Про що свідчить біль в суглобах

Організм людини – добре продумана організована система, де кожен комплекс структур виконує важливу функцію. Опорно-рухова система забезпечує пересування та захист внутрішніх органів. Важливою складовою цієї системи є суглоби. Суглоб – це з’єднання кісток скелета, яке є рухомим і утворене сполучною тканиною.

Залежно від навантаження цей елемент опорно-рухового апарату може швидше або повільніше зношуватися. Також, здебільшого з віком, можуть виникати ревматичні хвороби, при яких болять суглоби. Ці захворювання вражають хрящову та кісткову тканину, сухожильно-зв’язковий апарат, синовіальні і серозні оболонки та ін.

Як наслідок, зустрічаються системні (зокрема імунозапальні) та дистрофічні процеси, які заторкують будову суглоба. Виникає необхідність звернутися до лікаря за допомогою, пройти обстеження для діагностування та отримати фахову допомогу. У випадках підозри на серйозне захворювання, терапевт виписує направлення до вузькопрофільного фахівця, а інколи сам виписує ліки для зняття болю та запалення.

Знеболюючих протизапальних засобів дуже багато і на українському ринку себе добре зарекомендував нурофен – його можна знайти за вигідною ціною і замовити тут: https://liki24.com/uk/search/nurofen/. Результат від таблеток в повній мірі відчутний вже через 1-2 години, а нурофен для дітей у вигляді суспензії діє вже за 30 хвилин.

Але як зрозуміти, що біль в суглобах не тимчасовий, а сигналізує про серйозні зміни в організмі? Нижче ми розглянемо характерні симптоми та види захворювань.

Симптоми, що свідчать про хворобу суглобів

Симптоматика у хвороб різна, проте зводиться до порушення нормального функціонування суглобів людини і супроводжується неприємними та больовими відчуттями. Локалізація неприємних відчуттів підкаже, яке захворювання може розвинутися.

  • Видозміна фаланг пальців (виникнення на них твердих утворень) може свідчити про остеоартроз.
  • Біль в суглобах рук, а саме в кистях, може вказувати на артрит (зокрема подагру або ревматоїдний артрит), остеоартроз.
  • Ліктьовий суглоб може турбувати при остеоартрозі, остеоартриті та навіть остеохондрозі. В останньому випадку пошкодження знаходиться в одному з відділів хребта, а болить/німіє лікоть.
  • Біль в колінних суглобах при спусканні чи при підніманні по сходах з великим відсотком вірогідності також свідчить про остеоартроз.
  • Гомілковостопні суглоби та суглоби стопи можуть уражатися артрозом (характерна “хвороба спортсменів”) або інфекційним артритом.

Про проблеми свідчать також:

  1. характерні нічні болі;
  2. неприємні відчуття при навантаженнях;
  3. хрускіт у пальцях, при повороті шиї, різких рухах тощо

Важливо не плутати спадкову схильність до захворювань суглобів та біль, набряки і запалення, що виникають в результаті травми. Обов’язково повідомте лікарю про ймовірну причину болю в результаті фізичного ушкодження, якщо є така підозра. Не слід займатися самодіагностуванням та самолікуванням. При наявності больових симптомів необхідно відвідати терапевта або вузькопрофільного фахівця.

Профілактика захворювань суглобів та лікування

Важливо дотримуватися кількох принципів здорового життя, щоб довше залишатися здоровим. Наприклад відмова від шкідливих звичок позитивно позначиться на вашому здоров’ї й також стане запобіжною мірою, яка вважається профілактикою появи хвороб суглобів. Паління, вживання алкоголю, нераціональне харчування – все це перешкоджає ефективному відновленню організму, сприяє дегенеративним процесам.

Корисно привчити себе до раціонального заняття спортом:

  • займатися зарядкою;
  • робити вправи з розтяжки;
  • розробити графік збалансованих тренувань.

Спробуйте регулярно зміцнювати імунітет:

  1. вживайте корисні фрукти та овочі;
  2. збалансуйте свій денний раціон, при необхідності розгляньте варіант вживання мінерально-вітамінних комплексів
  3. проконсультуйтеся зі своїм терапевтом щодо щорічних щеплень проти грипу тощо.

Якщо вдаватися до профілактики вже недоречно і необхідно якомога швидше з’ясувати, як зняти запальний процес суглобів, варто проконсультуватися з лікарем щодо конкретних препаратів або процедур. Фахівець може запропонувати при необхідності:

  • зниження фізичного навантаження на уражені рухомі з’єднання кісток;
  • застосування фізіотерапевтичних процедур;
  • використання мазі для суглобів, яка володіє протизапальною і знеболюючою дією;
  • вживання швидкодіючих ліків для зняття больових відчуттів.

В окремих випадках доречно звернути увагу на спеціально розроблені процедури та препарати для лікування колінних суглобів, гомілковостопних, ліктьових та ін.
Якщо захворювання не локальне та заторкує інші органи, варто проконсультуватися щодо додаткової програми лікування, спрямованої на їхню підтримку: пройти додаткові обстеження, обрати ефективну медикаментозну терапію, звернутися до гастроентеролога за розробкою спеціальної дієти.