Втрата одного або декількох зубів тягне за собою цілий ряд негативних наслідків, серед яких порушення жувальної функції, підвищення схильності до захворювань ротової порожнини і навіть зміна рис обличчя. Найбільш якісним і ефективним рішенням в стоматології в разі порушення цілісності зубного ряду є імплантація зубів. Ця процедура дозволяє повернути красу усмішці і відновити всі функції зубощелепної системи.

Особливості імплантації зубів

Суть процедури імплантації зводиться до імплантації в кісткову тканину щелепи імпланта, який за всіма параметрами якісно імітує природний зуб. Ця операція проводиться в стоматологічних клініках із застосуванням сучасних технологій і препаратів, тому є цілком безпечною і практично безболісною. Для прикладу, клініка «Alex Dental», що знаходиться у Києві, пропонує цілий ряд стомматологічних послуг, в тому числі імплантацію. Більше про процедуру можна дізнатися перейшовши по посиланню https://alexdental.com.ua/implantologiya/.

Самі імпланти складаються зі штифта і абатмента, до якого кріпиться коронка. Для виготовлення стержня використовують біосумісні матеріали, такі, як титан, нікель-хром-ванадієві сплави, золото, які в 98% випадків не відторгаються організмом і не викликають ніяких негативних наслідків. Коронки найчастіше роблять з кераміки або цирконію, оскільки ці матеріали прекрасно імітують колір і структуру природної емалі.

Імплантація імпланта в зубній клініці може здійснюватися двома методами:

  • одноетапним – штучний зуб встановлюється за один прийом для максимально швидкого відновлення цілісності зубного ряду;
  • двохетапним – спочатку в щелепних кісток імплантується штифт, а закріплення коронки здійснюється тільки після повного його приживлення.

За допомогою імплантації можна замінити як один зуб, так і весь зубний ряд.

Переваги та недоліки імплантації зубів

Основним плюсом імплантації є можливість повністю відновити втрачений зуб, включаючи корінь. Зубні протези на імплантатах дозволяють забезпечити нормальний розподіл жувального навантаження на зубощелепну систему і повернути естетичність посмішки. До інших переваг відносять:

  • можливість замінити будь-який зуб, будь то передній або жувальний;
  • відсутність необхідності обточування сусідніх зубів;
  • тривалий термін служби (15-20 років);
  • високий рівень комфорту при експлуатації.

Існують також деякі мінуси імплантації, серед яких:

  • довгий післяопераційний період;
  • необхідність підвищеного догляду за імплантами;
  • досить висока вартість.

На імплантацію зубів ціни залежать від складності майбутньої операції і необхідності в додаткових лікувальних маніпуляціях. При цьому варто відзначити, що хоч ця процедура і дорожча, в порівнянні зі звичайним протезуванням, однак імпланти служать набагато довше знімних протезів.

Імплантація дозволяє не боятися видалення зубів через хворобу або з інших причин, оскільки дає можливість повністю відновити здоров’я і красу посмішки. При цьому така процедура цілком доступна, адже сьогодні її пропонують практично всі стоматології.