Імунна система повинна захищати організм від різного роду вторгнень, шкідливих мікробів, але іноді вона поводиться дивно, і атакує власних агентів (еритроцити). Це небезпечна ситуація, яку потрібно вміти попередити, для чого й існує проба Кумбса. Найчастіше її проводять новонародженим, або дорослим, коли є підозри (фактор ризику) на гемолітичну анемію. Це захворювання може успадковуватися, або провокуватися іншими хворобами, наприклад гепатитом C.

Є також непряма проба Кумбса, вона проводиться в два етапи: спершу підвищується чутливість (сенсибілізація) еритроцитів, потім додають антиглобулінову сироватку. При прямій пробі антиглобулінову (або антикомплементарну) сироватку додають відразу.

Кому і чому проводять аналіз?

Проба Кумбса широко застосовується в педіатрії та неонатології, тест роблять новонародженим з ризиком розвитку гемолітичної анемії через несумісність груп крові дитини і матері, що проникає через плацентарний бар’єр. Так, ця ситуація не створює проблем під час вагітності, але після може спровокувати серйозні проблеми, і навіть ранню загибель дитини. Деякі обставини здатні підвищувати ризик гемолітичної хвороби:

  1. У матері негативний резус-фактор.
  2. Друга, і наступні вагітності.
  3. Спадковість, наприклад, якщо у попередніх дітей вже була гемолітична хвороба, або ядерна жовтяниця.

Дорослим призначають подібне обстеження в наступних випадках:

  • прояви анемії невідомої етіології, або через прийом препаратів, що пригнічують імунну систему, а також після хіміотерапії;
  • якщо планується переливання крові, щоб уникнути проблем з сумісністю роблять тест на антиеротроцитарні антитіла.

Як роблять пробу Кумбса?

Матеріалом для дослідження служить венозна кров, її беруть через 8-10 годин після останнього прийому їжі, тобто натще, зазвичай вранці. Для дітей цей порядок може ігноруватися. В будь-якому разі час доби та прийом їжі не впливають на результати проби, дані правила — це загальна рекомендація перед здачею крові, щоб вимірювання вийшло більш точним. Також напередодні здачі аналізів радять не напружуватися фізично, і емоційно. За допомогою апаратури в крові шукають антитіла, що атакують еритроцити (червоні кров’яні тільця), якщо такі антитіла знаходять, тест вважається позитивним, інакше негативним. Записатися на пробу Кумбса можна онлайн – https://www.csdlab.ua/analyzes/imunologichni-doslidzhennya/pryama-proba-kumbsa.

Новонародженому пробу Кумбса роблять в перший же день після народження, прямо в пологовому будинку, або вже після виписки, в тому разі, якщо з’явилася жовтяниця.