Вузький або широкий, різнокольоровий або однотонний, рулон або «локшина»? Якщо ці питання вам знайомі, ви впадаєте в ступор від асортименту кінезіологічних тейпів в магазині, а при виборі стрічки орієнтуєтеся виключно на її колір, ця стаття для вас. У ній ми розповімо, на що орієнтуватися при виборі тейпу, а придбати якісні стрічки ви можете на сайті nopain.ua.

Кінезіологічне тейпування придумав японський хіропрактик Кензо Касі ще в кінці 1970-х років, але світову популярність метод отримав після Олімпійських ігор 2012 року в Лондоні. Під час змагань тейпи використовували спортсмени з 80 країн: волейболісти, легкоатлети, багатоборці і навіть гравці в настільний теніс. Слідом за атлетами яскраві еластичні стрічки стали популярними і в середовищі любителів.

Які розміри тейпів бувають

Найпоширеніший формат кінезіологічних тейпів – довгі стрічки, згорнуті в рулони. У таких пластирів дві основні характеристики: довжина і ширина.

Варіанти довжини

Стандарт довжини стрічки в рулоні – 5 метрів. Саме стільки вистачає, щоб зробити кілька аплікацій і не втомитися від забарвлення. Зустрічаються рулони по 3 метри для тих, хто тільки починає пробувати метод кінезіотейпування, і котушки по 32 метра – в 6 разів більше стандартної довжини – для людей, які активно практикують тейпування, спортивних лікарів і фахівців.

Варіанти ширини

Всі світові бренди випускають тейпи різної ширини. Їх можна підібрати під будь-який запит і завдання користувача. У цій статті ми розповімо про основні з них.

  • 2,5 см – найвужчі стрічки для невеликих м’язів. Їх клеять на кисті, стопи, пальці рук, обличчя і шию. Як правило, в комплекті йдуть два рулони.
  • 5 см – пластирі традиційної ширини, які підходять для тейпування більшості частин тіла.
  • 10 см – найширший пластир. В основному застосовується для накладення на широкі ділянки – спину, стегно – або для лімфодренажу.

Є менш популярні формати: тейпи шириною 4 і 8 сантиметрів, круглі тейпи діаметром 10 сантиметрів для фіксації глюкометрів, попередньо нарізані – набір стрічок різної довжини або «локшина» з пластиру для лімфодренажу і крос-тейпи – нееластичний пластир для корекції балансу в організмі за допомогою методик східної медицини.

Як вибрати кінезіотейп

Є три простих дії, які допоможуть правильно підібрати тейп:

  • Потрібно зрозуміти, наскільки чутлива шкіра і в яких умовах ви будете використовувати тейп. Бавовняні зі стандартною клейовою основою підходять для середніх навантажень в звичайному середовищі, нейлонові і з посиленим клеєм – для тренувань високої інтенсивності, шовкові і зі щадним клеєм знадобляться людям з шкірою, схильною до алергічних реакцій, дітям, літнім і вагітним.
  • Визначити місце аплікацій. Для різних м’язів потрібні стрічки різної ширини: для кистей, стоп, обличчя – вузькі смужки, для спини, стегон – стандартні або широкі пластирі.
  • Оцінити, як часто ви будете тейпуватися. Для поодиноких аплікацій підійде рулон довжиною 5 метрів, для регулярних – 32-метровий.