Кров виконує безліч важливих функцій в організмі. Вона насичує наші клітини киснем, переносить поживні речовини до органів, бере участь у терморегуляції тіла та регулює тиск. Саме тому треба уважно слідкувати за станом своєї кровоносної системи, зокрема за в’язкістю крові. Одна з найпоширеніших проблем – згущення крові, яке може призвести до серйозних порушень.

Причини згущення крові

На в’язкість крові впливають найрізноманітніші фактори:

  • Шкідливі звички. Алкоголь та тютюнові вироби містять в собі токсичні речовини, що пришвидшують виведення рідини з організму.
  • Розлади нервової системи. Часті викиди адреналіну та гормонів стресу негативно впливає на співвідношення плазми та кров’яних тілець.
  • Підвищення рівня фібриногену.
  • Прийом деяких медикаментів. Густа кров може бути наслідком прийому деяких груп медикаментів – гормони, антибіотики, хіміотерапія.
  • Неправильна робота підшлункової залози. Якщо цей орган виробляє менше ніж потрібно ферментів, це може призвести до згущення крові.
  • Захворювання. Існує цілий ряд захворювань, наслідком яких є густа кров: цукровий діабет, лейкоз, ВІЛ, гепатити, тощо.

Також на в’язкість крові впливає неправильне харчування, спадковість, вікові зміни.

Симптоми та ознаки, які вказують на густу кров

Як правило, симптоми згущення крові виражені не яскраво і проблема практично не дає про себе знати на початкових стадіях.

Запідозрити в себе густу кров можна за такими симптомами:

  • Задишка. З’являється навіть при мінімальних навантаженнях, наприклад під час ходьби.
  • Головний біль. Носить ниючий характер, та не має чіткої локалізації.
  • Спрага. Оскільки часто згущення крові відбувається на фоні зневоднення організму з різних причин? Людина може відчувати постійну спрагу.
  • Втомлюваність. Згущення крові сповільнює швидкість її циркуляції у судинах, що призводить до швидкої втомлюваності та сонливості вдень.
  • Венозні вузли. Поява на шкірі видимих судинних зірочок або навіть варикозного розширення вен свідчить про густу кров. Найчастіше такі прояви видно на ногах.
  • Важкість в ногах. Ноги швидко втомлюються, навіть може відчуватись оніміння після тривалого статичного навантаження.

Профілактика та лікування

Якщо ваш терапевт діагностує у вас густу кров на основі аналізів, то вам буде прописане спеціальне лікування, що включає в себе медикаментозні та інші методи. Зокрема для підтримки густини крові на потрібному рівні можуть бути призначені препарати на основі ацетилсаліцилової кислоти (за посиланням https://nph.ua/ru/magnikor-forte-47624 можна більш детально ознайомитись з популярними представниками цієї групи ліків).

Справлятися з проблемою густої крові допоможе введення в свій раціон таких продуктів, як морська риба, печінка тріски, кеш’ю, цитрусові фрукти, часник, імбир, кавун та диня, цибуля.

Обов’язково треба притримуватись правильного питного режиму та споживати не менше 1,5 літра чистої води на день. Оскільки однією з причин згущення крові є малорухливий спосіб життя, намагайтесь більше ходити пішки або займатись будь-якими іншими видами активності (біг, плавання). Не забувайте також про стабільний режим дня з достатньою кількістю сну.