Всім жінкам знайома біль в низу живота під час менструації. Однак, як бути, якщо болі досить сильні і в інші дні циклу? Жінок тривожить неприємне відчуття, яке не має об’єктивних причин, вони часто думають, що в них рак яєчників. В еру технологій та вільного доступу до медичної інформації жінки самостійно досліджують свій стан та приходять до висновку, що в них саме рак яєчників.

Хочемо зазначити, що рак яєчників – доволі рідкісне явище серед жінок дітородного віку. Частіше всього на онкологію яєчників страждають літні жінки. В молодих осіб може бути доброякісна пухлина – кіста яєчників.

Які бувають кісти?

  • Кісти жовтого тіла утворюються після виходу плідного яйця і проходять самі по собі через кілька тижнів;
  • Фолікулярні кісти з’являються до виходу яйцеклітини і організм на протязі кількох місяців самостійно позбувається їх;
  • Ендометріоми можуть розвинутися у жінок з ендметріозом. При ендометріозі слизова оболонка матки формується за її межами, а кіста з’являється, коли новоутворена тканина кріпиться до яєчника;
  • Цистаденоми наповнені рідиною та спричиняють біль, коли збільшуються;
  • Дермоїдні кісти наповнені різноманітними тканинами, в деяких випадках це може бути навіть волосся або зуби. Також здатні до швидкого росту, що є причиною болю;
  • Полікістоз яєчників виникає, коли фолікули не виробляють плідні яйця.

Зазвичай лікар може знайти кісту вручну, однак все одно призначається дослідження на апараті УЗД. Таким чином визначається точна форма, розмір та найбільш безпечний шлях видалення кісти. Якщо кіста занадто велика, або торкається інших внутрішніх органів, хірург може запропонувати операцію.

Симптоми раку та кісти дуже схожі, однак існують ознаки, які повинні викликати тривогу. За наявності кісти виникає біль в області тазу, рак теж може так само себе проявити. Окрім болю зверніть увагу на такі ознаки раку:

  1. Відсутність апетиту;
  2. Важкість в тазовій області;
  3. Запор та здуття;
  4. Частіше сечовипускання;
  5. Розлади травлення (занадто швидко стаєте ситими або не можете наїстися звичною для себе порцією).

В цій статті ви дізналися, як відрізнити рак яєчників від кісти. Хоча ці два явища симптоматично дуже схожі, молоді жінки набагато рідше страждають саме на онкологію. Не слід ігнорувати проблеми з яєчниками, неважливо, рак це чи кіста. Якщо ви відчуваєте погіршення самопочуття вже кілька діб або тижнів, то зверніться до гінеколога та не зволікайте з лікуванням.