Правильне і збалансоване харчування – основа людського здоров’я і головна умова гарного тіла. Існує кілька принципів здорового способу життя, які допоможуть вживати тільки ті продукти, які дійсно потрібні в повсякденному меню. Збалансований раціон забезпечить баланс жирів, вуглеводів і білків, а також надходження всіх вітамінів і мікроелементів.

Основні причини переходу на правильне харчування

Основна причина, чому люди переходять на правильне харчування –досягти потрібних розмірів. Неправильний режим харчування, низька фізична активність, негативні харчові звички, вживання калорійних продуктів в надмірній кількості призводять до надмірної ваги. Так, згідно дослідження, біля 59% жінок та 54% чоловіків страждають від надмірної ваги.

Перехід на правильне харчування підійде для тих, хто хоче:

  • дотримуватися здорового способу життя
  • позбутися або уникати проблем зі здоров’ям, що призводить неправильне харчування
  • позбутися від зайвої ваги
  • підтримувати гарну фізичну форму
  • слідувати здоровим звичкам

Принципи правильного харчування

Зайві кілограми, часті хвороби, психологічні проблеми – причин для переходу на режим правильного харчування може бути доволі багато, але основні принципи такого підходу єдині:

  • Прийоми їжі повинні бути дробовими. Краще харчуватися кожні 2 години невеликими порціями, ніж наїдатися перед сном, створюючи тяжкість в шлунку. Один з головних принципів правильного харчування – з-за столу потрібно виходити злегка голодним.
  • Правильний сніданок – правильний день. Активні процеси метаболізму зранку допоможуть краще засвоїти всі речовини, які надходять в організм. До того ж сніданок заряджає енергією на весь наступний день.
  • У правильному раціоні обов’язково присутні нежирні кисломолочні продукти, купити які за вигідною ціною можна скориставшись розділом акції Сільпо.
  • Сорти м’яса повинні бути нежирними. Дієтологи рекомендують телятину, а також філе птиці.
  • Основа харчування – овочі і фрукти. У них міститься незамінна клітковина, яка налагоджує обмін речовин і роботу кишечника.
  • Споживання води на добу – не менше ніж 8 склянок.
  • Обмеження по солі і цукру.

Увага! Переходити на здорове харчування не варто занадто різко. Налагоджувати свій раціон необхідно поступово, щоб не створювати стрес для організму.

Правильні продукти

Список продуктів, які повинні бути в будь-якому здоровому раціоні:

  • Крупи і каші. Їх слід вживати вранці у вигляді сніданку. Це джерело вуглеводів, енергії на весь день. Вони забезпечують відчуття ситості на довгий період часу. Головне, щоб крупа не була швидкого приготування.
  • Горіхи і сухофрукти. Незамінне джерело вітамінів і мікроелементів. Це продукти для перекусу, вони добре втамовують голод.
  • Овочі та фрукти – джерело всіх вітамінів.
  • Молочні продукти – це кальцій і амінокислоти. При виборі краще орієнтуватися на невеликі показники жирності.
  • Зелений чай – антиоксидант, налагоджує роботу всіх внутрішніх органів.
  • Риба та морепродукти. Вони постачають незамінні жирні омега-3 кислоти.

Це основна їжа, яка повинна бути в повсякденному раціоні будь-якої здорової людини.

Як правильно перейти на здорове харчування?

Спочатку людина повинна зрозуміти для себе, що нездорова їжа негативно впливає на її здоров’я, а також може навіть загрожувати життю. Тому, намагайтесь більше купувати свіжі овочі, рибу, м’ясо, а не готові продукти. Якщо ж ви все таки купуєте готові продукти, перевіряйте склад. Як ми знаємо до складу перероблених товарів входять шкідливі домішки, велика кількість солі та цукру, що негативно впливає на здоров’я людини.

Коли готуєте їжу, надавайте перевагу варінню, або ж запіканню, а не смаженню. Вживайте більше курятину, рибу, бобові, а не жирне та червоне м’ясо.

Найголовніше, споживайте більше овочів, які можна використовувати не лише для салату, але й для гарніру чи основної страви. Замініть солодощі і печиво – фруктами, горіхами та сухофруктами.

Якщо в цьому процесі буде приймати участь вся сім’я, перехід на правильне харчування буде легшим та приємнішим. Тоді в холодильнику будуть відсутні шкідливі продукти, а здорове харчування стане звичним і традиційним.