Лікувати зуби дітям завжди досить складно з кількох причин. По-перше, дитина, по суті своїй, непосидюча, а по-друге, багатьох малюків лякає вид стоматологічної установки. Тому в даний час використовується технологія лікування зубів уві сні, яка встигла відмінно зарекомендувати себе в дитячій стоматології.

Користь і приписи лікування уві сні

Медикаментозний сон, в який занурюється маленький пацієнт, сьогодні досить популярний в Україні, а в західних країнах його застосовують уже доволі давно. Іноді його плутають з наркозом, тому багато батьків виступають категорично проти його призначення дитині для лікування зубів. Однак з наркозом такий сон нічого спільного не має. Після введення препарату (найчастіше, це препарати «Диприван», «Севоран» або подібні з ними по властивостях речовини) дитина засинає. Дихання під час такого сну є самостійним, наркотична маска не використовується.

Препарати, які використовуються для занурення в медикаментозний сон, не володіють наркотичною дією і відносяться до групи гіпнотиків. Зокрема, «Диприван» був розроблений спеціально для малюків, він практично не дає ускладнень і сьогодні широко використовується в дитячій стоматології.

Існує ряд причин, через які при лікуванні дитячих зубів призначається застосування даної технології. Занурення в медикаментозний сон необхідне, коли дитина:

  • занадто непосидюча;
  • схильна до алергічних реакцій;
  • відчуває страх перед стоматологом;
  • не досягла віку 4 років.

Використання технології занурення в сон для зовсім маленьких дітей є не випадковим. До досягнення чотирирічного віку дитині не рекомендується проводити місцеву анестезію. А ось медикаментозний сон цілком прийнятний. Те ж саме стосується і можливих алергічних реакцій на анестезуючі препарати. Навіть якщо в процесі лікування виявиться алергія, лікар без перешкод зможе лікувати симптоми у сплячого малюка. До того ж, дитина не може довго сидіти без руху, що суттєво ускладнює роботу лікаря і може знизити якість послуги.

За твердженнями дослідників, на сьогоднішній день відсутні протипоказання до лікування зубів у дітей із зануренням в медикаментозний сон. У стоматології «Акварель» фахівці успішно застосовують цю практику і лікують дитячі зубки з високою якістю, не завдаючи шкоди ні здоров’ю, ні психіці дитини.

Проведення лікувальної процедури

До лікування зубів у дітей професійні стоматологи в клініці підходять відповідально. Крім самого фахівця в кабінеті обов’язково присутні анестезіолог з асистентом. Якщо під час лікування щось піде не за планом, дитині негайно буде надана допомога.

Маленького пацієнта саджають у крісло в присутності кого-небудь з батьків. Препарати впливають на дитину інгаляційним або ін’єкційним способом. Таким чином, при відсутності будь-яких дискомфортних відчуттів малюк негайно засинає. Після цього лікар оглядає його ротову порожнину, пояснює батькам особливості майбутнього лікування, погоджує з ними можливі нюанси. Дитину підключають до датчиків контролю за станом, після чого починається сам процес лікування. На час його батьки можуть залишити кабінет. Однак перед тим, як пацієнт буде виведений зі сну, вони повинні повернутися. Робиться це для того, щоб малюк, прокинувшись, побачив своїх рідних і не зазнав стресу. Після закінчення лікування дитина близько години проводить під наглядом лікарів, після чого відправляється додому.

До переваг подібного лікування можна віднести:

  • зниження ризику ускладнень;
  • відсутність болю і неприємних відчуттів;
  • зниження психологічної напруги у дитини;
  • можливість вилікувати всі зуби протягом одного сеансу.

Що потрібно знати батькам дитини

Перед тим, як призначити лікування, лікар завжди проводить попередній огляд. Якщо прийнято рішення про занурення дитини в медикаментозний сон, фахівець зобов’язаний попередити батьків про період підготовки до сеансу. Так, перед початком лікування від 6 до 8 годин малюк нічого не питиме і не приймати ніяку їжу. У зв’язку з цим подібні лікувальні сеанси призначають, як правило, на ранок.

В основному, до технології сну вдаються у випадках, коли пацієнт перебуває у віці 4-5 років. Нерідко батьки вважають, що молочні зубки лікувати не варто, оскільки вони все одно випадуть. Це серйозна помилка, тому що молочні зуби впливають на формування зубів в майбутньому. Крім цього, поганий стан зубів відбивається і на загальному здоров’ї дитини, викликає запальні процеси в горлі і носоглотці. Чим відповідальніше мама і тато поставляться цієї проблеми, тим кращими будуть зуби у їхніх дітей.