатись. Як бути з цим? Дуже просто − додайте до антисептичного розчину трішки звичайного харчового чи побутового гліцерину. Тоді навіть при дуже частому використанні у вас не буде з’являтись сухість на шкірі рук. Навіть якщо у вас дуже м’яка та чутлива шкіра, ви цілком та повністю захистите її від пересихання.

Джерело – https://spirt-opt.site/category/spirt/