Будучи нездатними самостійно впоратися з багатьма побутовими питаннями, літні люди потребують сторонньої допомоги. У будинках для людей похилого віку вони можуть отримати належний догляд, увагу, допомогу з повсякденними справами і якісне обслуговування. На сьогоднішній момент на ринку представлені два напрямки таких установ: приватні будинки для людей похилого віку та державні. Давайте проаналізуємо обидва напрямки, щоб розуміти який результат ми отримаємо на виході.

Приватні пансіонати для людей похилого віку

В цьому напрямку вибір обмежується тільки вашими фінансовими можливостями. На ринку представлені навіть пансіонати для людей похилого віку зі своїми вертолітними посадочними майданчиками. Але на що все ж слід звернути увагу, що б вся зовнішня краса і лиск, не опинилися просто пилом в очі?

  1. Перш ніж зупинити свій вибір на якому-небудь будинку для літніх людей, обов’язково перегляньте як мінімум 3-4 варіанти. На жаль, не завжди фотографії на сайті відповідають реальним умовам. Звертайте увагу на домовленості про перегляд, гарному будинку престарілих нема чого приховувати, їхні двері відкриті завжди, без запису на якийсь певний день або час.
  2. Не обмежуйте свій перегляд тільки оглядом кімнати, яку ви обрали під розміщення. Обов’язково обійдіть загальні зони, поспостерігайте за підопічними, які вже живуть в будинку для літніх, поспілкуйтеся з ними. Якщо в пансіоні догляд за людьми похилого віку ведеться сумлінно, особи, які проживають у ньому, будуть зайняті своїми справами, грати ігри, дивитися телевізор і т.д. Їх активність, яка відповідає віку, свідчить про те, що в пансіонаті не використовуються нейролептики (седативні препарати, що пригнічують активність), з метою полегшення життя персоналу.
  3. «Послухайте» повітря. По-перше, якщо харчування дійсно домашнє, обов’язково буде пахнути їжею. Ще жодній господині не вдавалося готувати без запаху. По-друге, запахи навколо, підкажуть, як ведеться догляд. Звичайно, від специфічного запаху не зумів позбутися ще жоден пансіонат для людей похилого віку але його інтенсивність скаже вам багато про що.
  4. Поспілкуйтеся з персоналом пансіонату. Не бійтеся задавати питання, які вас цікавлять. Уточніть, які фахівці оглядають підопічних, чи є заняття з аніматором, як часто. Заняття з психологом-аніматором дозволяють домогтися стабілізації стану підопічних, підтримки всіх основних функцій мозкової активності, моторики, мови.
  5. І найголовніше – не женіться за занадто низькою ціною. Порахуйте, у вартості розміщення за добу закладені – оренда будинку, комунальні послуги, заробітна плата персоналу, продукти, інвентар, оплата фахівців і т.д., якщо пансіонат демпінгує за ціною, це повинно вас насторожити. Безкоштовний сир буває тільки в мишоловці!

Якщо ви шукаєте для своєї близької людини приватний пансіонат у Києві та області, радимо вам звернути свою увагу на заклади компанії Life-House. Більш детальнішу інформацію ви можете дізнатись на сайті https://life-house.ua/ru/.

Переваги проживання у пансіонатах Life-House:

  • Комфортні умови проживання: домашня атмосфера та наявність спеціалізованого умеблювання для малорухомих осіб.
  • Здорове харчування: спеціально підібраний раціон, відповідно до віку та стану організму.
  • Цілодобовий нагляд кваліфікованого медперсоналу.
  • Ефективна організація дозвілля відповідно до вподобань та хоббі літніх людей.

Державні будинки престарілих

Якщо ви вирішили віддати свого родича в державний будинок престарілих, виникає питання, як туди потрапити і які документи для цього потрібні? В державні установи для одиноких пенсіонерів можна потрапити за направленням органів опіки та піклування. Управління соціального захисту може видавати путівки в державні будинки престарілих як самотній людині, так і подружнім парам.

Фінансування цих пансіонатів здійснюється за рахунок державних коштів. Гроші йдуть на придбання ліків, господарських засобів та засобів особистої гігієни пенсіонерів. Своє житло людина похилого віку залишає державному фонду, а натомість укладає договір ренти і отримує місце в закладі охорони здоров’я і весь комплекс необхідних послуг. Основним плюсом даного напрямку є символічна ціна.

Основним мінусом – гнітючі умови утримання людей похилого віку. Кількість самотніх, немічних людей похилого віку настільки велика, що державні дотації не в змозі забезпечити належний догляд, збалансоване і повноцінне харчування, організацію дозвілля і т.д. Державні будинки престарілих більше схожі на притулки або інтернати. Вони не допомагають з’ясувати причину негараздів, не можуть забезпечити розуміння і тепло, які так потрібні людям похилого віку.